Frederik Van Lierde
Frederik Van Lierde
Frederik Van Lierde is een Belgische triatleet en is Ironman World Champion 2013.
Opinie

19/06/14 om 09:26 - Bijgewerkt om 10:23

Frederik Van Lierde: 'Het Ironmangevoel simuleren in het vooruitzicht van het EK'

Ironman World Champion 2013 Frederik Van Lierde houdt op Sportmagazine.be een persoonlijk dagboek bij.

De laatste zeven dagen brachten alles wat ik ervan verwacht had. Ik kon alle trainingen tot een goed einde brengen en als ik mijn weektotaal bekijk, komt dat op 30 kilometer zwemmen, 700 kilometer fietsen en 80 kilometer lopen. Goed voor 35 uur netto aan trainingen.

De rit van 200 kilometer, met de 40 kilometer lange klim van La Seu d'Urgell (dwars door Andorra) naar Port d'Envalira, was zalig! Een prachtige dag en goeie benen zorgden voor goeie cijfertjes op het einde van de dag: de 200 kilometer in 6 uur 15 minuten, 3000 hoogtemeters, en een gemiddeld wattage van 230. Alles netjes binnen de vooropgestelde extensieve zone. En bij aankomst direct de loopschoenen aantrekken om nog 6 kilometer te lopen aan marathontempo. Voor mij is dat net onder de 4 minuten per kilometer. Ook dit jaar merk ik weer progressie bij zo'n (monster)training. Alles verliep opnieuw net een paar procentjes vlotter/makkelijker dan vorig seizoen.

Een andere 'sleuteltraining' werkte ik dinsdag af: 60 kilometer fietsen gevolgd door 34 kilometer lopen. Eigenlijk is dat de langste looptraining op mijn programma, maar wel nadat ik al twee uur gefietst heb. Dit zorgt ervoor dat je al in een (beperkte) staat van vermoeidheid aan een lange duurloop begint. Het Ironmangevoel simuleren dus, in het vooruitzicht van het EK op 6 juli in Frankfurt.

Sinds een aantal dagen is het hier op 1850 meter hoogte ook wel wat koeler geworden. De eerste week bleef de temperatuur mooi boven de 20 graden, maar nu geeft de thermometer nog amper 10 graden aan. Maar geen nood. Nu eerst een aantal dagen actieve recup nemen en dan vanaf het weekend het tweede zware blok afwerken. Dan is er opnieuw warmer weer voorspeld.

Met zicht op het WK Ironman op 11 oktober kreeg ik deze week nog heel goed nieuws: Marc Verkindere, de man die mij al meer dan tien jaar wekelijks masseert, gaat opnieuw mee naar Hawaii! Vorig jaar vergezelde hij mij voor het eerst naar Kona en dat was voor mij een groot pluspunt. Net als bij de profwielrenners werd ik door hem elke dag gemasseerd. Bovendien bracht hij mij ook overal naartoe en zag ik nooit de binnenkant van de supermarkt!

Tot volgende week,

Fre

Frederik Van Lierde: 'Het Ironmangevoel simuleren in het vooruitzicht van het EK'

© Frederik Van Lierde

Onze partners