Frederik Van Lierde voor tweede zege in Hawaii

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Triatleet Frederik Van Lierde (36) mikt, ondanks een voorbereiding met ups en downs, zaterdag op een tweede zege in de Ironman van Hawaii.

In 2013 won de Menenaar als tweede Belg ooit (na naamgenoot en huidige coach Luc) het WK lange afstand op het eiland Kona. Vorig jaar leek hij in de afsluitende marathon lang op weg naar de tweede plaats – achter de Duitser Sebastien Kienle – maar na 30 kilometer moest Van Lierde stoppen door steken in zijn rechterzijde, het gevolg van een lokale kramp in zijn middenrif. Hij verloor zo enkele minuten en eindigde uiteindelijk ‘slechts’ als achtste. Al bij al geen grote ontgoocheling voor de West-Vlaming, want zonder de krampen had hij allicht weer op het podium gestaan.

Hitte

Zonder twijfels trok Van Lierde dan ook de winter in. Die verliep prima en dat bleek eind maart, in zijn eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen: de Ironman van Zuid-Afrika. De Belg overklaste in Port Elisabeth de tegenstand en eindigde met een kwartier voorsprong, goed voor zijn vijfde Ironmanoverwinning.

Via kortere triatlons in Barcelona (derde op de halve afstand) en Kraichgau (tweede op de kwart) en een hoogtestage in het Franse Font Romeu focuste de Meense triatleet daarna op het EK Ironman in Frankfurt, begin juli. Ondanks de extra motivatie om topfavoriet Sebastien Kienle te kloppen voor eigen volk, moest Van Lierde zich tevreden stellen met een vijfde stek, geveld door de loden hitte.

Trainen in eigen land

Na stages in Fuerteventura en Girona nam de West-Vlaming in augustus deel aan het BK halve triatlon in Deinze, zijn laatste wedstrijd (en enige in België) voor Hawaii. Ook die race werd een ontgoocheling, want Van Lierde moest opgeven met maagproblemen. Die bleken na onderzoek echter niet ernstig te zijn. Het boegbeeld van het Leie Triatlon Team Latem kon blijven trainen en deed dat, in tegenstelling tot in het verleden en tot de aanloop naar het EK in Frankfurt, niet meer in Font Romeu, maar in eigen land – zoals hij ook de Ironman van Zuid-Afrika voorbereidde.

Half september reisde Van Lierde traditiegetrouw wel naar het Amerikaanse Phoenix (Arizona) om er zich te acclimatiseren aan de hitte, het eerste uurverschil met Hawaii te overbruggen en zich in optimale omstandigheden voor te bereiden op het WK Ironman. Met de vaste overtuiging dat hij opnieuw kan winnen, ondanks de concurrentie van de 31-jarige titelverdediger Sebastien Kienle en Jan Frodeno, de 34-jarige ex-olympisch kampioen op de kwartafstand die in Frankfurt zijn Duitse landgenoot klopte en na zijn derde plaats in Hawaii vorig jaar nu vol voor de zege gaat.

De Belgen in Hawaii

Met Van Lierde, Bart Aernouts en Marino Vanhoenacker staan er zaterdag Belgische mannen bij de profs aan de start in Kona. Laatstgenoemde had na de vorige editie nochtans beweerd nooit meer te zullen deelnemen, fel ontgoocheld nadat hij de marathon had moeten uitwandelen. Achteraf bleek echter dat Bink geblesseerd was aan het bekken. Mentaal opnieuw opgemonterd met twee Ironmanzeges dit jaar (in het Braziliaanse Florianapolis en het Oostenrijkse Klagenfurt, waar hij slechts drie minuten boven zijn persoonlijk record bleef) trekt de 39-jarige Jabbekenaar dan ook weer met ambitie naar Hawaii.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content