Wheldon overleed zondag aan de gevolgen van een zware crash op de Las Vegas Motor Speedway. Daar was hij tijdens de seizoensfinale betrokken in een massaal ongeval met liefst vijftien bolides. Hij werd met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar medische hulp kon niet meer baten.

Wheldon werd 33. Hij laat een vrouw en twee zoontjes (2,5 jaar en 7 maanden) na.

Ravage

Bij het uitkomen van de tweede bocht in de twaalfde ronde ontstond een ravage van rokende auto's en rondvliegend puin. De bolide van Wheldon vloog over een andere auto heen en knalde in de vangrails. Twee uur na wat veel rijders de ergste crash die ze ooit zagen noemden, bevestigde IndyCar CEO Randy Bernard de dood van Wheldon.

De race werd afgelast. De collega's van Wheldon reden vijf paraderonden als eresaluut aan Wheldon.

"Ik ben in shock", verklaarde de Schotse wereldkampioen Dario Franchitti. "Bij de voorstelling van de piloten waren we nog aan het lachen met mekaar en enkele minuten later is hij er niet meer", klonk het. "Ik hou van een harde wedstrijd, maar uiteraard niet op deze manier. Eén kleine fout van iemand en ... Er wordt zo veel druk gezet om te winnen, maar vandaag heeft dat allemaal geen belang meer".

"Ik heb zoiets nog nooit gezien", zei de Australiër Ryan Briscoe. "Toen we in de volgende ronde tussen de brokstukken reden, dachten we aan een oorlogsscène uit de film 'Terminator'. Het was verschrikkelijk."

Wheldon reed sinds 2002 in de IndyCar. Hij won het kampioenschap in 2005 en was runner-up in 2004 en 2006. Zijn mooiste zeges behaalde hij in de Indy 500, die hij in 2005 en dit jaar won. (Belga/KVDA)

Beelden van de massale crashpartij:

Wheldon overleed zondag aan de gevolgen van een zware crash op de Las Vegas Motor Speedway. Daar was hij tijdens de seizoensfinale betrokken in een massaal ongeval met liefst vijftien bolides. Hij werd met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar medische hulp kon niet meer baten. Wheldon werd 33. Hij laat een vrouw en twee zoontjes (2,5 jaar en 7 maanden) na. RavageBij het uitkomen van de tweede bocht in de twaalfde ronde ontstond een ravage van rokende auto's en rondvliegend puin. De bolide van Wheldon vloog over een andere auto heen en knalde in de vangrails. Twee uur na wat veel rijders de ergste crash die ze ooit zagen noemden, bevestigde IndyCar CEO Randy Bernard de dood van Wheldon. De race werd afgelast. De collega's van Wheldon reden vijf paraderonden als eresaluut aan Wheldon."Ik ben in shock", verklaarde de Schotse wereldkampioen Dario Franchitti. "Bij de voorstelling van de piloten waren we nog aan het lachen met mekaar en enkele minuten later is hij er niet meer", klonk het. "Ik hou van een harde wedstrijd, maar uiteraard niet op deze manier. Eén kleine fout van iemand en ... Er wordt zo veel druk gezet om te winnen, maar vandaag heeft dat allemaal geen belang meer"."Ik heb zoiets nog nooit gezien", zei de Australiër Ryan Briscoe. "Toen we in de volgende ronde tussen de brokstukken reden, dachten we aan een oorlogsscène uit de film 'Terminator'. Het was verschrikkelijk."Wheldon reed sinds 2002 in de IndyCar. Hij won het kampioenschap in 2005 en was runner-up in 2004 en 2006. Zijn mooiste zeges behaalde hij in de Indy 500, die hij in 2005 en dit jaar won. (Belga/KVDA) Beelden van de massale crashpartij: