Kenia krijgt antidopinglab

© Belga Image
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Het aantal dopinggevallen bij Keniaanse atleten was het voorbije jaar nog amper bij te houden, maar straks wordt er nog meer en beter gecontroleerd.

In november werd Jemima Sumgong, olympisch marathonkampioene van Rio de Janeiro (2016), betrapt op het gebruik van epo en voor vier jaar geschorst. Asbel Kiprop, olympisch kampioen in Peking (2008) en drievoudig wereldkampioen (2011, 2013, 2015) op de 1500 meter, liep in mei tegen de dopinglamp (ook epo). Hij gaf bovendien toe dat hij voor een eerdere controle op voorhand was verwittigd van de komst van de controleurs en bij een andere gelegenheid geld had geboden. Ook hij riskeert een schorsing van vier jaar.

Onlangs werden ook bij Kipyegon Bett, brons op het WK in Londen (2017) op de 800 meter, sporen van epo aangetroffen. Maar, weet Brett Clothier, hoofd van de Athletics Integrity Unit (AIU) ‘Er glippen nog te veel Afrikaanse afstandslopers door de mazen van het net. Daarom openen we volgende maand in Nairobi een nieuw lab, waar de bloed- en urinestalen ter plaatse geanalyseerd zullen worden.’

Het wordt het eerste lab in Afrika, goedgekeurd door het WADA, nadat het laboratorium in Zuid-Afrika vorig jaar zijn accreditatie verloor. Daardoor werden bloedstalen naar Europa gevlogen om er getest te worden. Een race tegen de tijd, want om geldig te zijn, moesten de stalen binnen de 36 uur worden getest.

Door lokaal te testen, hoopt de AIU, zal de kans op fraude drastisch verminderen. ‘Omdat steeds meer atleten in het afgelegen en moeilijk bereikbare westen van Kenia trainden, werden ze door controleurs gevraagd om binnen x-aantal dagen op een centraal gelegen plek te verzamelen zodat ze daar stalen konden afnemen.’ Geen goede werkwijze, meenden experts. Van die tijd konden dopingzondaars profiteren om testen te manipuleren, door bijvoorbeeld buitensporig veel water te drinken of een zoutoplossing toe te dienen. Met dit nieuwe lab zullen de controles sneller, efficiënter en minder voorspelbaar zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content