Slalom vrouwen: woensdag 14 februari, 2:15-3:50 en 5:45-7:25

Kroont Mikaela Shiffrin (22) zich tot dé koningin van deze Spelen? Ze heeft alvast de looks en de nationaliteit (Amerikaanse) mee, - dan word je sowieso gehypet -, maar ze is vooral een skifenomeen: in 2013 op haar zeventiende en in 2014 de jongste wereld- en olympisch kampioene ooit op de slalom. En intussen, op haar pas 22e, goed voor al 41 WB-zeges, met ook nog slalomgoud op het WK van 2015 én 2017.

Haar doel in PyeongChang: als eerste skiër (m/v) tweemaal op rij de olympische slalomtitel veroveren. En ook Toni Sailer (1956), Jean-Claude Killy (1968) en Janica Kostelic (2002) evenaren met drie gouden plakken op één Winterspelen.

Shiffrin, geboren uit een koppel van competitieskiërs, gaat immers ook voor winst op de reuzenslalom en in de combiné (super-G + slalom). Al wordt dat minder vanzelfsprekend dan op de slalom, waarin ze de laatste drie jaar liefst 22 van de 28 WB-manches won. Op de giant slalom moet de Amerikaanse blondine nog altijd haar eerste mondiale titel behalen. En ondanks twee WB-zeges moest ze dit seizoen al meermaals het onderspit delven tegen de Duitse Viktoria Rebensburg(28) en de Franse wereldkampioene Tessa Worley (28).

Bovendien trekt Shiffrin niet met een supergevoel naar Zuid-Korea. Na vijf zeges op een rij begin 2018, en elf overwinningen in totaal dit seizoen (waaronder zelfs één in de afdaling), werd ze in de laatste vijf WB-races tweemaal zevende (reuzenslalom en afdaling) en viel ze zelfs drie keer uit, ook in haar laatste slalom.

Afdaling

Op de afdaling zullen alle spotlights gericht zijn op Lindsey Vonn. De succesvolste skiester van het jongste vijftien jaar, met 81 WB-zeges, waarvan elk seizoen een (wat geen enkele skiër m/v haar ooit heeft voorgedaan). Nog vijf tekort voor het alltimerecord (m/v) van Ingemark Stenmark, en Vonn gaf al aan dat ze niet zal stoppen voor ze dat record beet heeft - als haar geteisterde lichaam standhoudt tenminste.

Maar eerst PyeongChang, waar de Speed Queen haar titel op de afdaling van Vancouver 2010 wil vernieuwen, nadat ze door een knieblessure moest passen voor Sotsji. Op haar 33e zou Vonn nu de oudste vrouw ooit worden die een olympische skimedaille behaalt. Het moet haar palmares wat meer pigment geven, want éénmaal olympisch goud (met ook twee wereldtitels in 2009) zou toch (te) mager zijn. Al moest de Amerikaanse na zware valpartijen wel verschillende keren maandenlang revalideren.

Ook dit seizoen beleefde ze al ups en downs: winst in de super-G in Val-d'Isère en, net voor de Spelen, drie zeges op een rij in de afdalingen van Cortina d'Ampezzo en Garmisch-Partenkirchen (2), maar ook weer twee crashes. Voor Vonn telt nu echter alleen olympisch goud, in de super-G, afdaling en/of de super combiné.

Commercial over Shiffrin tijdens de Super Bowl

Kroont Mikaela Shiffrin (22) zich tot dé koningin van deze Spelen? Ze heeft alvast de looks en de nationaliteit (Amerikaanse) mee, - dan word je sowieso gehypet -, maar ze is vooral een skifenomeen: in 2013 op haar zeventiende en in 2014 de jongste wereld- en olympisch kampioene ooit op de slalom. En intussen, op haar pas 22e, goed voor al 41 WB-zeges, met ook nog slalomgoud op het WK van 2015 én 2017.Haar doel in PyeongChang: als eerste skiër (m/v) tweemaal op rij de olympische slalomtitel veroveren. En ook Toni Sailer (1956), Jean-Claude Killy (1968) en Janica Kostelic (2002) evenaren met drie gouden plakken op één Winterspelen. Shiffrin, geboren uit een koppel van competitieskiërs, gaat immers ook voor winst op de reuzenslalom en in de combiné (super-G + slalom). Al wordt dat minder vanzelfsprekend dan op de slalom, waarin ze de laatste drie jaar liefst 22 van de 28 WB-manches won. Op de giant slalom moet de Amerikaanse blondine nog altijd haar eerste mondiale titel behalen. En ondanks twee WB-zeges moest ze dit seizoen al meermaals het onderspit delven tegen de Duitse Viktoria Rebensburg(28) en de Franse wereldkampioene Tessa Worley (28).Bovendien trekt Shiffrin niet met een supergevoel naar Zuid-Korea. Na vijf zeges op een rij begin 2018, en elf overwinningen in totaal dit seizoen (waaronder zelfs één in de afdaling), werd ze in de laatste vijf WB-races tweemaal zevende (reuzenslalom en afdaling) en viel ze zelfs drie keer uit, ook in haar laatste slalom.Op de afdaling zullen alle spotlights gericht zijn op Lindsey Vonn. De succesvolste skiester van het jongste vijftien jaar, met 81 WB-zeges, waarvan elk seizoen een (wat geen enkele skiër m/v haar ooit heeft voorgedaan). Nog vijf tekort voor het alltimerecord (m/v) van Ingemark Stenmark, en Vonn gaf al aan dat ze niet zal stoppen voor ze dat record beet heeft - als haar geteisterde lichaam standhoudt tenminste.Maar eerst PyeongChang, waar de Speed Queen haar titel op de afdaling van Vancouver 2010 wil vernieuwen, nadat ze door een knieblessure moest passen voor Sotsji. Op haar 33e zou Vonn nu de oudste vrouw ooit worden die een olympische skimedaille behaalt. Het moet haar palmares wat meer pigment geven, want éénmaal olympisch goud (met ook twee wereldtitels in 2009) zou toch (te) mager zijn. Al moest de Amerikaanse na zware valpartijen wel verschillende keren maandenlang revalideren.Ook dit seizoen beleefde ze al ups en downs: winst in de super-G in Val-d'Isère en, net voor de Spelen, drie zeges op een rij in de afdalingen van Cortina d'Ampezzo en Garmisch-Partenkirchen (2), maar ook weer twee crashes. Voor Vonn telt nu echter alleen olympisch goud, in de super-G, afdaling en/of de super combiné.