De 43-jarige Oostenrijker gaat - als het weer het toelaat - zondag een nieuwe poging ondernemen om zich in een capsule die aan een reusachtige ballon hangt, naar een hoogte van 36.500 meter te laten brengen om vier records te vestigen: die van de snelste, de langste en de hoogste vrije val en van de hoogste ballonvlucht ooit.

In de ijle lucht van de stratosfeer zal hij na een halve minuut een snelheid van zo'n 1.100 km/u halen. Op zijn lichaam zal een enorme druk staan.

Wat 'Fearless Felix' gaat doen, heeft dus geen mens ooit gedaan en is letterlijk een sprong in het onbekende. Hoe het menselijk lichaam reageert op dergelijke extreme omstandigheden, is de vraag. Toch verwachten kenners weinig problemen.

Zuurstof en druk

Vooral zijn houding in vrije val is zeer belangrijk, legt De Leenheer uit. "Wat als hij het bewustzijn verliest? Hij heeft voor lange tijd zuurstof nodig (de klim naar 36,5 km zal zo'n 2,5 tot 3 uur duren, nvdr.) en hij draagt een aangepast drukpak. Krijgt hij zijn houding in vrije val niet onder controle, dan kan het fout gaan. Je moet immers plat liggen met gespreide armen en benen om een valscherm te openen."

Het bewustzijn verliezen, is ook wat huidig recordhouder Joe Kittinger (31,3 km in 1960) overkwam bij zijn eerste poging in november 1959. De automatische valschermopener voorkwam toen dat de stunt de Amerikaan fataal werd.

Baumgartner zal een vrije val van circa zes minuten maken om op 1.500 meter hoogte zijn valscherm te openen. De Leenheer: "Dat is ruim voldoende. En verliest hij het bewustzijn, dan is er nog altijd de automatische valschermopener. De kans dat deze recordsprong slecht afloopt, lijkt me eerder klein."

Braff beaamt. "Vijftig jaren geleden is de sprong van Kittinger ook al goed afgelopen. De kans dat Baumgartners materiaal defect geraakt, lijkt me eerder klein. Te weinig zuurstof zou natuurlijk wel kunnen," zegt de basejumper.

Spectaculair

Braff telt alvast af naar zondag. "Dit is echt fantastisch," zegt hij. "Zeker voor mensen met onze hobby is dit zeer spectaculairs. Ik zal de hele dag aan het scherm gekluisterd zitten om de live-uitzending volgen." (KVDA)

De 43-jarige Oostenrijker gaat - als het weer het toelaat - zondag een nieuwe poging ondernemen om zich in een capsule die aan een reusachtige ballon hangt, naar een hoogte van 36.500 meter te laten brengen om vier records te vestigen: die van de snelste, de langste en de hoogste vrije val en van de hoogste ballonvlucht ooit. In de ijle lucht van de stratosfeer zal hij na een halve minuut een snelheid van zo'n 1.100 km/u halen. Op zijn lichaam zal een enorme druk staan. Wat 'Fearless Felix' gaat doen, heeft dus geen mens ooit gedaan en is letterlijk een sprong in het onbekende. Hoe het menselijk lichaam reageert op dergelijke extreme omstandigheden, is de vraag. Toch verwachten kenners weinig problemen. Zuurstof en druk Vooral zijn houding in vrije val is zeer belangrijk, legt De Leenheer uit. "Wat als hij het bewustzijn verliest? Hij heeft voor lange tijd zuurstof nodig (de klim naar 36,5 km zal zo'n 2,5 tot 3 uur duren, nvdr.) en hij draagt een aangepast drukpak. Krijgt hij zijn houding in vrije val niet onder controle, dan kan het fout gaan. Je moet immers plat liggen met gespreide armen en benen om een valscherm te openen." Het bewustzijn verliezen, is ook wat huidig recordhouder Joe Kittinger (31,3 km in 1960) overkwam bij zijn eerste poging in november 1959. De automatische valschermopener voorkwam toen dat de stunt de Amerikaan fataal werd. Baumgartner zal een vrije val van circa zes minuten maken om op 1.500 meter hoogte zijn valscherm te openen. De Leenheer: "Dat is ruim voldoende. En verliest hij het bewustzijn, dan is er nog altijd de automatische valschermopener. De kans dat deze recordsprong slecht afloopt, lijkt me eerder klein." Braff beaamt. "Vijftig jaren geleden is de sprong van Kittinger ook al goed afgelopen. De kans dat Baumgartners materiaal defect geraakt, lijkt me eerder klein. Te weinig zuurstof zou natuurlijk wel kunnen," zegt de basejumper. Spectaculair Braff telt alvast af naar zondag. "Dit is echt fantastisch," zegt hij. "Zeker voor mensen met onze hobby is dit zeer spectaculairs. Ik zal de hele dag aan het scherm gekluisterd zitten om de live-uitzending volgen." (KVDA)