Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) kreeg net voor de start van de Olympische Spelen nog een brief in de bus van de Internationale Judofederatie, schrijft De Standaard. Een atlete uit Malta is betrapt op doping, en dus mocht Ilse Heylen alsnog naar het Olympische judotoernooi in Rio. Heylen zelf werd woensdagavond om 22 uur ingelicht en had tot vandaag 13 uur Braziliaanse tijd de tijd om te bevestigen of ze al dan niet zou deelnemen.

Haar antwoord volgde echter meteen. 'Na het verlies tijdens de kwalificaties en de emotionele rollercoaster na het incident op de Masters én het feit dat we dit nieuws pas zo laat te horen krijgen, is er opnieuw verdriet in ons huis', luidt de mail van Heylen en haar coach Olivier Berghmans. 'En dat net op het moment dat Ilse begon te verwerken dat ze niet zou deelnemen aan haar vierde Olympische Spelen op rij.'

'Een wonde die stilaan aan het helen was, werd zonet opnieuw opengereten', aldus Berghmans. 'De federatie respecteert de weliswaar de procedure, maar toch zijn hier geen woorden voor.'

De olympische judocompetitie start op 7 augustus, binnen minder dan een week dus. 'Er is dus geen tijd meer voor Ilse om zich voor te bereiden om te vechten. Het is ook onmogelijk voor haar om nog op gewicht te raken (Heylen vecht in de competitie -52 kilo, nvdr.), of om nog op tijd in Rio te raken', zegt Berghmans. Ook de afstand is een probleem: 'Ze kan toch niet meer dan twaalf uur in een vliegtuig gaan zitten amper drie dagen voor de competitie. Na haar vorige prestaties is gewoon op de tatami verschijnen gewoon niet genoeg voor ons. Met groot verdriet moeten we dan ook de uitnodiging weigeren.' (JVL)

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) kreeg net voor de start van de Olympische Spelen nog een brief in de bus van de Internationale Judofederatie, schrijft De Standaard. Een atlete uit Malta is betrapt op doping, en dus mocht Ilse Heylen alsnog naar het Olympische judotoernooi in Rio. Heylen zelf werd woensdagavond om 22 uur ingelicht en had tot vandaag 13 uur Braziliaanse tijd de tijd om te bevestigen of ze al dan niet zou deelnemen.Haar antwoord volgde echter meteen. 'Na het verlies tijdens de kwalificaties en de emotionele rollercoaster na het incident op de Masters én het feit dat we dit nieuws pas zo laat te horen krijgen, is er opnieuw verdriet in ons huis', luidt de mail van Heylen en haar coach Olivier Berghmans. 'En dat net op het moment dat Ilse begon te verwerken dat ze niet zou deelnemen aan haar vierde Olympische Spelen op rij.''Een wonde die stilaan aan het helen was, werd zonet opnieuw opengereten', aldus Berghmans. 'De federatie respecteert de weliswaar de procedure, maar toch zijn hier geen woorden voor.'De olympische judocompetitie start op 7 augustus, binnen minder dan een week dus. 'Er is dus geen tijd meer voor Ilse om zich voor te bereiden om te vechten. Het is ook onmogelijk voor haar om nog op gewicht te raken (Heylen vecht in de competitie -52 kilo, nvdr.), of om nog op tijd in Rio te raken', zegt Berghmans. Ook de afstand is een probleem: 'Ze kan toch niet meer dan twaalf uur in een vliegtuig gaan zitten amper drie dagen voor de competitie. Na haar vorige prestaties is gewoon op de tatami verschijnen gewoon niet genoeg voor ons. Met groot verdriet moeten we dan ook de uitnodiging weigeren.' (JVL)