De nu 55-jarige Amerikaanse langebaanschaatser was destijds in 1980 op de Spelen in Lake Placid de beste op de 500, de 1000, de 1500, de 5000 én de 10.000 meter. Hij was dé sensatie.

Zelf bleef de man die ijs in goud veranderde, er opvallend rustig bij: "Gouden medailles, wat kan je daarmee doen? Als ik oud geworden ben, kan ik ze misschien verkopen mocht ik geld nodig hebben."

Heidens nuchterheid is ook ingegeven door zijn intelligentie. Hij wist immers dat het in Amerika andere sporten zijn die hoge ogen gooien. "Mensen hier houden van contactsporten, ze willen bloed zien. Ik ben niet beginnen schaatsen om beroemd te worden. Had ik dat laatste gewild, dan was ik bij het hockey gebleven."

Ronde van Frankrijk

Wanneer hij op het WK schaatsen begin maart 1980 slechts zilver pakt, besluit hij voor een andere uitdaging te gaan: fietsen.

En met succes: in 1985 wordt hij de eerste Amerikaanse kampioen en is hij de voorloper van illustere namen als Lance Armstrong, George Hincapie en Tyler Hamilton.

In 1986 neemt hij ook deel aan de Ronde van Frankrijk, maar die eindigt voor hem in een ziekenwagen na een valpartij. Daarna verandert hij opnieuw het geweer van schouder: hij gaat studeren en behaalt zijn diploma als orthopedisch chirurg.

Over Lance

Als uitsmijter geven we u nog even Heidens mening over de dopingaffaire rond Armstrong mee: "Och. Het is het geld. Daardoor zijn mensen bereid veel risico's te nemen. Zonder geld zou sport leuk zijn. Maar Lance bazuinde toen hij jong was al rond dat hij rijk en beroemd wilde worden. Dat weet iedereen. En dat is wat hij kreeg."

"En omdat hij geen nederige inslag heeft, is het als een boemerang terug in zijn gezicht gekomen."

Bekijk de beelden van de Olympische Winterspelen 1980 in Lake Placid:

De nu 55-jarige Amerikaanse langebaanschaatser was destijds in 1980 op de Spelen in Lake Placid de beste op de 500, de 1000, de 1500, de 5000 én de 10.000 meter. Hij was dé sensatie. Zelf bleef de man die ijs in goud veranderde, er opvallend rustig bij: "Gouden medailles, wat kan je daarmee doen? Als ik oud geworden ben, kan ik ze misschien verkopen mocht ik geld nodig hebben." Heidens nuchterheid is ook ingegeven door zijn intelligentie. Hij wist immers dat het in Amerika andere sporten zijn die hoge ogen gooien. "Mensen hier houden van contactsporten, ze willen bloed zien. Ik ben niet beginnen schaatsen om beroemd te worden. Had ik dat laatste gewild, dan was ik bij het hockey gebleven." Ronde van FrankrijkWanneer hij op het WK schaatsen begin maart 1980 slechts zilver pakt, besluit hij voor een andere uitdaging te gaan: fietsen. En met succes: in 1985 wordt hij de eerste Amerikaanse kampioen en is hij de voorloper van illustere namen als Lance Armstrong, George Hincapie en Tyler Hamilton. In 1986 neemt hij ook deel aan de Ronde van Frankrijk, maar die eindigt voor hem in een ziekenwagen na een valpartij. Daarna verandert hij opnieuw het geweer van schouder: hij gaat studeren en behaalt zijn diploma als orthopedisch chirurg. Over LanceAls uitsmijter geven we u nog even Heidens mening over de dopingaffaire rond Armstrong mee: "Och. Het is het geld. Daardoor zijn mensen bereid veel risico's te nemen. Zonder geld zou sport leuk zijn. Maar Lance bazuinde toen hij jong was al rond dat hij rijk en beroemd wilde worden. Dat weet iedereen. En dat is wat hij kreeg." "En omdat hij geen nederige inslag heeft, is het als een boemerang terug in zijn gezicht gekomen."Bekijk de beelden van de Olympische Winterspelen 1980 in Lake Placid: