Felix Baumgartner is zondag als eerste mens ooit in vrije val door de geluidsmuur gebroken. De 43-jarige Oostenrijker, die ook wel 'Fearless Felix' genoemd wordt, had zich in een capsule die aan een heliumballon hing, tot op een hoogte van ei zo na 39.000 meter boven het Amerikaanse Roswell laten brengen. Vervolgens gooide hij zich in de diepte, brak door de geluidsmuur en opende na iets meer dan vier minuten zijn parachute om vervolgens veilig en wel te landen op de grond.

Baumgartner haalde een topsnelheid van maar liefst 1324,8 kilometer per uur. Dat is 265 kilometer per uur sneller dan het geluid, of een supersonische snelheid van 1,24 keer. Dat bevestigde de Internationale Luchtvaartfederatie (IAF).

Flauwvallen

Op een persconferentie deelde Baumgartner zijn indrukken met de wereld. "De sprong was perfect, maar dan begon ik langzaam te tollen. Ik dacht dat ik slechts een paar keer zou tollen, maar toen begon ik te versnellen. Het was bij momenten echt brutaal. Ik dacht even dat ik het bewustzijn ging verliezen. Het was echt een stuk moeilijker dan ik op voorhand had verwacht."

Drie records

Tijdens zijn sprong brak Baumgartner drie records: dat van de hoogste bemande ballonvlucht, dat van de hoogste parachutesprong en dat van de eerste mens die door de geluidsmuur breekt zonder behulp van een voertuig.

Het record van de langste vrij val heeft hij niet verbroken. Daarvoor ging zijn parachute te snel open.

Video

De recordsprong van Baumgartner werd door miljoenen internetgebruikers live gevolgd op het internet. Herbekijk de historische stunt hieronder. (KVDA) De volledige val

Compilatie

Felix Baumgartner is zondag als eerste mens ooit in vrije val door de geluidsmuur gebroken. De 43-jarige Oostenrijker, die ook wel 'Fearless Felix' genoemd wordt, had zich in een capsule die aan een heliumballon hing, tot op een hoogte van ei zo na 39.000 meter boven het Amerikaanse Roswell laten brengen. Vervolgens gooide hij zich in de diepte, brak door de geluidsmuur en opende na iets meer dan vier minuten zijn parachute om vervolgens veilig en wel te landen op de grond. Baumgartner haalde een topsnelheid van maar liefst 1324,8 kilometer per uur. Dat is 265 kilometer per uur sneller dan het geluid, of een supersonische snelheid van 1,24 keer. Dat bevestigde de Internationale Luchtvaartfederatie (IAF). Flauwvallen Op een persconferentie deelde Baumgartner zijn indrukken met de wereld. "De sprong was perfect, maar dan begon ik langzaam te tollen. Ik dacht dat ik slechts een paar keer zou tollen, maar toen begon ik te versnellen. Het was bij momenten echt brutaal. Ik dacht even dat ik het bewustzijn ging verliezen. Het was echt een stuk moeilijker dan ik op voorhand had verwacht." Drie records Tijdens zijn sprong brak Baumgartner drie records: dat van de hoogste bemande ballonvlucht, dat van de hoogste parachutesprong en dat van de eerste mens die door de geluidsmuur breekt zonder behulp van een voertuig. Het record van de langste vrij val heeft hij niet verbroken. Daarvoor ging zijn parachute te snel open. Video De recordsprong van Baumgartner werd door miljoenen internetgebruikers live gevolgd op het internet. Herbekijk de historische stunt hieronder. (KVDA) De volledige val Compilatie