Hoe langer de vrieskou aanhoudt, hoe enthousiaster de schaatsijzers geslepen worden en hoe meer de hoop op een Elfstedentocht groeit. Ook in ons land kon er het voorbije weekend al op zeldzame plekken op natuurijs geschaatst worden en kijken heel wat liefhebbers met bijzondere belangstelling naar het Noorden. De hype groeit elk jaar, de laatste tocht dateert dan ook al van 1997.

Maar voor er een nieuwe Elfstedentocht komt, gaat Koning Winter nog flink wat hofdagen moeten houden. Over de gehele route van 200 kilometer moet het ijs minimaal 15 centimeter dik zijn. Momenteel zijn de vooruitzichten allerminst gunstig. Er wordt de komende dagen geregeld sneeuw verwacht en een laag sneeuw werkt als een thermische deken, het ijs groeit dan veel langzamer aan. Na de sneeuwperiode wordt bovendien dooi verwacht.

De kans dat Wiebe Wieling, de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, binnenkort legendarische woorden als "It giet troch" (1963 en 1985), "It sil heve" (1986) of "It giet oan" (1997) mag uitspreken, is dus eerder klein.

Maar al zou volgende week de dooi inzetten, dan nog is er niks verloren, want in februari gaat het vaak opnieuw genadeloos vriezen. De tochten van 1985 en 1986 werden trouwens op respectievelijk 21 en 26 februari gereden.

Wie op de hoogte wil blijven van de toestand kan terecht op www.elfstedentocht.nl of via Twitter @11stvereniging (met al 27.000 volgers). (PM)

Hoe langer de vrieskou aanhoudt, hoe enthousiaster de schaatsijzers geslepen worden en hoe meer de hoop op een Elfstedentocht groeit. Ook in ons land kon er het voorbije weekend al op zeldzame plekken op natuurijs geschaatst worden en kijken heel wat liefhebbers met bijzondere belangstelling naar het Noorden. De hype groeit elk jaar, de laatste tocht dateert dan ook al van 1997.Maar voor er een nieuwe Elfstedentocht komt, gaat Koning Winter nog flink wat hofdagen moeten houden. Over de gehele route van 200 kilometer moet het ijs minimaal 15 centimeter dik zijn. Momenteel zijn de vooruitzichten allerminst gunstig. Er wordt de komende dagen geregeld sneeuw verwacht en een laag sneeuw werkt als een thermische deken, het ijs groeit dan veel langzamer aan. Na de sneeuwperiode wordt bovendien dooi verwacht.De kans dat Wiebe Wieling, de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, binnenkort legendarische woorden als "It giet troch" (1963 en 1985), "It sil heve" (1986) of "It giet oan" (1997) mag uitspreken, is dus eerder klein. Maar al zou volgende week de dooi inzetten, dan nog is er niks verloren, want in februari gaat het vaak opnieuw genadeloos vriezen. De tochten van 1985 en 1986 werden trouwens op respectievelijk 21 en 26 februari gereden.Wie op de hoogte wil blijven van de toestand kan terecht op www.elfstedentocht.nl of via Twitter @11stvereniging (met al 27.000 volgers). (PM)