De internationale rugbybond heeft Frankrijk een boete van 2.500 pond (2.900 euro) opgelegd omdat het team voor de WK-finale tegen gastland Nieuw-Zeeland zondag de traditionele haka van hun tegenstanders verstoorde.

Het Nieuw-Zeelandse team heeft al laten weten dat het de boete voor Frankrijk, dat de finale met 8-7 verloor, zelf te streng vindt.

Haka

Terwijl de All Blacks (het Nieuw-Zeelandse team, nvdr.) hun traditionele Maori-oorlogsdans uitvoerden, stapten de Fransen hand in hand en in V-formatie op hun tegenstanders af. (Zie video onderaan)

Op een gegeven moment waren de Fransen zo dicht bij de All Blacks gekomen dat ze "hun tegenstanders wilden kussen," aldus de Franse kapitein Thierry Dusautoir. "Het was een groot moment en een moment dat we heel ons leven zullen herinneren."

De regels bepalen echter dat beide teams tijdens het uitvoeren van de haka op minstens tien meter afstand van de middenlijn op hun eigen helft moeten blijven.

Beschermd

De beschermde status van de haka wordt al langer betwist. Andere teams voeren aan dat de oorlogsdans van de All Blacks bedoeld is om de tegenstander te intimideren en dat zij dus de kans moeten krijgen om die te beantwoorden hoe zij dat willen. (KVDA)

De internationale rugbybond heeft Frankrijk een boete van 2.500 pond (2.900 euro) opgelegd omdat het team voor de WK-finale tegen gastland Nieuw-Zeeland zondag de traditionele haka van hun tegenstanders verstoorde. Het Nieuw-Zeelandse team heeft al laten weten dat het de boete voor Frankrijk, dat de finale met 8-7 verloor, zelf te streng vindt. Haka Terwijl de All Blacks (het Nieuw-Zeelandse team, nvdr.) hun traditionele Maori-oorlogsdans uitvoerden, stapten de Fransen hand in hand en in V-formatie op hun tegenstanders af. (Zie video onderaan) Op een gegeven moment waren de Fransen zo dicht bij de All Blacks gekomen dat ze "hun tegenstanders wilden kussen," aldus de Franse kapitein Thierry Dusautoir. "Het was een groot moment en een moment dat we heel ons leven zullen herinneren." De regels bepalen echter dat beide teams tijdens het uitvoeren van de haka op minstens tien meter afstand van de middenlijn op hun eigen helft moeten blijven. Beschermd De beschermde status van de haka wordt al langer betwist. Andere teams voeren aan dat de oorlogsdans van de All Blacks bedoeld is om de tegenstander te intimideren en dat zij dus de kans moeten krijgen om die te beantwoorden hoe zij dat willen. (KVDA)