Fight night in Cardiff: Joshua vs Parker

© belgaimage
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Twee ongeslagen zwaargewichten, vier wereldtitels op het spel en 78.000 toeschouwers: op 31 maart boksen Anthony Joshua en Joseph Parker tegen elkaar in Cardiff. Eindelijk.

Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar na maanden onderhandelen bereikten de managers van de Brit Anthony Joshua en Joseph Parker (Nieuw-Zeeland) net voor Nieuwjaar een akkoord. En, ‘verrassing’: het gepalaver had met geld te maken. Veel geld. De Nieuw-Zeelandse wereldkampioen (26) bij de WBO is ongeslagen in 24 kampen, die 18 keer met een KO werden beslist. De 27-jarige Joshua heeft drie wereldtitels op zijn naam (IBF, WBA en IBO) en won zijn 20 kampen telkens met knock-out. En dat moest financieel zwaarder doorwegen, vond Eddie Hearn, de manager van de Engelse olympisch kampioen (2012).

Hij stelde een verdeling van 80-20 voor, maar David Higgins, Parkers promotor, voelde zich beledigd. Hearn deed water in de wijn, 65-35, maar liet niet na om dat nog eens te benadrukken. ‘We betalen hem veel te veel.’ Mocht Joshua verliezen, dan krijgt hij sowieso een herkansing tegen Parker, die in dat geval 55 procent van de inkomsten zal cashen.

Arme stakkers zijn het niet. Met alle sponsordeals en inkomsten uit de pay per view zal Joshua om en bij de 23 miljoen euro verdienen, de Nieuw-Zeelander komt in de buurt van 14 miljoen. ‘Ongezien’, herhaalde Hearn, die de vorige tegenstander van zijn poulain, Carlos Takam, slechts 1 miljoen gunde. Ook toen, vorig jaar in oktober, zaten er 78.000 toeschouwers rond de ring van het Principality Stadium in Cardiff.

De kaarten vlogen ook deze keer de deur uit. Amper veertien dagen na de officiële bekendmaking van de kamp tikte het aantal verkochte tickets vlotjes boven de 70.000. Het goedkoopste kaartje, hoog in de nok van het voetbalstadion, kostte 34 euro. Wie het iets exclusiever wilde en vooraf een hapje wilde eten, moest 2574 euro voor een viparrangement neertellen. De parkeerplaats is helaas niet in de prijs inbegrepen…

Joshua, door de Britse koningin tot Member of the Order of the British Empire gebombardeerd, is hot in Engeland. Voor zijn kamp tegen Volodimir Klitsjko, vorig jaar in april, zakten niet minder dan 90.000 toeschouwers af naar Wembley, een naoorlogs record. En ook de media smullen van zijn levensverhaal. Een getalenteerd sprinter en voetballer die de drive miste om een topsportcarrière uit te bouwen, waarna hij voor de gemakkelijkste en bestbetaalde weg koos: metser. Zijn neef nam hem in 2007, op zijn 18e, voor het eerst mee naar een boksclub, vijf jaar erna werd hij olympisch kampioen.

Zijn tegenstander werd net niet met de bokshandschoenen geboren. Met dank aan vader Dempsey Parker, genoemd naar de legendarische Amerikaanse bokser Jack Dempsey, wereldkampioen in de jaren 20, die zijn zoontje in zijn derde levensjaar zijn eerste bokshandschoentjes gaf en op zijn tiende naar de boksclub stuurde. ‘Ik ben opgegroeid met de sport. Gewend om tijdens trainingen te incasseren. En ik heb geen glazen kin, zoals Joshua.’ Vuurwerk verzekerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content