Hoe stormram LeBron James ook een dodelijke schutter werd

© belgaimage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Op 31 december vierde LeBron James zijn 33e verjaardag. Een leeftijd waarop je zou verwachten dat hij een héél klein beetje tekenen van verval zou tonen. Toch blinkt de kroon van The King meer dan ooit tevoren.

LeBron James is een freak of nature. Qua puur atletisch vermogen overtreft hij zelfs de grootste ooit, Michael Jordan. Bezig aan zijn vijftiende NBA-seizoen heeft hij al ruim 50.000 minuten op het parket gestaan, in ruim 1300 wedstrijden, reguliere competitie en play-offs samengeteld.

Zelden was hij geblesseerd, ondanks zijn speelwijze: een niet te stoppen stormram, even krachtig, snel als explosief. Daar heeft James, in zijn maniakale drang om zich te blijven verbeteren, dit seizoen nog een extra wapen aan toegevoegd: een dodelijk afstandsshot. Niet dat hij in het verleden op dat vlak een kluns was, maar hij werd niet geboren als rasschutter zoals Stephen Curry.

Vorige zomer veranderde de superster van de Cleveland Cavaliers zijn shottechniek: hij liet voortaan de bal op een hoger punt vertrekken, de zogenaamde shot release. Gedwongen, om zijn elleboog te sparen, want die was na de NBA-finales van vorig seizoen plotseling fel opgezwollen. Tot James’ verbazing bleek hij aan een hoger percentage af te werken, en toen de zwelling verdween, bleef hij zijn nieuwe techniek aanhouden. En verder perfectioneren met de adviezen die hij de voorbije jaren kreeg van huidige en ex-ploegmaats en geboren schutters als Mike Miller, Ray Allen, James Jones en Kyle Korver.

Laatste vijf minuten

Het wierp meer dan zijn vruchten af: de viervoudige MVP werkt tot dusver zijn tweepunters af aan 62 procent, en zijn driepunters aan 40 procent – op beide vlakken career highs. Net als James’ vrijworppercentage van 78, een fractie verwijderd van de 80 procent, naar eigen zeggen het enige (persoonlijke) doel dat hij in zijn NBA-carrière nog wil verwezenlijken.

Die afwerkingspercentages hebben LeBrons puntengemiddelde opgekrikt naar 27,8, zijn hoogste score sinds 2009/10. Zijn gemiddelde qua assists (9,3) is zelfs voorlopig een carrièrerecord. Na het vertrek van rechterhand Kyrie Irving naar de Boston Celtics heeft James immers bij de Cavaliers nog meer het spel naar zich toegetrokken. Zeker na hun slechte start en door de langdurige afwezigheid van de geblesseerde point guard Isaiah Thomas (die van Boston naar Cleveland trok, in ruil voor Irving).

Vooral in het vierde quarter en in de laatste vijf minuten is James buitenaards. Geen speler die in die zogenaamde clutch time meer scoort en meer assists uitdeelt dan hij.

Het straffe is: op zijn 33e zit LBJ aan gemiddeld 37,4 minuten per match, slechts één NBA-speler, Giannis Antetokounmpo, staat meer op het terrein. Velen vragen zich af hoe James dat blijft volhouden. Maar The King heeft er geen probleem mee. En, zegt hij: ‘Nu zit ik aan slechts 80 procent, in januari moet dat 85 procent worden, in februari 90 procent, in maart 95 procent en tegen het begin van de play-offs, begin april, 100 procent. Dat wil ik volhouden tot de finales in juni.’ Mogelijk zal hem dat een vijfde MVP-titel opleveren. Maar of het zal volstaan om de gedoodverfde titelfavoriet, de Golden State Warriors met Kevin Durant en Stephen Curry als speerpunten, te verslaan, dat is nog een andere zaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content