Felix Baumgartner is geslaagd in zijn opzienbarende parachutesprong. Het hallucinante huzarenstuk vond plaats in de Amerikaanse staat New Mexico waar hij vanochtend om 9.30 uur plaatselijke tijd in een capsule aan een gigantische heliumballon tot 39 kilometer boven de aardoppervlakte opsteeg. De reis naar de 'rand van de ruimte' duurde ruim 2,5 uur en kon live gevolgd worden via YouTube.

Op Twitter reageerde Felix Baumgartner, blijkbaar nog een beetje stijf van de adrenaline: "I just jumped out of space. What the fuck did you do with your day?"

Op het moment dat de deur van de capsule werd geopend, bedroeg de buitentemperatuur -10 graden. De historische sprong van Baumgartner in de levenloze atmosfeer duurde meer dan 8 minuten. Op ruim 1.500 meter hoogte maakte hij zijn parachute open. Wat later zette hij veilig voet aan grond.

Door de geluidsmuur
Met zijn supersonische sprong heeft de Oostenrijkse skydiver meteen drie records achter zijn naam. De waaghals is de allereerste mens die zonder behulp van een voertuig door de geluidsmuur knalt. HIj haalde volgens de officiële metingen 1342,8 kilometer per uur. Dat is goed voor 1,24 keer de snelheid van het geluid.

Bovendien maakte de 43-jarige avonturier de hoogste vlucht met een ballon en de hoogste vrije val. Het record van de langste vrij val heeft hij niet verbroken. Daarvoor ging zijn parachute iets te snel open.

De hele missie van Baumgartner en het Red Bull Stratos-team wekte overal ter wereld belangstelling en nam in totaal vijf jaar voorbereiding in beslag. Het had als bijkomend doel wetenschappelijke inzicht te krijgen in de reactie van het lichaam op de extreme omstandigheden aan de rand van de ruimte.

14 oktober
De stunt moest de afgelopen dagen meermaals worden uitgesteld als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. De recordsprong gebeurde op een datum waarop al eens luchtvaartgeschiedenis werd geschreven. Op 14 oktober 1947 ging Chuck Yeager als eerste man door de geluidsmuur met een experimenteel, raketaangedreven vliegtuig.

Baumgartner sprong eerder al van het World Financial Center T101 in Taiwan en van het standbeeld Christus de Verlosser, dat vanop een berg uitkijkt op de Braziliaanse metropool Rio De Janeiro. (DB)

Felix Baumgartner is geslaagd in zijn opzienbarende parachutesprong. Het hallucinante huzarenstuk vond plaats in de Amerikaanse staat New Mexico waar hij vanochtend om 9.30 uur plaatselijke tijd in een capsule aan een gigantische heliumballon tot 39 kilometer boven de aardoppervlakte opsteeg. De reis naar de 'rand van de ruimte' duurde ruim 2,5 uur en kon live gevolgd worden via YouTube. Op Twitter reageerde Felix Baumgartner, blijkbaar nog een beetje stijf van de adrenaline: "I just jumped out of space. What the fuck did you do with your day?"Op het moment dat de deur van de capsule werd geopend, bedroeg de buitentemperatuur -10 graden. De historische sprong van Baumgartner in de levenloze atmosfeer duurde meer dan 8 minuten. Op ruim 1.500 meter hoogte maakte hij zijn parachute open. Wat later zette hij veilig voet aan grond. Door de geluidsmuur Met zijn supersonische sprong heeft de Oostenrijkse skydiver meteen drie records achter zijn naam. De waaghals is de allereerste mens die zonder behulp van een voertuig door de geluidsmuur knalt. HIj haalde volgens de officiële metingen 1342,8 kilometer per uur. Dat is goed voor 1,24 keer de snelheid van het geluid. Bovendien maakte de 43-jarige avonturier de hoogste vlucht met een ballon en de hoogste vrije val. Het record van de langste vrij val heeft hij niet verbroken. Daarvoor ging zijn parachute iets te snel open. De hele missie van Baumgartner en het Red Bull Stratos-team wekte overal ter wereld belangstelling en nam in totaal vijf jaar voorbereiding in beslag. Het had als bijkomend doel wetenschappelijke inzicht te krijgen in de reactie van het lichaam op de extreme omstandigheden aan de rand van de ruimte. 14 oktober De stunt moest de afgelopen dagen meermaals worden uitgesteld als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. De recordsprong gebeurde op een datum waarop al eens luchtvaartgeschiedenis werd geschreven. Op 14 oktober 1947 ging Chuck Yeager als eerste man door de geluidsmuur met een experimenteel, raketaangedreven vliegtuig. Baumgartner sprong eerder al van het World Financial Center T101 in Taiwan en van het standbeeld Christus de Verlosser, dat vanop een berg uitkijkt op de Braziliaanse metropool Rio De Janeiro. (DB)