Dirk Van Tichelt haalde brons na een stevige armklem met ippon van de Hongaar Miklos Ungvari (IJF 19), de vice-olympische kampioen van vier jaar geleden in Londen. De kamp duurde twee minuten.

België heeft daarmee een tweede medaille binnen op de Spelen in Rio, na het goud van Greg Van Avermaet in het wegwielrennen - in de twee gevallen medailles die niet onmiddellijk verwacht werden.

Het is de twaalfde judomedaille voor België in de geschiedenis, de eerste bij de mannen sinds het brons voor Harry Van Barneveld in Atlanta 1996. Het is in totaal de 144ste Belgische olympische medaille.

'Ieder toernooi vecht ik met de bedoeling om een medaille te pakken', aldus Dirk Van Tichelt in gesprek met de VRT: 'Nu is het gelukt. Het was een perfecte dag. Ono in de halve finale was te sterk. Maar het is leuk om nog te eindigen met een gewonnen kamp.'

'Het is een harde sport, maar het is geweldig om weer in Rio zo te presteren (hij behaalde er brons op WK in 2013, red.). Rio is mijn stad. Of ik hier een appartementje ga kopen? Ik ga zeker nog terugkomen.'

Video

Onze reporter in Rio Jonas Creteur maakte deze fantastische beelden meteen na de winnende kamp van Van Tichelt. Zijn collegajudoka Toma Nikiforov, zelf een (grote) medaillekandidaat nu donderdag, gaat volledig uit de bol. Net als Van Tichelt die in de armen van Robert Krawczyk, zijn coach valt. Ook andere leden van Team Belgium juichen enthousiast mee.

Winst tegen nummer 1

Of het een perfecte dag was, is voor betwisting vatbaar, maar Van Tichelt presteerde inderdaad schitterend. Hij was vrij in de eerste ronde en nam een ronde later met ippon de maat van de Qatarees Morad Zemouri (IJF 94). Na één minuut zette Van Tichelt een armklem in en zo noopte hij zijn tegenstander tot opgave. In de derde ronde zorgde hij voor een echte stunt door met de Zuid-Koreaan Changrim An de nummer een van de wereld met waza-ari naar huis te sturen. Een ronde later was hij met yuko te sterk voor de Rus Denis Iartcev, de nummer dertien van de wereld.

In de halve finales bleek de Japanse tweevoudige wereldkampioen Shohei Ono (IJF 4) een klasse te sterk. De 'Beer van Brecht' ging met ippon onderuit tegen een tegenstanders die behalve nummer vier van de wereld ook tweevoudig wereldkampioen was (2013 en 2015).

Shohei had eerder ook al waza-ari en yuko gescoord. In de kwartfinales had de 24-jarige Japanner ook al de Georgische titelverdediger Lasha Shavdatuashvili, nummer acht van de wereld, geklopt.

In de finale was Ono met ippon de sterk voor de Azerbeidzjaan Rustam Orujov (IJF 2 en Europees kampioen). Ono is al twee jaar ongeslagen.

Goud zat er voor Van Tichelt na de nederlaag tegen Ono niet meer in, maar in de strijd voor het brons was hij duidelijk sterker dan zijn Hongaarse tegenstander.

Derde deelname

De 32-jarige Dirk Van Tichelt nam in Rio voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen. Na een vijfde plaats in Peking en een negende in Londen mikte hij deze keer resoluut op een podiumplaats.

Dirk Van Tichelt was de derde landgenoot die in Rio op de tatami komt. Zaterdag strandde Charline Van Snick, in Londen 2012 nog goed voor olympisch brons, in de tweede ronde van de klasse tot 48 kg, een dag later ging Jasper Lefevere er in de openingsronde uit. Later komen ook nog Joachim Bottieau (-81) en Toma Nikiforov (-100) in actie in Rio.

(Belga/JH/RR)

Dirk Van Tichelt haalde brons na een stevige armklem met ippon van de Hongaar Miklos Ungvari (IJF 19), de vice-olympische kampioen van vier jaar geleden in Londen. De kamp duurde twee minuten.België heeft daarmee een tweede medaille binnen op de Spelen in Rio, na het goud van Greg Van Avermaet in het wegwielrennen - in de twee gevallen medailles die niet onmiddellijk verwacht werden.Het is de twaalfde judomedaille voor België in de geschiedenis, de eerste bij de mannen sinds het brons voor Harry Van Barneveld in Atlanta 1996. Het is in totaal de 144ste Belgische olympische medaille.'Ieder toernooi vecht ik met de bedoeling om een medaille te pakken', aldus Dirk Van Tichelt in gesprek met de VRT: 'Nu is het gelukt. Het was een perfecte dag. Ono in de halve finale was te sterk. Maar het is leuk om nog te eindigen met een gewonnen kamp.''Het is een harde sport, maar het is geweldig om weer in Rio zo te presteren (hij behaalde er brons op WK in 2013, red.). Rio is mijn stad. Of ik hier een appartementje ga kopen? Ik ga zeker nog terugkomen.'Of het een perfecte dag was, is voor betwisting vatbaar, maar Van Tichelt presteerde inderdaad schitterend. Hij was vrij in de eerste ronde en nam een ronde later met ippon de maat van de Qatarees Morad Zemouri (IJF 94). Na één minuut zette Van Tichelt een armklem in en zo noopte hij zijn tegenstander tot opgave. In de derde ronde zorgde hij voor een echte stunt door met de Zuid-Koreaan Changrim An de nummer een van de wereld met waza-ari naar huis te sturen. Een ronde later was hij met yuko te sterk voor de Rus Denis Iartcev, de nummer dertien van de wereld. In de halve finales bleek de Japanse tweevoudige wereldkampioen Shohei Ono (IJF 4) een klasse te sterk. De 'Beer van Brecht' ging met ippon onderuit tegen een tegenstanders die behalve nummer vier van de wereld ook tweevoudig wereldkampioen was (2013 en 2015). Shohei had eerder ook al waza-ari en yuko gescoord. In de kwartfinales had de 24-jarige Japanner ook al de Georgische titelverdediger Lasha Shavdatuashvili, nummer acht van de wereld, geklopt. In de finale was Ono met ippon de sterk voor de Azerbeidzjaan Rustam Orujov (IJF 2 en Europees kampioen). Ono is al twee jaar ongeslagen.Goud zat er voor Van Tichelt na de nederlaag tegen Ono niet meer in, maar in de strijd voor het brons was hij duidelijk sterker dan zijn Hongaarse tegenstander. De 32-jarige Dirk Van Tichelt nam in Rio voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen. Na een vijfde plaats in Peking en een negende in Londen mikte hij deze keer resoluut op een podiumplaats. Dirk Van Tichelt was de derde landgenoot die in Rio op de tatami komt. Zaterdag strandde Charline Van Snick, in Londen 2012 nog goed voor olympisch brons, in de tweede ronde van de klasse tot 48 kg, een dag later ging Jasper Lefevere er in de openingsronde uit. Later komen ook nog Joachim Bottieau (-81) en Toma Nikiforov (-100) in actie in Rio.(Belga/JH/RR)