De 19-jarige West-Vlaming, de nummer één op de wereldranglijst, haalde het na een erg spannende finale met 3-2 van de Australiër Samuel von Einem. De setstanden waren 11-8, 16-18, 11-13, 11-5 en 11-8, het duel duurde 35 minuten.

In set één was Van Acker iets beter dan de nummer zes van de wereld (11-8), maar die hing na een erg spannende tweede manche (16-18) de bordjes in evenwicht. Ook in set drie nam de Australiër de bovenhand (11-13), al knokte Van Acker zich na een ruime achterstand (4-9) wel bijna terug naar setwinst. De West-Vlaming stond met de rug tegen de muur, maar toonde veerkracht (11-5) en sleepte een vijfde en beslissende set uit de brand. Daarin hield hij het hoofd koel, hij won set vijf met 11-8 en pakte zo het goud.

De Belgische supporters scandeerden prompt 'poef', het favoriete woordje van Van Acker. Hij zorgde voor het tweede tafeltennisgoud voor België in Rio.

De gouden medaille voor Van Acker is de derde Belgische plak op deze Paralympics. Zaterdag veroverde Marieke Vervoort het zilver op de 400m rolstoelsprint, gisteren pakte de pas 16-jarige tafeltennisser Laurens Devos goud in de klasse 9 (hemiplegie of hersenverlamming).

'Een droom'

"Dit is een droom", zei Van Acker na afloop.

"Eigenlijk heb ik slecht gespeeld, en dat kwam door de stress. Ik was kwaad op mezelf", verklaarde de West-Vlaming over de twee sets die hij aan zijn tegenstander liet.

"Daarna heb ik voor mijn leven gespeeld en veel risico genomen. Ik maakte meer gebruik van effect en snelheid. Nog nooit had ik verloren tegen Von Einem. Ik wou dit ook nu niet laten gebeuren. Ik moest de baas zijn, en niemand anders."

"Vandaag heb ik met Laurens (Devos) opgewarmd voor de finale. Hij heeft bijna nooit stress, dat had ik wel. Maar nu gaan we een dik feest vieren. Dat regelen mijn ouders wel. Ik wil iedereen bedanken die me geholpen heeft. Een dikke poef!".

(Belga/KVDA/RR))

De 19-jarige West-Vlaming, de nummer één op de wereldranglijst, haalde het na een erg spannende finale met 3-2 van de Australiër Samuel von Einem. De setstanden waren 11-8, 16-18, 11-13, 11-5 en 11-8, het duel duurde 35 minuten.In set één was Van Acker iets beter dan de nummer zes van de wereld (11-8), maar die hing na een erg spannende tweede manche (16-18) de bordjes in evenwicht. Ook in set drie nam de Australiër de bovenhand (11-13), al knokte Van Acker zich na een ruime achterstand (4-9) wel bijna terug naar setwinst. De West-Vlaming stond met de rug tegen de muur, maar toonde veerkracht (11-5) en sleepte een vijfde en beslissende set uit de brand. Daarin hield hij het hoofd koel, hij won set vijf met 11-8 en pakte zo het goud. De Belgische supporters scandeerden prompt 'poef', het favoriete woordje van Van Acker. Hij zorgde voor het tweede tafeltennisgoud voor België in Rio. De gouden medaille voor Van Acker is de derde Belgische plak op deze Paralympics. Zaterdag veroverde Marieke Vervoort het zilver op de 400m rolstoelsprint, gisteren pakte de pas 16-jarige tafeltennisser Laurens Devos goud in de klasse 9 (hemiplegie of hersenverlamming)."Dit is een droom", zei Van Acker na afloop. "Eigenlijk heb ik slecht gespeeld, en dat kwam door de stress. Ik was kwaad op mezelf", verklaarde de West-Vlaming over de twee sets die hij aan zijn tegenstander liet. "Daarna heb ik voor mijn leven gespeeld en veel risico genomen. Ik maakte meer gebruik van effect en snelheid. Nog nooit had ik verloren tegen Von Einem. Ik wou dit ook nu niet laten gebeuren. Ik moest de baas zijn, en niemand anders." "Vandaag heb ik met Laurens (Devos) opgewarmd voor de finale. Hij heeft bijna nooit stress, dat had ik wel. Maar nu gaan we een dik feest vieren. Dat regelen mijn ouders wel. Ik wil iedereen bedanken die me geholpen heeft. Een dikke poef!".(Belga/KVDA/RR))