Werd in april pas zevende op het EK in Kazan, nadat hij in 2012 en 2013 brons gewonnen had, maar in tegenstellig tot Van Snick en Nikiforov behaalde de Waal in mei op de Masters in Mexico (top zestien van de wereld) wel een (zilveren) medaille. Een resultaat dat geen enkele Belg op dat toernooi (gecreëerd in 2012) voor hem had neergezet. Alleen Ilse Heylen (2012) en Nikiforov (2015) veroverden al eens brons.

Nog indrukwekkender was zijn titel (voor het tweede jaar op rij) in februari in de GP van Düsseldorf, waar Bottieau de toenmalige nummers twee (Antoine Valois-Fortier), vier (Loic Piétri) én één (Avtandili Tchrikishvili) van de wereld versloeg. Het leverde de Henegouwer uit Boussu een achtste plaats op de wereldranglijst én een reekshoofdstatus in Rio op, waardoor hij pas later op het toernooi de toppers zal tegenkomen.

In een begenadigde dag, zoals in Düsseldorf, is niets onmogelijk voor de 27-jarige Waal, die er in 2012 in Londen al bij was. Hij werd toen negende, na verlies in de achtste finales, nu hoopt hij op (veel) meer.

Maar dan zal Bottieau na een vrijstelling in de eerste ronde en een tweede ronde tegen de Italiaan Marconcini (Ita, nummer 33 van de wereld) of de Filipijn Nakano (Phi, 132), opnieuw moeten afrekenen met de Georgische nummer één Tchrikishvili, tegen wie hij wel één keer won (in Düsseldorf 2015), maar daarvoor zes keer verloor.

Kans op goud: 5%, kans op medaille: 20%.

Competitie: dinsdag 9 augustus, eerste ronde tot kwartfinale vanaf 15.35 uur, halve finales en finale vanaf 20.30 uur.

Werd in april pas zevende op het EK in Kazan, nadat hij in 2012 en 2013 brons gewonnen had, maar in tegenstellig tot Van Snick en Nikiforov behaalde de Waal in mei op de Masters in Mexico (top zestien van de wereld) wel een (zilveren) medaille. Een resultaat dat geen enkele Belg op dat toernooi (gecreëerd in 2012) voor hem had neergezet. Alleen Ilse Heylen (2012) en Nikiforov (2015) veroverden al eens brons.Nog indrukwekkender was zijn titel (voor het tweede jaar op rij) in februari in de GP van Düsseldorf, waar Bottieau de toenmalige nummers twee (Antoine Valois-Fortier), vier (Loic Piétri) én één (Avtandili Tchrikishvili) van de wereld versloeg. Het leverde de Henegouwer uit Boussu een achtste plaats op de wereldranglijst én een reekshoofdstatus in Rio op, waardoor hij pas later op het toernooi de toppers zal tegenkomen.In een begenadigde dag, zoals in Düsseldorf, is niets onmogelijk voor de 27-jarige Waal, die er in 2012 in Londen al bij was. Hij werd toen negende, na verlies in de achtste finales, nu hoopt hij op (veel) meer.Maar dan zal Bottieau na een vrijstelling in de eerste ronde en een tweede ronde tegen de Italiaan Marconcini (Ita, nummer 33 van de wereld) of de Filipijn Nakano (Phi, 132), opnieuw moeten afrekenen met de Georgische nummer één Tchrikishvili, tegen wie hij wel één keer won (in Düsseldorf 2015), maar daarvoor zes keer verloor.