Frederik Van Lierde
Frederik Van Lierde
Frederik Van Lierde is een Belgische triatleet en is Ironman World Champion 2013.
Opinie

26/06/14 om 10:12 - Bijgewerkt om 10:12

Frederik Van Lierde: "Eens 'over distance' trainen, is een mentaal spelletje"

Ironman World Champion 2013 Frederik Van Lierde houdt op Sportmagazine.be een persoonlijk dagboek bij.

Frederik Van Lierde: "Eens 'over distance' trainen, is een mentaal spelletje"

Een triatlonshop in het Spaanse Puigcerda © Frederik Van Lierde

We zijn weer een week verder, of beter een week dichter bij het Europees Kampioenschap Ironman in Frankfurt. Ik begin stilaan af te tellen naar 6 juli. Binnen precies een week al neem ik vanuit Barcelona het vliegtuig richting Frankfurt.

Als ik in mijn agenda kijk en de laatste zeven dagen overschouw, dan springt mijn langste fietstraining in het oog: zaterdag 240 kilometer gereden in 6 uur 45 minuten. Toegegeven, op een parcours dat goed bolt maar dat toch 2300 hoogtemeters bevatte. Een beetje 'over distance' trainen, noemen we dat. 180 kilometer is de fietsafstand in een Ironman, maar niet het eindpunt. Op training voorbij dat punt gaan, is een mentaal spelletje. Maar het is toch altijd goed voor het vertrouwen als je zo' n training tot een goed einde kunt brengen.

Maandagavond bezocht ik ook nog kort een triatlonshop in de buurt. Net over de grens, in het Spaanse Puigcerda. Een kleine opdracht voor twee van mijn sponsors, ON en Compressport. Een beetje socializen met lokale triatleten, een paar foto's nemen en handtekeningen... Het is part of the job, maar het doet mij toch nog telkens een beetje raar voelen. Zeker als ik zie dat ik in die winkel vierkante meters groot aan de muur kleef.

Thuis gaat alles goed. Mijn vrouw Sofie haalde de rapporten op van onze twee jongens. Enkel goed nieuws! Bij het oudercontact werden ze als 'beleefde en brave jongens in school' besproken. Was het thuis maar altijd zo! Maar ja... dat zal wel overal min of meer hetzelfde zijn zeker?!

Komend weekend zal ik nog eens wat langer fietsen en lopen om dan nog vijf rustige dagen over te houden tot aan de start. Dat is een klassiek gegeven: in het laatste weekend, zes à zeven dagen voor de start, mijn lichaam nog eens herinneren aan wat het de afgelopen weken deed en aan wat er nog moet komen.

Tot volgende week, wanneer ik net in Frankfurt aangekomen zal zijn!

Fre

Lees meer over:

Onze partners