Na uitstekende resultaten in de European League - met een finaleplaats en poulewinst tegen onder meer Europees kampioen Servië en vicekampioen Duitsland - zijn de verwachtingen van de buitenwereld toegenomen. Hoe schat bondscoach Gert Vande Broek de kansen van zijn Yellow Tigers in voor het komende EK volley?

"Mijn verwachtingen zijn net als die van de speelsters realistisch", aldus Vande Broek. "De eerste wedstrijd wordt meteen een cruciale, maar ook een erg moeilijke. Wij hebben ons voor dit EK geplaatst na een felbevochten strijd met Frankrijk, met de hakken over de sloot zeg maar. Het zou daarom arrogant en dom zijn om die tegenstander te onderschatten."

"Tegen Zwitserland moeten we in staat zijn om te winnen en vervolgens krijgen we de ploeg met het grootste palmares van Europa voor de voeten geworpen. Italië is zonder twijfel favoriet in onze poule. Onze doelstelling is de tweede plaats. Daarna krijgen we sowieso een loodzware opdracht. Niemand zal ontkennen dat we bij een play-off uitkomen tegen een ploeg uit de sterkste poule."

Underdog

"Wij zijn apetrots dat we door onze finaleplaats in de European League een plaatsje veroverd hebben in de World Grand Prix. Welnu, de teams die wij kunnen treffen zitten al jaren in dat Grand Prixcircuit. Ze hebben al veel meer kilometers op hun teller staan qua internationale wedstrijden. We stellen ons dus niet overdreven bescheiden op als we ons underdog noemen in een confrontatie met Polen, Servië of Bulgarije. Je kan er daarnaast evenmin naast kijken dat wij de jongste ploeg zullen zijn van het EK."

"De kans dat het voor ons stopt in de play-offs is zeer reëel, maar het is niet langer zo dat we per definitie kansloos zijn tegen die landen. Het is ook moeilijk om te zeggen welke plaats we ambiëren, want in die fase met rechtstreekse uitschakeling maakt één wedstrijd winnen of verliezen vier plaatsen verschil uit in de ranking." (RVDB)

Het programma van de Yellow Tigers:

Poule A (Halle - Dui): Duitsland, Spanje, Nederland, Turkije

Poule B (Zürich - Zwi): Italië, Zwitserland, Frankrijk, België

06/09 20u30 Frankrijk - België 07/09 18u00 Zwitserland - België 08/09 18u30 België - Italië

Poule C (Dresden - Dui): Azerbeidzjan, Kroatië, Wit-Rusland, Rusland

Poule D (Schwerin - Dui): Servië, Bulgarije, Tsjechië, Polen

De nummers 1 van elke poule plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 spelen play-offs voor een plaats in de kwartfinales, voor de ploegen uit poule B is dat tegen een ploeg uit poule D.

Play-offs op 10/09, kwartfinales op 11/09, halve finales 13/09, finale en wedstrijd om het brons op 14/09.

Na uitstekende resultaten in de European League - met een finaleplaats en poulewinst tegen onder meer Europees kampioen Servië en vicekampioen Duitsland - zijn de verwachtingen van de buitenwereld toegenomen. Hoe schat bondscoach Gert Vande Broek de kansen van zijn Yellow Tigers in voor het komende EK volley?"Mijn verwachtingen zijn net als die van de speelsters realistisch", aldus Vande Broek. "De eerste wedstrijd wordt meteen een cruciale, maar ook een erg moeilijke. Wij hebben ons voor dit EK geplaatst na een felbevochten strijd met Frankrijk, met de hakken over de sloot zeg maar. Het zou daarom arrogant en dom zijn om die tegenstander te onderschatten.""Tegen Zwitserland moeten we in staat zijn om te winnen en vervolgens krijgen we de ploeg met het grootste palmares van Europa voor de voeten geworpen. Italië is zonder twijfel favoriet in onze poule. Onze doelstelling is de tweede plaats. Daarna krijgen we sowieso een loodzware opdracht. Niemand zal ontkennen dat we bij een play-off uitkomen tegen een ploeg uit de sterkste poule." Underdog"Wij zijn apetrots dat we door onze finaleplaats in de European League een plaatsje veroverd hebben in de World Grand Prix. Welnu, de teams die wij kunnen treffen zitten al jaren in dat Grand Prixcircuit. Ze hebben al veel meer kilometers op hun teller staan qua internationale wedstrijden. We stellen ons dus niet overdreven bescheiden op als we ons underdog noemen in een confrontatie met Polen, Servië of Bulgarije. Je kan er daarnaast evenmin naast kijken dat wij de jongste ploeg zullen zijn van het EK.""De kans dat het voor ons stopt in de play-offs is zeer reëel, maar het is niet langer zo dat we per definitie kansloos zijn tegen die landen. Het is ook moeilijk om te zeggen welke plaats we ambiëren, want in die fase met rechtstreekse uitschakeling maakt één wedstrijd winnen of verliezen vier plaatsen verschil uit in de ranking." (RVDB)