Ted-Jan Bloemen schaatste in PyeongChang een olympisch record en de op twee na snelste tijd ooit op de 10 km, 12:39.77. Het zilver was voor de Nederlander Jorrit Bergsma (12:41.98), het brons voor de Italiaan Nicola Tumolero (12:54.32).

Sven Kramer, de grote favoriet, zakte helemaal door het ijs en werd na een nochtans sterke start pas zesde, op 21.25 van TJ Flowers, een tot Canadees genaturaliseerde Nederlander. Dat is slechts minder dan drie seconden sneller dan onze landgenoot Bart Swings, die de achtste tijd schaatste (13:03.53).

Hiaat

Voor Kramer, die eerder in PyeongChang de 5 km won, blijft de 10 km dus een hiaat op zijn erelijst. Het is de enige medaille die hij nog nooit won.

Vier jaar geleden in Sotsji werd hij geklopt door Bergsma. Maar vooral Vancouver 2010 hangt nog altijd als een schaduw boven zijn palmares: Kramer klokte toen de snelste tijd, maar werd gediskwalificeerd omdat hij zich op aangeven van coach Gerard Kemkers vergiste bij een baanwissel.

Medailles

Met Bergsma hebben de Nederlanders er dus wel weer een schaatsmedaille bij. Onze noorderburen staan nu op twaalf medailles (vijf gouden, vijf zilveren en twee bronzen), goed voor een derde plaats in de stand.

Ted-Jan Bloemen schaatste in PyeongChang een olympisch record en de op twee na snelste tijd ooit op de 10 km, 12:39.77. Het zilver was voor de Nederlander Jorrit Bergsma (12:41.98), het brons voor de Italiaan Nicola Tumolero (12:54.32).Sven Kramer, de grote favoriet, zakte helemaal door het ijs en werd na een nochtans sterke start pas zesde, op 21.25 van TJ Flowers, een tot Canadees genaturaliseerde Nederlander. Dat is slechts minder dan drie seconden sneller dan onze landgenoot Bart Swings, die de achtste tijd schaatste (13:03.53).Voor Kramer, die eerder in PyeongChang de 5 km won, blijft de 10 km dus een hiaat op zijn erelijst. Het is de enige medaille die hij nog nooit won. Vier jaar geleden in Sotsji werd hij geklopt door Bergsma. Maar vooral Vancouver 2010 hangt nog altijd als een schaduw boven zijn palmares: Kramer klokte toen de snelste tijd, maar werd gediskwalificeerd omdat hij zich op aangeven van coach Gerard Kemkers vergiste bij een baanwissel.Met Bergsma hebben de Nederlanders er dus wel weer een schaatsmedaille bij. Onze noorderburen staan nu op twaalf medailles (vijf gouden, vijf zilveren en twee bronzen), goed voor een derde plaats in de stand.