Er was weer heel wat rond te doen, tijdens de voorbije GP van België. Spa Grand Prix, de promotor van het evenement, wil de Formule 1-race vanaf 2013 maar om de twee jaar organiseren. De reden is uiteraard van financiële aard: de Belgische Grote Prijs maakt al jaren verlies, een slordige 3 tot 5 miljoen euro. Dat een grand prix verlieslatend afsluit, is op zich niet ongewoon. De hoofdsponsor en de ticketverkoop zijn zowat de enige bronnen van inkomsten voor de organisatoren, want Bernie Ecclestone gaat lopen met de rest.

En diezelfde Ecclestone vraagt natuurlijk startgeld om langs te komen: voor België om en bij de 14 miljoen euro. Een bedrag dat Francorchamps niet ingevuld krijgt met de ticketverkoop, daarvoor komen 15 à 20.000 mensen te weinig naar de Ardennen afgezakt.

Het deficit wordt dan, zoals in de meeste andere landen (waar het soms veel groter is), ingevuld door de overheid. En dat wordt zowat overal heel moeilijk om politiek te verantwoorden.

Bovendien is de Belgische situatie zowaar nog complexer. De grand prix van België is eigenlijk al jaren een soort grand prix van het Waalse gewest, want het federale niveau is er op geen enkele manier meer bij betrokken.

Het is dan ook Wallonië dat het tekort ieder jaar weer bijpast, terwijl de return (belastingen en btw op wat tijdens het GP-weekend in en om Spa wordt uitgegeven) naar de federale kas vloeit.

Daar willen de Walen nu dus van af. De promotoren, aangevoerd door Etienne Davignon, hebben zelfs al een plannetje klaar. Ze willen de Belgische race maar om de twee jaar laten rijden - dat halveert immers het 'jaarlijkse' verlies - en daarom laten alterneren met een andere race.

Eerst werd gedacht aan de Nürburgring, maar daar kreunen circuit en promotoren onder nog veel grotere financiële problemen. Dan viel het oog op Frankrijk. Maar om een beurtrol met Frankrijk af te spreken moet er eerst een Franse GP zijn. Of die er komt, hangt in de eerste plaats af van de volgende presidentiële verkiezingen in 2012. Ook al een heel complex dossier.

Ter illustratie: alleen al bij de socialisten hangt het ervan af wie van de twee kandidates eventueel president wordt, want de ene is het project om Formule 1 terug te halen een beetje genegen, en de andere helemaal niet. Wordt vervolgd, ten vroegste in 2012. (JB)

Er was weer heel wat rond te doen, tijdens de voorbije GP van België. Spa Grand Prix, de promotor van het evenement, wil de Formule 1-race vanaf 2013 maar om de twee jaar organiseren. De reden is uiteraard van financiële aard: de Belgische Grote Prijs maakt al jaren verlies, een slordige 3 tot 5 miljoen euro. Dat een grand prix verlieslatend afsluit, is op zich niet ongewoon. De hoofdsponsor en de ticketverkoop zijn zowat de enige bronnen van inkomsten voor de organisatoren, want Bernie Ecclestone gaat lopen met de rest. En diezelfde Ecclestone vraagt natuurlijk startgeld om langs te komen: voor België om en bij de 14 miljoen euro. Een bedrag dat Francorchamps niet ingevuld krijgt met de ticketverkoop, daarvoor komen 15 à 20.000 mensen te weinig naar de Ardennen afgezakt. Het deficit wordt dan, zoals in de meeste andere landen (waar het soms veel groter is), ingevuld door de overheid. En dat wordt zowat overal heel moeilijk om politiek te verantwoorden. Bovendien is de Belgische situatie zowaar nog complexer. De grand prix van België is eigenlijk al jaren een soort grand prix van het Waalse gewest, want het federale niveau is er op geen enkele manier meer bij betrokken. Het is dan ook Wallonië dat het tekort ieder jaar weer bijpast, terwijl de return (belastingen en btw op wat tijdens het GP-weekend in en om Spa wordt uitgegeven) naar de federale kas vloeit. Daar willen de Walen nu dus van af. De promotoren, aangevoerd door Etienne Davignon, hebben zelfs al een plannetje klaar. Ze willen de Belgische race maar om de twee jaar laten rijden - dat halveert immers het 'jaarlijkse' verlies - en daarom laten alterneren met een andere race. Eerst werd gedacht aan de Nürburgring, maar daar kreunen circuit en promotoren onder nog veel grotere financiële problemen. Dan viel het oog op Frankrijk. Maar om een beurtrol met Frankrijk af te spreken moet er eerst een Franse GP zijn. Of die er komt, hangt in de eerste plaats af van de volgende presidentiële verkiezingen in 2012. Ook al een heel complex dossier. Ter illustratie: alleen al bij de socialisten hangt het ervan af wie van de twee kandidates eventueel president wordt, want de ene is het project om Formule 1 terug te halen een beetje genegen, en de andere helemaal niet. Wordt vervolgd, ten vroegste in 2012. (JB)