De Nederlander, ex-mentor van Fred Deburghgraeve, is coach bij de Vlaamse Zwemfederatie en de Antwerpse zwemclub Brabo. "Voor de Antwerp Diamand Race van vorig weekend waren er - op een aantal zwemmers bij de aflossing na - maar een viertal die de WK-limiet al hadden gezwommen", klinkt het ietwat ongerust. "Er zouden toch nog een zestal zwemmers moeten bijkomen."

Jasper Aerents, vorig jaar nog op de Olympische Spelen in Londen, is een van de mannen die op de 50 meter vrije slag stevig aan de bak moeten. Met François Heesbrandt en Fanny Lecluyse zitten er nog twee olympiërs in hetzelfde schuitje.

Pieter Timmers

Zijn er op het BK enkele verrassingen in de maak? "Ik verwacht alleen gevestigde waarden op de voorgrond. Het team van de 4x100 meter vrije slag (Jasper Aerents, Dieter Dekoninck, Pieter Timmers en Emmanuel Vanluchene), Kimberly Buys, Pieter Timmers, dat zijn de namen die verwacht worden. Zwemmen is geen sport waarin onbekende sporters ineens een grote sprong voorwaarts maken. De weg naar de top is een lang proces, waarin geen stap mag overgeslagen worden. Louis Croenen is een van de grote talenten. Die moet het nu gaan waarmaken bij de senioren. Voor zijn ontwikkeling zou het goed zijn als hij de WK-limiet haalt."

Laatste stap zetten

In januari liet Gaastra zich nog pessimistisch uit over de evolutie van de Belgen. "Er is niet echt een groot talent op komst dat bij de volgende Olympische Spelen de krantenkoppen gaat domineren", zegt hij. "We beschikken wel over een generatie die de capaciteiten en de leeftijd heeft bereikt om finaleplaatsen op Europees en mondiaal niveau te halen. Alleszins op voorwaarde dat ze blijven doorgroeien. In januari klokten enkele zwemmers trager af dan het jaar voordien. Dat baart me toch wat zorgen. Deze lichting moet de laatste stap zetten om mee te dingen voor finaleplaatsen. Dat is net de moeilijkste fase. Ik ben dan ook benieuwd naar de tijden." (NN)

De Nederlander, ex-mentor van Fred Deburghgraeve, is coach bij de Vlaamse Zwemfederatie en de Antwerpse zwemclub Brabo. "Voor de Antwerp Diamand Race van vorig weekend waren er - op een aantal zwemmers bij de aflossing na - maar een viertal die de WK-limiet al hadden gezwommen", klinkt het ietwat ongerust. "Er zouden toch nog een zestal zwemmers moeten bijkomen." Jasper Aerents, vorig jaar nog op de Olympische Spelen in Londen, is een van de mannen die op de 50 meter vrije slag stevig aan de bak moeten. Met François Heesbrandt en Fanny Lecluyse zitten er nog twee olympiërs in hetzelfde schuitje. Pieter Timmers Zijn er op het BK enkele verrassingen in de maak? "Ik verwacht alleen gevestigde waarden op de voorgrond. Het team van de 4x100 meter vrije slag (Jasper Aerents, Dieter Dekoninck, Pieter Timmers en Emmanuel Vanluchene), Kimberly Buys, Pieter Timmers, dat zijn de namen die verwacht worden. Zwemmen is geen sport waarin onbekende sporters ineens een grote sprong voorwaarts maken. De weg naar de top is een lang proces, waarin geen stap mag overgeslagen worden. Louis Croenen is een van de grote talenten. Die moet het nu gaan waarmaken bij de senioren. Voor zijn ontwikkeling zou het goed zijn als hij de WK-limiet haalt."Laatste stap zettenIn januari liet Gaastra zich nog pessimistisch uit over de evolutie van de Belgen. "Er is niet echt een groot talent op komst dat bij de volgende Olympische Spelen de krantenkoppen gaat domineren", zegt hij. "We beschikken wel over een generatie die de capaciteiten en de leeftijd heeft bereikt om finaleplaatsen op Europees en mondiaal niveau te halen. Alleszins op voorwaarde dat ze blijven doorgroeien. In januari klokten enkele zwemmers trager af dan het jaar voordien. Dat baart me toch wat zorgen. Deze lichting moet de laatste stap zetten om mee te dingen voor finaleplaatsen. Dat is net de moeilijkste fase. Ik ben dan ook benieuwd naar de tijden." (NN)