Discuswerper Philip Milanov zal zijn Belgisch record moeten verbeteren

© Belga Image

In 2015 was discuswerper Philip Milanov (25), die vandaag zijn kwalificaties afwerkt, de eerste Belg ooit die zilver behaalde op een WK atletiek. En dus zijn de verwachtingen hooggespannen voor Rio.

Zeker nadat hij begin mei zijn Belgisch record aanscherpte tot 67m26. Daarna had de West-Vlaming door examenstress, als student Digital Art and Entertainment, een dipje, maar begin juli bevestigde hij met een tweede plaats op het EK in Amsterdam (65m71 in moeilijke weersomstandigheden).

Even belangrijk: Milanov overleefde er probleemloos de kwalificaties. Voor een atleet van zijn kaliber ogenschijnlijk een formaliteit, maar de Bruggeling benadrukte al vele keren dat die kwalificatieronde voor hem veel moeilijker is dan de finale, wegens de grote druk om zich met slechts drie worpen bij de beste twaalf te plaatsen. Het juk van het EK 2014 in Zürich (toen hij zich door de stress niet kon kwalificeren) wierp hij in Amsterdam (definitief?) van zich af.

De nu meer zelfverzekerde Milanov kan in een finale naar eigen zeggen overschakelen op zijn ‘just do it‘-ingesteldheid, zonder zenuwen het competitiebeest – “hoe meer toeschouwers, hoe beter” – in zichzelf loslaten.

Gekoppeld aan meer spierkracht (door meer fitnesssessies in de winter), zijn explosieve draaisnelheid in de discusring (zijn sterkste punt) en een grotere constante in zijn (verre) worpen (mentaal belangrijk voor een discuswerper) kan dat in Rio weer een medaille opleveren. Al blijft de (nog te bescheiden) West-Vlaming beklemtonen dat de finale zijn doel is.

Een medaille is immers geen garantie: met 67m26 staat Milanov ‘pas’ achtste op de wereldranglijst, al zullen de Amerikaan Sam Mattis (67m45, niet bij de top drie op de trials) en de Zuid-Afrikaan Victor Hogan (67m62, betrapt op doping) er in Brazilië niet bij zijn.

Wel in Rio: drievoudig wereld- en regerend olympisch kampioen Robert Harting, die met een knieblessure forfait gaf voor het WK, en ook voor het laatste EK, maar alles op de Spelen zet. Als de Duitser zijn topniveau weer haalt (begin juni gooide hij al 68m04) is hij topfavoriet, samen met Piotr Malachowski, de Pool die Milanov van het goud hield op het voorbije WK en EK en de wereldranglijst aanvoert met 68m15.

Volgens de huidige verhoudingen strijdt de Bruggeling dan met Robert Harting (de broer van, 68m05 dit jaar) en de Jamaicaan Fedrick Dacres (68m02) allicht om brons. Milanov zal dan (bij normale weersomstandigheden) wellicht minstens in de buurt van zijn Belgisch record (67m26) moeten gooien, en zelfs moeten verbeteren.

Op de twee laatste olympiades moest je voor een derde plaats immers respectievelijk 67m79 en 68m03 ver werpen. Het goeie nieuws: Milanov rondde dit jaar op training al twee keer ruim de grens van de 68m, net als in de opwarming van de WK-finale vorig jaar. Dat moet hij alleen nog herhalen in Rio. In de finale. En wie weet hebben Harting en/of Malachowski een mindere dag…

Kans op goud: 20%, kans op medaille: 40%.

Competitie: vrijdag 12/8 kwalificaties vanaf 14.30 uur, zaterdag 13/8 finale 15.50 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content