Hun aangehaalde redenen? Officieel vanwege het zikavirus, maar 'geen prioriteit op de (overvolle) golfkalender' leunt wellicht dichter tegen de waarheid aan.

Ook ex-majorwinnaars als Graeme McDowell, Vijay Singh, Charl Schwartzel, Louis Oosthuizen dagen niet op. Het golftoernooi, voor het eerst weer op het programma sinds 1904, is qua bezetting dus flink afgekalfd, mede door de maximumquota per land waardoor er 'slechts' 60 deelnemers zijn.

Door die quota zullen er in vergelijking met bijvoorbeeld de majors minder (sterke) Amerikanen deelnemen. Weliswaar nog altijd vier: Bubba Watson (6e), Rickie Fowler (7), Patrick Reed (14) en Matt Kuchar (17). Verder vaardigt geen enkel land meer dan twee golfers af.

Een tweederangstoernooi wordt het echter ook niet, want naast die vier Amerikanen doen onder meer nog drie andere majorwinnaars mee: Justin Rose won in 2013 de US Open, Danny Willett de Masters in april, en Henrik Stenson, als eerste Zweed, onlangs de British Open met een fenomenaal alltimerecord (twintig onder par). Verder ook de Spanjaard Sergio Garcia, een van de beste spelers ooit die nog nooit een major op zijn naam kon schrijven.

Zijn onze Belgische vertegenwoordigers, Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters, respectievelijk 34e en 23e op de olympische ranking (van 60 golfers), dan kansloos voor top acht, of zelfs een medaille?

Niet hélemaal. Zowel Colsaerts als Pieters kunnen in een goede dag mee met de wereldtop. Dat bewees Colsaerts tijdens de Ryder Cup in 2012, toen hij Tiger Woods onder de duim hield - daarna raakte hij echter op de sukkel.

Meer kansen heeft Pieters, voor een deel opgeleid in de VS. Werd pas twee jaar geleden profspeler, maar won eind vorig jaar al zijn eerste toernooien op de European Tour (Czech Open en KLM Open).

In juli mocht hij ook voor het eerst deelnemen aan een major, de British Open. Op de meest prestigieuze van de vier majors debuteerde de Nijlenaar met een zeer knappe dertigste plaats, enkel genekt door een desastreuze elfde hole in zijn laatste ronde. Met negen slagen op een par vier kende Pieters een inzinking die hem een (historische) topvijfplaats kostte.

Pieters is bovendien, in tegenstelling tot veel ander toppers, súpergemotiveerd en droomt van een olympische medaille. Allicht te hoog gegrepen, top acht zou al heel mooi zijn.

Competitie: van donderdag 11/8 tot zondag 14/8 (final round), telkens van 12 tot 21 uur.

Kans op goud: 1%, kans op medaille: 5%.

Hun aangehaalde redenen? Officieel vanwege het zikavirus, maar 'geen prioriteit op de (overvolle) golfkalender' leunt wellicht dichter tegen de waarheid aan.Ook ex-majorwinnaars als Graeme McDowell, Vijay Singh, Charl Schwartzel, Louis Oosthuizen dagen niet op. Het golftoernooi, voor het eerst weer op het programma sinds 1904, is qua bezetting dus flink afgekalfd, mede door de maximumquota per land waardoor er 'slechts' 60 deelnemers zijn.Door die quota zullen er in vergelijking met bijvoorbeeld de majors minder (sterke) Amerikanen deelnemen. Weliswaar nog altijd vier: Bubba Watson (6e), Rickie Fowler (7), Patrick Reed (14) en Matt Kuchar (17). Verder vaardigt geen enkel land meer dan twee golfers af.Een tweederangstoernooi wordt het echter ook niet, want naast die vier Amerikanen doen onder meer nog drie andere majorwinnaars mee: Justin Rose won in 2013 de US Open, Danny Willett de Masters in april, en Henrik Stenson, als eerste Zweed, onlangs de British Open met een fenomenaal alltimerecord (twintig onder par). Verder ook de Spanjaard Sergio Garcia, een van de beste spelers ooit die nog nooit een major op zijn naam kon schrijven.Zijn onze Belgische vertegenwoordigers, Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters, respectievelijk 34e en 23e op de olympische ranking (van 60 golfers), dan kansloos voor top acht, of zelfs een medaille?Niet hélemaal. Zowel Colsaerts als Pieters kunnen in een goede dag mee met de wereldtop. Dat bewees Colsaerts tijdens de Ryder Cup in 2012, toen hij Tiger Woods onder de duim hield - daarna raakte hij echter op de sukkel.Meer kansen heeft Pieters, voor een deel opgeleid in de VS. Werd pas twee jaar geleden profspeler, maar won eind vorig jaar al zijn eerste toernooien op de European Tour (Czech Open en KLM Open). In juli mocht hij ook voor het eerst deelnemen aan een major, de British Open. Op de meest prestigieuze van de vier majors debuteerde de Nijlenaar met een zeer knappe dertigste plaats, enkel genekt door een desastreuze elfde hole in zijn laatste ronde. Met negen slagen op een par vier kende Pieters een inzinking die hem een (historische) topvijfplaats kostte.Pieters is bovendien, in tegenstelling tot veel ander toppers, súpergemotiveerd en droomt van een olympische medaille. Allicht te hoog gegrepen, top acht zou al heel mooi zijn.