Seppe Smits legt in een persbericht uit welke fysieke belasting zijn sport met zich meebrengt. 'Het wordt ieder jaar zwaarder en zwaarder,' aldus de 26-jarige Westmallenaar. 'Ik word zelf wat ouder, dus mijn lichaam en ligamenten worden wat minder soepel. De tricks worden moeilijker en geven een zwaardere belasting op je lichaam. De jumps worden ook groter.

'Je moet echt keihard trainen tegenwoordig, op de piste en ernaast, om het snowboarden lang vol te kunnen houden en blessurevrij te blijven. Na een dag snowboarden ga ik daarom naar de fitness om te recupereren en aan kracht- of conditietraining te doen.

'Ik heb mezelf volledig onder controle, en omring me met de juiste mensen. Ik denk niet aan de dingen die mis kunnen lopen, maar focus op mijn run en de tricks die ik wil landen.'

Volgens Benedicte Vanwanseele van de onderzoeksgroep Biomechanica van de Menselijke Beweging aan de KU Leuven is de impact van zo'n jump enorm. Aan 70 km/u op een jump van 6 tot 8 meter hoog, soms 20 meter ver, daar een rotatie van 1440 graden (een vierdubbele schroef) in verwerken en landen met een impact van meer dan 8000 Newton. 'Reken zeker tien keer Seppe's lichaamsgewicht. Hij weegt 68 kg, dus dat betekent dat er 680 kg op zijn lichaam terechtkomt bij de landing. Knie, heup en buik zijn daarbij erg belangrijk. Die vangen de grootste schok op. Training, focus en fitheid zijn dus essentieel.'

Op de Winterspelen wil Smits, onze grootste medaillehoop in Pyeongchang, scoren met de befaamde Triple, een driedubbele salto met vierdubbele schroef. Bekijk een video:

Seppe Smits legt in een persbericht uit welke fysieke belasting zijn sport met zich meebrengt. 'Het wordt ieder jaar zwaarder en zwaarder,' aldus de 26-jarige Westmallenaar. 'Ik word zelf wat ouder, dus mijn lichaam en ligamenten worden wat minder soepel. De tricks worden moeilijker en geven een zwaardere belasting op je lichaam. De jumps worden ook groter. 'Je moet echt keihard trainen tegenwoordig, op de piste en ernaast, om het snowboarden lang vol te kunnen houden en blessurevrij te blijven. Na een dag snowboarden ga ik daarom naar de fitness om te recupereren en aan kracht- of conditietraining te doen. 'Ik heb mezelf volledig onder controle, en omring me met de juiste mensen. Ik denk niet aan de dingen die mis kunnen lopen, maar focus op mijn run en de tricks die ik wil landen.'Volgens Benedicte Vanwanseele van de onderzoeksgroep Biomechanica van de Menselijke Beweging aan de KU Leuven is de impact van zo'n jump enorm. Aan 70 km/u op een jump van 6 tot 8 meter hoog, soms 20 meter ver, daar een rotatie van 1440 graden (een vierdubbele schroef) in verwerken en landen met een impact van meer dan 8000 Newton. 'Reken zeker tien keer Seppe's lichaamsgewicht. Hij weegt 68 kg, dus dat betekent dat er 680 kg op zijn lichaam terechtkomt bij de landing. Knie, heup en buik zijn daarbij erg belangrijk. Die vangen de grootste schok op. Training, focus en fitheid zijn dus essentieel.'Op de Winterspelen wil Smits, onze grootste medaillehoop in Pyeongchang, scoren met de befaamde Triple, een driedubbele salto met vierdubbele schroef. Bekijk een video: