Dat meldt de Nederlandse openbare omroep NOS en ook de organisatie KWF Kankerbestrijding, waarvoor Maarten Van der Weijden geld wilde inzamen.

De olympisch kampioen van 2008 besloot iets na 12 uur maandag een pauze in te lassen, maar werd ziek. In samenspraak met zijn arts heeft hij nu besloten zijn tocht te staken. Volgens de arts is het zoutgehalte in zijn lichaam te laag. Hij herstelt wel, maar moet stoppen.

Door misselijkheid kon hij ook geen medicijnen binnenhouden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen, aldus het team dat hem begeleidt.

Onder applaus van het toegestroomde publiek vertrok hij liggend op een vlot, waarna hij voor controle naar het ziekenhuis ging. 'Dit is goed', zei hij vanop zijn brancard.

'Helemaal op'

Volgens zijn coach Marcel van der Togt was Van der Weijden, die het zondag al mentaal zwaar had, nu ook fysiek helemaal op.

'Hij hield de medicijnen niet binnen. We hadden hem medicijnen gegeven zodat hij zou herstellen in zijn slaap, maar die hield hij niet binnen,' zei Van der Togt aan de NOS. 'Dan is het echt op en besluit een arts te stoppen.'

Een woordvoerster zei dat de zwemmer aanspreekbaar is. Ze liet weten dat het team achter de zwemmer 'ongelooflijk trots' is op wat hij heeft bereikt. 'Wat hij heeft bereikt, heeft nog nooit iemand anders gedaan. Hij heeft zoveel losgemaakt bij de mensen. Ook al heeft hij de zwemtocht niet voltooid.'

De Nederlandse premier Mark Rutte noemde Van der Weijden een ongelofelijke kanjer en een groot sportman. 'We hadden het hem gegund als hij Leeuwarden had gehaald, maar wat is dit knap', zei hij voor de microfoon van RTL.

Huldiging

Het geplande feest in Leeuwarden gaat nog door. 'Als hij fit genoeg is, is Maarten erbij op het Oldehoofsterkerkhof'', aldus de organisatie. 'Hoogstwaarschijnlijk wordt hij tijdens de festiviteiten gehuldigd door premier Mark Rutte, zoals stond gepland. Om 18.00 uur treedt Frans Bauer op en om 19.30 uur Ilse DeLange.'

Kanker

Met zijn Elfstedenzwemtocht heeft de olympisch zwemmer al ruim 800.000 euro binnengehaald voor kankeronderzoek, maar dat bedrag zal vermoedelijk nog flink oplopen.

Van der Weijden wilde zwemmend de 200 km langs de elf idyllische stadjes afleggen, ten voordele van de KWF Kankerbestrijding, maar strandt dus op 163 km.

De 37-jarige Van der Weijden werd al op zijn 18e negende op het WK open water. In 2001 werd bij hem leukemie vastgesteld.

Na chemokuren en een stamceltransplantatie werd hij pas 4 jaar erna genezen verklaard, waarna hij opnieuw begon te studeren en zwemmen. In 2008 werd hij in Peking olympisch kampioen op de 10 kilometer.

Hij bleef zich inzetten voor het kankerfonds, na de dubbele oversteek van het Kanaal werd de Elfstedentocht zijn grootste sportieve uitdaging.

Dat meldt de Nederlandse openbare omroep NOS en ook de organisatie KWF Kankerbestrijding, waarvoor Maarten Van der Weijden geld wilde inzamen. De olympisch kampioen van 2008 besloot iets na 12 uur maandag een pauze in te lassen, maar werd ziek. In samenspraak met zijn arts heeft hij nu besloten zijn tocht te staken. Volgens de arts is het zoutgehalte in zijn lichaam te laag. Hij herstelt wel, maar moet stoppen. Door misselijkheid kon hij ook geen medicijnen binnenhouden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen, aldus het team dat hem begeleidt.Onder applaus van het toegestroomde publiek vertrok hij liggend op een vlot, waarna hij voor controle naar het ziekenhuis ging. 'Dit is goed', zei hij vanop zijn brancard.Volgens zijn coach Marcel van der Togt was Van der Weijden, die het zondag al mentaal zwaar had, nu ook fysiek helemaal op.'Hij hield de medicijnen niet binnen. We hadden hem medicijnen gegeven zodat hij zou herstellen in zijn slaap, maar die hield hij niet binnen,' zei Van der Togt aan de NOS. 'Dan is het echt op en besluit een arts te stoppen.'Een woordvoerster zei dat de zwemmer aanspreekbaar is. Ze liet weten dat het team achter de zwemmer 'ongelooflijk trots' is op wat hij heeft bereikt. 'Wat hij heeft bereikt, heeft nog nooit iemand anders gedaan. Hij heeft zoveel losgemaakt bij de mensen. Ook al heeft hij de zwemtocht niet voltooid.'De Nederlandse premier Mark Rutte noemde Van der Weijden een ongelofelijke kanjer en een groot sportman. 'We hadden het hem gegund als hij Leeuwarden had gehaald, maar wat is dit knap', zei hij voor de microfoon van RTL.Het geplande feest in Leeuwarden gaat nog door. 'Als hij fit genoeg is, is Maarten erbij op het Oldehoofsterkerkhof'', aldus de organisatie. 'Hoogstwaarschijnlijk wordt hij tijdens de festiviteiten gehuldigd door premier Mark Rutte, zoals stond gepland. Om 18.00 uur treedt Frans Bauer op en om 19.30 uur Ilse DeLange.'Met zijn Elfstedenzwemtocht heeft de olympisch zwemmer al ruim 800.000 euro binnengehaald voor kankeronderzoek, maar dat bedrag zal vermoedelijk nog flink oplopen.Van der Weijden wilde zwemmend de 200 km langs de elf idyllische stadjes afleggen, ten voordele van de KWF Kankerbestrijding, maar strandt dus op 163 km.De 37-jarige Van der Weijden werd al op zijn 18e negende op het WK open water. In 2001 werd bij hem leukemie vastgesteld. Na chemokuren en een stamceltransplantatie werd hij pas 4 jaar erna genezen verklaard, waarna hij opnieuw begon te studeren en zwemmen. In 2008 werd hij in Peking olympisch kampioen op de 10 kilometer. Hij bleef zich inzetten voor het kankerfonds, na de dubbele oversteek van het Kanaal werd de Elfstedentocht zijn grootste sportieve uitdaging.