Muyters: ‘Als het in Rio zou mislukken, zal iedereen naar mij wijzen’

© BELGA
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Als het sportbeleid afgemeten wordt aan het aantal medailles op de Olympische Spelen, zou hij een andere koers varen, zegt minister van Sport Philippe Muyters in een interview met Sport/Voetbalmagazine.

Met bescheiden financiële middelen probeert minister van Sport Philippe Muyters het sportgebeuren in dit land meer structuur en transparantie te geven. Hij vindt dat er in zijn zesjarige ambtsperiode al veel is gerealiseerd. Alle kritiek ten spijt.

In een interview met Sport/Voetbalmagazine verduidelijkt hij zijn beleid van de voorbije jaren. Het aantal medailles op de Olympische Spelen mag daarbij geen graadmeter zijn, oordeelt de minister.

Muyters: ‘Natuurlijk houden de Olympische Spelen mij bezig. Maar we mogen ons daar niet op blind staren. Ik besef uiteraard wel, als het in Rio zou mislukken, zal iedereen naar mij wijzen, terwijl succes vele vaders heeft. Ik wil het wat dat betreft ook breder zien en me baseren op de topsportindex. Die houdt rekening met de medailles die we behalen op de WK’s en de EK’s, de finaleplaatsen. Daar gaan we de afgelopen drie jaar continu omhoog. Om de twee, drie maanden ontvangen wij de sporters die een medaille hebben behaald. De vorige periode zijn dat er 22 geweest. Het gaat daarbij natuurlijk ook over sportdisciplines die niet olympisch zijn.’

Vrouwen en technische sporten

‘Kijk, als alleen medailles op de Olympische Spelen de graadmeter zouden zijn, dan moet mijn sportbeleid heel anders zijn’, verduidelijkt Muyters. ‘Dan moeten we ons toeleggen op technische sporten en op vrouwen. Omdat bij de vrouwen de helft van de wereld bij wijze van spreken niet mag meedoen en als je voor technische nummers gaat, dan sluit je een hoop landen uit die het financieel minder breed hebben om materiaal te kopen. Maar is dat dan inspirerend? Ik denk het niet. Daarop mag je het accent niet leggen.’

‘Het is zo dat 80 procent van het budget naar breedtesport gaat, naar de amateurs, die zijn uiteindelijk ook met veel meer dan de topsporters. Ook al heb je natuurlijk een bevruchting tussen topsport en breedtesport. Als de hockeyers het goed doen, dan heeft dat bijvoorbeeld zijn weerslag op de interesse bij de amateurs.’

Football For Life

Als voorwedstrijd op de kraker tussen Club Brugge en Anderlecht op 20 december neemt een team van politici het in een Football for Life-match op tegen een ploeg van journalisten en analisten. Het is een idee van Philippe Muyters die zich, ook onder impuls van VRT-journalist Ivan De Vadder, inzet voor de vzw Stop Darmkanker.

Vrijwel alle eersteklassers schenken die dag zestien gesigneerde shirts om te veilen ten voordele van het goede doel. Verder zal er een omhaling worden gehouden bij de supporters en wordt er gerekend op inkomsten uit de shitsponsoring voor die match.

Dat de clubs solidair zijn met die actie en er ook over de mediagrenzen heen wordt samengewerkt is opmerkelijk. Zes jaar geleden leverde een soortgelijk initiatief 25.000 euro op.

Lees het volledige interview met Philippe Muyters in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 9 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content