De sportweek in 10 markante cijfers: hoe ‘miraculeus’ was de comeback van Mathieu van der Poel?

© belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Elke week kiest onze man 10 opvallende getallen en stats uit de sportactualiteit. In de selectie van deze week onder meer het belabberde rapport van kampioen KRC Genk na 15 matchen en het indrukwekkende Davis Cuppalmares van Rafael Nadal.

7

Zoveel minuten en 37 seconden had Mathieu van der Poel nodig om de eerste volledige ronde van de Duinencross in Koksijde af te leggen, mét stilstaande start door de val in het peloton bij het indraaien van de eerste bocht.

De Nederlander moest zo als 44e van de 48 deelnemers vertrekken. Een ronde later reed hij, in het wiel van Laurens Sweeck, echter al weer helemaal vooraan.

Een ‘miraculeuze’ comeback waarbij Van der Poel een kloof van zo’n 15 seconden dichtte. Dankzij zijn vliegenierskunsten, maar óók omdat de concurrentie een zeer trage eerste omloop afwerkte.

De Nederlanders Joris Nieuwenhuis en Mathieus broer David van der Poel drukten immers vooraan het tempo. Het koppeloton met onder meer Aerts, Van der Haar, Hermans, Van Kessel en Vanthourenhout legde zo de eerste ronde af in 7’50”, voor hen (met voorsprong) de traagste ronde van allemaal. Hun andere rondetijden lagen immers tussen de 7’20” en 7’40”.

Ook Van der Poel zette (weliswaar zonder oponthoud en verlost van tragere voorgangers) een nog straffere tijd neer: 7’16” (in de 4e ronde).

21

Zoveel punten op 45 behaalde KRC Genk in zijn eerste 15 reguliere competitiewedstrijden. Sinds de invoering van het driepuntensysteem in 1995/96 deed geen enkele regerende kampioen slechter.

SK Lierse was tot dit seizoen de slechtst presterende titelhouder, met 22 op 45 in 1997/98.

De sportweek in 10 markante cijfers: hoe 'miraculeus' was de comeback van Mathieu van der Poel?
© AFP

29

Zoveel opeenvolgende enkelmatchen in de Davis Cup heeft Rafael Nadal gewonnen, na zijn zege afgelopen zondag in de finale, thuis in Madrid, tegen de Canadees Denis Shapovalov.

Voor Nadals laatste en énige nederlaag in de landencompetitie moet je al teruggaan naar zijn debuut in… 2004, toen hij verloor van de Tsjech Jiri Novak.

Nadal zette met zijn 29e enkelzege zo zijn vijfde Davis Cup op zijn palmares, de zesde voor Spanje in totaal.

Dat heeft nu 30 keer op rij een Davis Cupontmoeting voor eigen volk gewonnen. De laatste thuisnederlaag voor Spanje? Ruim 20 jaar geleden, in april 1999, tegen Brazilië (2-3).

De sportweek in 10 markante cijfers: hoe 'miraculeus' was de comeback van Mathieu van der Poel?
© AFP

2

Als zoveelste niet-Zuid-Amerikaanse/Europese coach won de Portugees Jorge Jesus afgelopen zaterdag de Copa Libertadores, door met het Braziliaanse Flamengo in extremis het Argentijnse River Plate te verslaan (2-1).

Zijn voorganger was Mirko Jozic, de Joegoeslaaf die het Chileense Colo Colo in 1991 naar de Zuid-Amerikaanse clubtitel leidde.

4

Het aantal NBA-matchen op rij waarin Luka Doncic meer dan 30 punten scoorde en meer dan 10 assists uitdeelde (waarvan twee wedstrijden met +40 punten).

Sinds begin jaren 80 zijn daar, naast de Sloveen, slechts 3 spelers in geslaagd: James Harden (3x), Russell Westbrook (2x) – beiden nu ploegmaats bij de Houston Rockets – en, uiteraard, Michael Jordan.

Het meest opvallende feit: Doncic realiseerde die streak als (met voorsprong) jongste speler ooit: in zijn pas… 20e levensjaar.

De sportweek in 10 markante cijfers: hoe 'miraculeus' was de comeback van Mathieu van der Poel?
© AFP

45.217

Het aantal tennisfans dat vorige zaterdag een exhibitiematch bijwoonde in Mexico City tussen Roger Federer en Alexander Zverev.

Een verbetering van het wereldrecord dat dateerde van juli 2010, toen Kim Clijsters voor de ogen van 35.681 mensen Serena Williams partij gaf in het Koning Boudewijnstadion.

Het jongste record zal niet lang standhouden, want op 7 februari staat in het Zuid-Afrikaanse Cape Town Stadium ‘The Match in Africa’ op het programma, tussen Roger Federer en Rafael Nadal. In dat stadion zullen allicht zo’n 50.000 tennisliefhebbers plaatsnemen.

273

Zoveel keer op rij was het stadion van Notre Dame, een universiteitsploeg uit het American Football, uitverkocht, tot vorige week. Toen daagden er ‘slechts’ 74.080 toeschouwers op, ruim 3000 minder dan de maximumcapaciteit. De laatste wedstrijd die ervoor níét was uitverkocht vond plaats in 1973.

Het record van de collegeploeg van Nebraska blijft voorlopig wel standhouden: dat staat op liefst 374 opeenvolgende ‘sellouts’. Een reeks die begon in… 1962.

13

Het aantal keer dat José Mourinho een wedstrijd tegen Tottenham Hotspur heeft gecoacht in zijn carrière. Geen enkele andere tegenstander trof hij al zo vaak. Het zal daar (voorlopig) ook bij blijven, na zijn aanstelling als coach van de Spurs,

Die leidde hij zaterdag met een 2-3 zege op West Ham meteen naar de eerste uitoverwinning sinds 20 januari dit jaar (toen op Fulham).

Sindsdien had Tottenham 13 matchen op verplaatsing niet kunnen winnen.

Tot Mourinho kwam.

De sportweek in 10 markante cijfers: hoe 'miraculeus' was de comeback van Mathieu van der Poel?
© AFP

7

Zoveel jaar was het al geleden dat er nog eens een Amerikaanse atlete werd verkozen tot Female World Athletics Athlete of the Year.

In 2012 was dat Allyson Felix, dit jaar ging de eer naar Dalilah Muhammad die op het WK het wereldrecord op de 400 meter horden scherper stelde, nadat ze die tijd vooraf ook al eens verbeterd had.

Muhammad is de eerste 400 meterhordenloopster sinds Sally Gunnell in 1993 die met die titel bekroond wordt.

Bij de mannen werd – niet verrassend – marathonloper Eliud Kipchoge verkozen.

De sportweek in 10 markante cijfers: hoe 'miraculeus' was de comeback van Mathieu van der Poel?
© AFP

58,47

Zoveel procent van haar slalomraces in de Wereldbeker skiën heeft Mikaela Shiffrin al gewonnen: 41 op 70.

In het Finse Levi passeerde de nog altijd pas 24-jarige Amerikaanse afgelopen weekend de legendarische Ingemark Stenmark (40 WB-zeges in de slalom tussen 1974 en 1987) als nummer één op de alltime ranking (m/v).

Het was ook Shiffrins vierde zege in Levi, waardoor ze voor de vierde keer een bijzondere prijs mee naar huis mocht nemen: een rendier.

Haar eerste drie rendieren gaf ze de namen Rudolph, Sven en Mr. Gru.

De naam van haar jongste aanwinst? Ingemar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content