De sportweek in 10 markante cijfers: nóg een Nina die schittert

© belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Elke maandag kiest onze man 10 opvallende getallen en stats uit de sportactualiteit. In de selectie van deze week onder meer de comebackzeges van Andy Murray en Nicolas Colsaerts, én een wereldrecord van een tweede Belgische wereldtopper, genaamd Nina.

83

Zoveel kilogram trok onze 17-jarige landgenote Nina Sterckx op het EK gewichtheffen voor junioren (U20) in één beweging boven het hoofd (bij de ‘snatch’), in de categorie tot 49 kg. Een wéreldrecord bij de jeugd (U17) en een Europees record bij de U20. Uiteraard ook goed voor de Europese titel. Eerder dit jaar werd Sterckx, op haar toen zestiende, ook al wereldkampioene bij de U17.

De sportweek in 10 markante cijfers: nóg een Nina die schittert
© BELGA

503

Naar die plaats op de ATP-ranglijst was Andy Murray teruggezakt op 30 september 2019, twee jaar en ruim een maand nadat hij op 14 augustus 2017 voor het laatst op de nummer éénpositie prijkte. Na zijn comeback en winst op de European Open in Antwerpen afgelopen weekend staat hij vandaag al 127e.

De Schot zal na zijn carrière goeie herinneringen bewaren aan België, want in 2015 was hij ook al de motor achter de Britse zege in de Davis Cupfinale in Gent, tegen David Goffin en co.

De sportweek in 10 markante cijfers: nóg een Nina die schittert
© BELGA

196

De zoveelste plaats op de wereldranking bezet golfer Nicolas Colsaerts nu, na zijn zege op de Amundi Open de France het voorbije weekend, zijn eerste toernooiwinst sinds 2012. Ter vergelijking: na Colsaerts’ overwinning op het World Match Play Championship dat jaar stond hij nog 32e, zijn hoogste positie ooit.

Thomas Pieters, die 26e werd in Frankrijk, blijft eerste Belg op de wereldranking, als 84e. Thomas Detry staat 158e.

19

Zoveel jaar, tot op de dag, was het geleden dat geleden dat Anderlecht, zoals afgelopen zondag tegen Sint-Truiden, nog eens met negen Belgen aan de aftrap verscheen. Toen, op 21 oktober 2000 in een uitmatch op Mouscron, met Filip De Wilde, Bertrand Crasson, Olivier Doll, Didier Dheedene, Yves Vanderhaeghe, Walter Baseggio, Lorenzo Staelens, Bart Goor en Frederic Pierre. Alleen Aruna Dindane en Jan Koller stonden als buitenlanders in de basiself.

1

Twee primeurs afgelopen zaterdag in de Superprestigecross in Boom. Tom Pidcock eindigde als derde na Toon Aerts en Quinten Hermans en werd zo de eerste Brit ooit die op het podium eindigde van een klassementscross (Wereldbeker, GVA/DVV Trofee, Superprestige, teruggaand tot de geboorte van de Superprestige in 1982/83).

Toon Aerts won dan weer als eerste jarige crosser ooit een klassementsrace.

De sportweek in 10 markante cijfers: nóg een Nina die schittert
© BELGA

0

Het aantal medailles dat België veroverde op het EK baanwielrennen in Apeldoorn. Sinds de eerste editie van dat EK in 2010 moest ons land slechts tweemaal eerder zonder eremetaal naar huis terugkeren: in 2012 en 2015.

Onze noorderburen waren voor eigen publiek goed voor liefst 13 (!) medailles. Op de eerste plaats eindigden de Nederlandse pistiers dan ook op de medailletabel. Zoals Holland ook bovenaan prijkte in de medaillespiegel op het WK piste, het WK en EK BMX én op het EK wegwielrennen (ook in eigen land, Alkmaar).

Op het WK op de weg in Yorkshire werden onze noorderburen ‘slechts’ tweede in de medal tabel, na de VS, al behaalden ze wel de meesten medailles (de Amerikanen pakten echter één gouden medaille meer). Of hoe Nederland dé wielernatie in de wereld geworden is.

81

Zoveel jaar was het geleden dat er zich nog eens een Belg tot ‘wereldkampioen’ kon kronen in een gewichtsklasse van het boksen, tot Ryad Merhy zaterdag in Charleroi de (interim)-WBA-titel bij de cruisergewichten veroverde.

Hij versloeg de Hongaar Imre Szello met knock-out en voegt zich zo in het rijtje van Gustave Roth en Felix Wouters. De Antwerpenaar en de Brabander pakten in respectievelijk 1936 en 1938 de wereldtitel in de toenmalige IBU (International Boxing Union).

De sportweek in 10 markante cijfers: nóg een Nina die schittert
© BELGA

40

Het aantal profzeges dat Fernando Gaviria, na zijn twee ritoverwinningen in de Tour of Guangxi, in zijn carrière behaald heeft. Hij steekt zo Nairo Quintana (39 officiële profzeges) voorbij als Colombiaanse renner met het meeste aantal triomfen in de elitecategorie.

54

Zo veel overwinningen in de koninginnenklasse van de motorsport (500cc/Moto GP) heeft Marc Márquez, na zijn zege afgelopen weekend in GP van Japan, geboekt in zijn loopbaan. De Spanjaard evenaart daarmee Mick Doohan als derde op de all time zegeranglijst, na Valentino Rossi (83) en Giacomo Agostini (68).

De sportweek in 10 markante cijfers: nóg een Nina die schittert
© AFP

8

Voor de zoveelste keer op negen edities (sinds 1987) spelen de Nieuw-Zeelandse All Blacks de halve finale van de World Cup rugby, na overtuigende winst in de kwartfinale tegen Ierland. Alleen in 2007 strandden ze in de kwartfinale.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content