Miami klopte de Oklahoma City Thunder in de beslissende vijfde wedstrijd van de NBA Finals met 121-106. Daarmee eindigen de Finals, die naar vier gewonnen wedstrijden gespeeld worden, met 4-1.

Voor Oklahoma City, het team van NBA-topscorer Kevin Durant, was het van het begin af aan een zo goed als ondoenbare opdracht. Dertig teams waren in de geschiedenis van de NBA met 3-1 achter gekomen. Geen enkele club was daarvan teruggekomen.

James, die in de beslissende wedstrijd een 'triple double' liet optekenen (dubbele cijfers in drie statistische categorieën, met 26 punten, 11 rebounds en 13 assists), werd uitgeroepen tot Most Valuable Player (MVP) van de Finals.

"Dit betekent alles voor mij", zei hij na de wedstrijd. "Een droom die uitkomt."

Killerinstinct

Voor LeBron James is het de titel die hem sinds zijn professionele debuut als achttienjarige voorspeld was, maar negen jaar op zich liet wachten.

Dat de 2m03 grote, ijzersterke James, die dit seizoen voor de derde keer MVP van de reguliere competitie werd, de beste basketballer van zijn generatie is, stond al lang als een paal boven water. Jarenlang kreeg hij echter het verwijt dat hij het op de beslissende momenten liet afweten en het killerinstinct van Jordan en Bryant miste.

James maakte zich gehaat toen hij twee seizoenen terug de Cleveland Cavaliers verliet om bij Miami met twee andere sterren - Dwyane Wade en Chris Bosh - te gaan spelen.

Hij kondigde dat aan middels een onuitgegeven, rechtstreeks uitgezonden special op de sportzender ESPN. Dat - en de voorstelling van het trio enkele weken later in Miami, die op een rockconcert leek - kwam hem te staan op het verwijt dat hij aan grootheidswaanzin leed.

Winnen

Ook Michael Jordan zelf gaf James een veeg uit de pan. "Er is geen sprake van dat ik destijds Larry Bird en Magic Johnson gebeld zou hebben om te zeggen: 'Laten we samen voor één team gaan spelen.' Ik wilde wínnen tegen die mannen."

Boston Celtics-legende Larry Bird liet dit seizoen nog horen dat hij liever met Kobe Bryant gespeeld zou hebben dan met James. Bryant, die met de Los Angeles Lakers vijf keer kampioen werd, is een grotere winnaar, vond Bird.

Koning

Dat Miami vorig jaar smadelijk verloor in de NBA Finals tegen de Dallas Mavericks van de Duitse scherpschutter Dirk Nowitzki, gaf de critici nog meer munitie. James haalde er echter motivatie uit.

"Verliezen maakte me nederiger", zei hij. "Ik keek naar mezelf in de spiegel en zei: 'Ik moet beter worden.'"

Maar dat is nu wellicht allemaal voor de petite histoire. Miami's superster treedt nu toe tot het pantheon van de NBA en zet zijn bijnaam kracht bij: King James. (TV)

Miami klopte de Oklahoma City Thunder in de beslissende vijfde wedstrijd van de NBA Finals met 121-106. Daarmee eindigen de Finals, die naar vier gewonnen wedstrijden gespeeld worden, met 4-1. Voor Oklahoma City, het team van NBA-topscorer Kevin Durant, was het van het begin af aan een zo goed als ondoenbare opdracht. Dertig teams waren in de geschiedenis van de NBA met 3-1 achter gekomen. Geen enkele club was daarvan teruggekomen. James, die in de beslissende wedstrijd een 'triple double' liet optekenen (dubbele cijfers in drie statistische categorieën, met 26 punten, 11 rebounds en 13 assists), werd uitgeroepen tot Most Valuable Player (MVP) van de Finals. "Dit betekent alles voor mij", zei hij na de wedstrijd. "Een droom die uitkomt."Killerinstinct Voor LeBron James is het de titel die hem sinds zijn professionele debuut als achttienjarige voorspeld was, maar negen jaar op zich liet wachten. Dat de 2m03 grote, ijzersterke James, die dit seizoen voor de derde keer MVP van de reguliere competitie werd, de beste basketballer van zijn generatie is, stond al lang als een paal boven water. Jarenlang kreeg hij echter het verwijt dat hij het op de beslissende momenten liet afweten en het killerinstinct van Jordan en Bryant miste. James maakte zich gehaat toen hij twee seizoenen terug de Cleveland Cavaliers verliet om bij Miami met twee andere sterren - Dwyane Wade en Chris Bosh - te gaan spelen. Hij kondigde dat aan middels een onuitgegeven, rechtstreeks uitgezonden special op de sportzender ESPN. Dat - en de voorstelling van het trio enkele weken later in Miami, die op een rockconcert leek - kwam hem te staan op het verwijt dat hij aan grootheidswaanzin leed. Winnen Ook Michael Jordan zelf gaf James een veeg uit de pan. "Er is geen sprake van dat ik destijds Larry Bird en Magic Johnson gebeld zou hebben om te zeggen: 'Laten we samen voor één team gaan spelen.' Ik wilde wínnen tegen die mannen." Boston Celtics-legende Larry Bird liet dit seizoen nog horen dat hij liever met Kobe Bryant gespeeld zou hebben dan met James. Bryant, die met de Los Angeles Lakers vijf keer kampioen werd, is een grotere winnaar, vond Bird. Koning Dat Miami vorig jaar smadelijk verloor in de NBA Finals tegen de Dallas Mavericks van de Duitse scherpschutter Dirk Nowitzki, gaf de critici nog meer munitie. James haalde er echter motivatie uit. "Verliezen maakte me nederiger", zei hij. "Ik keek naar mezelf in de spiegel en zei: 'Ik moet beter worden.'" Maar dat is nu wellicht allemaal voor de petite histoire. Miami's superster treedt nu toe tot het pantheon van de NBA en zet zijn bijnaam kracht bij: King James. (TV)