Finale 200 meter vlinder: Phelps wint 20ste goud, Croenen achtste

© REUTERS

Michael Phelps won de 200 meter vlinderslag in Rio en behaalde zo zijn twintigste gouden olympische medaille. Louis Croenen eindigde achtste en laatste.

Voor de 31-jarige Amerikaan Michael Phelps was het een kwestie van eerherstel. Hij had over deze afstand goud gewonnen in Athene en Peking maar in Londen werd hij nipt geklopt door de Zuid-Afrikaan Chad le Clos.

Dit keer won deze laatste, die volgens de Amerikaanse pers met een boksopwarming probeerde Phelps uit zijn concentratie te krijgen, geen eremetaal. Hij werd vierde.

Na Phelps, die eindigde in 1:53.36, volgden de Japanner Masato Sakai (1:53,40) en de Hongaar Tamas Kenderesi (1:53.62). Phelps behield dus maar 4 honderdsten nadat hij de hele wedstrijd een grotere voorsprong had gehad.

Tegenvallende tijd

Louis Croenen werd achtste en laatste. De 22-jarige Antwerpenaar tikte aan in 1:57.04, meer dan een seconde trager dan de 1:56.03 waarmee hij zich maandag als achtste voor de finale plaatste.

Croenen had gehoopt in de finale zijn Belgisch record (1:55.39) scherper te stellen. Dat zou hem in de finale een zesde plaats opgeleverd hebben.

Het is al de twintigste gouden olympische medaille voor Phelps, de tweede op deze Spelen, nadat hij met de Verenigde Staten de 4×100 meter vrije slag won. Naast twintig keer goud heeft de 31-jarige zwemlegende nog twee zilveren en twee bronzen olympische medailles op zijn palmares. Op wereldkampioenschappen verzamelde Phelps 26 keer goud, 6 keer zilver en 1 keer brons.