Begin dit jaar had turner Dennis Goossens voor in augustus een vakantie naar Turkije geboekt, in de veronderstelling dat hij zich niet zou plaatsen voor de Spelen. Maar nadat hij eind mei aan de ringen zevende werd op het EK in Bern (met een persoonlijk record van 15.366 in de kwalificaties en 15.233 in de finale) en eind juni zijn topscore op de Nederlandse kampioenschappen in Rotterdam opkrikte naar 15.800 mocht hij zijn reis annuleren en een ticket voor Rio boeken.

Terecht, want de oefening die hij in Rotterdam turnde was wéreldniveau. Qua moeilijkheidsgraad (6.6) dezelfde als op het EK, maar vlekkeloos en bijna perfect uitgevoerd. Dat leverde die totaalscore van 15.800 op, waarmee je op voorbije WK's en op de laatste Olympische Spelen steevast mínstens op het podium eindigde.

Dat wil echter niet zeggen dat Goossens met een dergelijke (vlekkeloze) oefening sowieso een medaille pakt in Rio, want allicht zal de jury daar strenger zijn en zal de Oost-Vlaming allicht op 15.600 uitkomen, mogelijk goed voor een vijfde à zesde plaats na medaillefavorieten als de Griekse wereldkampioen Eleftherios Petrounias, de Braziliaanse thuisfavoriet en titelverdediger Arthur Zanetti en de Chinezen You Hao en Liu Yang.

Die turnen een oefening met een hogere moeilijkheidsgraad, van 6.7 tot 6.9. Daar wil Goossens zich (nog) niet aan wagen. Daarvoor ontbreekt het hem, op zijn pas 22e, aan pure kracht. Bovendien zou het risico op fouten te groot zijn (en daardoor op een lagere totaalscore) dan wanneer hij zijn 6.6-oefening foutloos uitvoert.

De 1m60 kleine turner uit Elversele moet zich bovendien op de eerste dag van de Spelen kwalificeren, en daar zal de druk nog groter zijn dan in een eventuele finale (op maandag 15 augustus), waarin Goossens meer ontspannen zou/zal kunnen turnen.

Sowieso zal het afhangen van details, zoals rechtstaan bij de cruciale landing - een passje kost immers drie tienden en allicht een finaleplaats.

Mocht de Oost-Vlaming zich bij de laatste acht kunnen plaatsen (van een toestelfinale), dan zou hij wel voor een Belgische primeur zorgen, want daarin is nog nooit een landgenoot in geslaagd, noch op een WK, noch op de Olympische Spelen.

Kans op goud: 1%, kans op medaille: 10%.

Competitie: zaterdag 6/8 kwalificaties, Goossens is actief in de eerste subdivisie (start om 15.30 uur tot 18 uur), maandag 15/8 finale om 19 uur. (Belgische tijd)

Begin dit jaar had turner Dennis Goossens voor in augustus een vakantie naar Turkije geboekt, in de veronderstelling dat hij zich niet zou plaatsen voor de Spelen. Maar nadat hij eind mei aan de ringen zevende werd op het EK in Bern (met een persoonlijk record van 15.366 in de kwalificaties en 15.233 in de finale) en eind juni zijn topscore op de Nederlandse kampioenschappen in Rotterdam opkrikte naar 15.800 mocht hij zijn reis annuleren en een ticket voor Rio boeken.Terecht, want de oefening die hij in Rotterdam turnde was wéreldniveau. Qua moeilijkheidsgraad (6.6) dezelfde als op het EK, maar vlekkeloos en bijna perfect uitgevoerd. Dat leverde die totaalscore van 15.800 op, waarmee je op voorbije WK's en op de laatste Olympische Spelen steevast mínstens op het podium eindigde.Dat wil echter niet zeggen dat Goossens met een dergelijke (vlekkeloze) oefening sowieso een medaille pakt in Rio, want allicht zal de jury daar strenger zijn en zal de Oost-Vlaming allicht op 15.600 uitkomen, mogelijk goed voor een vijfde à zesde plaats na medaillefavorieten als de Griekse wereldkampioen Eleftherios Petrounias, de Braziliaanse thuisfavoriet en titelverdediger Arthur Zanetti en de Chinezen You Hao en Liu Yang. Die turnen een oefening met een hogere moeilijkheidsgraad, van 6.7 tot 6.9. Daar wil Goossens zich (nog) niet aan wagen. Daarvoor ontbreekt het hem, op zijn pas 22e, aan pure kracht. Bovendien zou het risico op fouten te groot zijn (en daardoor op een lagere totaalscore) dan wanneer hij zijn 6.6-oefening foutloos uitvoert.De 1m60 kleine turner uit Elversele moet zich bovendien op de eerste dag van de Spelen kwalificeren, en daar zal de druk nog groter zijn dan in een eventuele finale (op maandag 15 augustus), waarin Goossens meer ontspannen zou/zal kunnen turnen.Sowieso zal het afhangen van details, zoals rechtstaan bij de cruciale landing - een passje kost immers drie tienden en allicht een finaleplaats.Mocht de Oost-Vlaming zich bij de laatste acht kunnen plaatsen (van een toestelfinale), dan zou hij wel voor een Belgische primeur zorgen, want daarin is nog nooit een landgenoot in geslaagd, noch op een WK, noch op de Olympische Spelen.