Dopingcontroles voortaan via gps-monitoring?

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Al tien jaar moeten atleten hun whereabouts invullen, zodat dopingcontroleurs hen buiten competitie kunnen controleren. Kan een gps-systeem in de toekomst een alternatief bieden?

In het huidige whereabouts-systeem moeten atleten drie maanden op voorhand een uur per dag – tussen 6 uur en 23 uur – aangeven waarop ze een out of competition-controle kunnen ondergaan. Van in het begin fel gecontesteerd: vele atleten vinden het een schending van de privacy en hekelden al het onpraktische ADAMS-systeem waarop ze hun locatiegegevens moeten invullen.

Hoewel ze tot een minuut voor het eerder aangegeven uur hun locatie kunnen veranderen, leidde het vaak tot het gemiste controles. Door niet slechtbedoelde vergissingen, maar ook door bewust misbruik van het systeem. Eén gemiste controle heeft geen gevolgen, drie keer niet aanwezig zijn kan een schorsing opleveren.

Gps

Jonas Plass, een Duitse ex-400-meterloper, heeft met steun van het Duits federaal ministerie van Onderzoek voor al die bezwaren een oplossing gevonden: EVES, een draagbare gps-tracker, zo groot als een aansteker, te vergelijken met een enkelband zoals criminelen die moeten dragen.

Volgens Plass gaat die vergelijking echter niet op omdat atleten met EVES niet permanent gemonitord kunnen worden. Dopingjagers kunnen hen alleen lokaliseren op het moment van de buitencompetitiecontrole. Alleen zij zouden ook over die gegevens beschikken en zouden die locatie na de test ook meteen deleten.

Privacy

Het grote voordeel: topsporters zouden minder gegevens moeten prijsgeven en die ook niet meer drie maanden op voorhand moeten invullen. De vraag is of je de rechten van de privacy daarmee niet nog meer overschrijdt dan met het huidige systeem. De reactie van enkele ondervraagde Duitse atleten is dan ook heel gemengd.

De beslissing of de gps-tracker effectief gebruikt zal worden, ligt in handen van het WADA en de nationale antidopingautoriteiten. Volgens Lars Mortsiefer, een lid van de Duitse NADO, is die kans reëel. Wordt vervolgd, (wellicht) in 2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content