Croenen bleef door maagklachten onder de verwachtingen op het voorbije EK in Londen (zesde), waar hij met zijn Belgisch record (1.55.39) een medaille had kunnen veroveren.

Doel in Rio is niettemin onder de 1.55 te duiken, en zo'n 'hoge' 1.54 moet kunnen volstaan voor een finale, dinsdagnacht.

Croenen heeft sinds het WK immers hard gewerkt aan zijn start en eerste vijftig meter, in het verleden zijn zwakke punt. In de WK-finale Kazan zwom de Kempenaar wél een snel eerste deel, maar dat moest hij toen op het einde bekopen. Nu is zijn basissnelheid hoger, zodat de Antwerpenaar zijn eerste vijftig meter moet kunnen zwemmen net onder de 26 seconden, zonder zich veel pijn te doen.

Tweede punt waarop Croenen progressie maakte: zijn keerpunten. Met behulp van onderwatercamera's heeft hij gesleuteld aan zijn techniek: hij zet zijn draaibeweging nu anders in door zijn knieën anders op te trekken. Dat kan een winst van twee tienden opleveren. Bovendien is de zwemmer die traint onder Rik Valcke fysiek sterker geworden.

Finale is dus realistisch, medaille zo goed als uitgesloten, want die worden allicht verdeeld onder Michael Phelps, Chad le Clos en László Cseh.

Als Croenen de finale bereikt, dan zwemt hij allicht niet de reeksen van de 4x200 vrije slag (op dinsdag), wat nefast kan zijn voor de slaagkansen van het estafetteteam.Competitie: maandag 8/8 reeksen vanaf 18.27 uur en halve finales vanaf 4.07 uur, dinsdag 9/8 (eventuele) finale om 3.28 uur.

Kans op goud: 0,5%, kans op medaille: 1%, kans op finale 30%.

Croenen bleef door maagklachten onder de verwachtingen op het voorbije EK in Londen (zesde), waar hij met zijn Belgisch record (1.55.39) een medaille had kunnen veroveren. Doel in Rio is niettemin onder de 1.55 te duiken, en zo'n 'hoge' 1.54 moet kunnen volstaan voor een finale, dinsdagnacht.Croenen heeft sinds het WK immers hard gewerkt aan zijn start en eerste vijftig meter, in het verleden zijn zwakke punt. In de WK-finale Kazan zwom de Kempenaar wél een snel eerste deel, maar dat moest hij toen op het einde bekopen. Nu is zijn basissnelheid hoger, zodat de Antwerpenaar zijn eerste vijftig meter moet kunnen zwemmen net onder de 26 seconden, zonder zich veel pijn te doen.Tweede punt waarop Croenen progressie maakte: zijn keerpunten. Met behulp van onderwatercamera's heeft hij gesleuteld aan zijn techniek: hij zet zijn draaibeweging nu anders in door zijn knieën anders op te trekken. Dat kan een winst van twee tienden opleveren. Bovendien is de zwemmer die traint onder Rik Valcke fysiek sterker geworden.Finale is dus realistisch, medaille zo goed als uitgesloten, want die worden allicht verdeeld onder Michael Phelps, Chad le Clos en László Cseh.Als Croenen de finale bereikt, dan zwemt hij allicht niet de reeksen van de 4x200 vrije slag (op dinsdag), wat nefast kan zijn voor de slaagkansen van het estafetteteam.Competitie: maandag 8/8 reeksen vanaf 18.27 uur en halve finales vanaf 4.07 uur, dinsdag 9/8 (eventuele) finale om 3.28 uur.