Tien jaar duurde het voordat een geboren Japanner nog eens kon zegevieren bij een traditioneel toernooi. Kazuhiro Kotoshogiku (31) werd fel bejubeld na zijn triomf, want hij heerste soeverein en duldde weinig tegenstand van zijn hoofdzakelijk Mongoolse opponenten. Stilletjes wordt gehoopt op een tijdelijke onderbreking van hun dominantie, over een einde wil niemand nog spreken. Groot probleem vormt dat de Japanse talenten te weinig trainen en onvoldoende doorzettingsvermogen tonen. Bovendien zit de sport opgescheept met een drugs- en gokschandaalimago.

Van Kotoshogiku (31) wordt verwacht dat hij als katalysator kan fungeren, nadat hij jarenlang in zijn ontwikkeling werd afgeremd door overvloedig blessureleed. In Tokio incasseerde de 1,80 meter grote en 180 kilogram zware Kotoshogiku slechts één nederlaag tegenover veertien zeges. De Mongool Sho Hakuho, de meest succesvolle in de geschiedenis van deze sport, zit sinds mei 2006 aan 35 Championtoernooizeges.

Bekijk de winnende worp van Kotoshogiku en de tranen van zijn vader nadien:

Tien jaar duurde het voordat een geboren Japanner nog eens kon zegevieren bij een traditioneel toernooi. Kazuhiro Kotoshogiku (31) werd fel bejubeld na zijn triomf, want hij heerste soeverein en duldde weinig tegenstand van zijn hoofdzakelijk Mongoolse opponenten. Stilletjes wordt gehoopt op een tijdelijke onderbreking van hun dominantie, over een einde wil niemand nog spreken. Groot probleem vormt dat de Japanse talenten te weinig trainen en onvoldoende doorzettingsvermogen tonen. Bovendien zit de sport opgescheept met een drugs- en gokschandaalimago. Van Kotoshogiku (31) wordt verwacht dat hij als katalysator kan fungeren, nadat hij jarenlang in zijn ontwikkeling werd afgeremd door overvloedig blessureleed. In Tokio incasseerde de 1,80 meter grote en 180 kilogram zware Kotoshogiku slechts één nederlaag tegenover veertien zeges. De Mongool Sho Hakuho, de meest succesvolle in de geschiedenis van deze sport, zit sinds mei 2006 aan 35 Championtoernooizeges.Bekijk de winnende worp van Kotoshogiku en de tranen van zijn vader nadien: