De druk op zijn persoon werd zo groot dat hij zijn ontslag indiende.

De leden van de uitvoerende raad van Tokio 2020 zaten samen om 'hun mening te uiten over de opmerkingen van de heer Mori' en 'toekomstige initiatieven' van het organisatiecomité te bespreken op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Tijdens die bijeenkomst kondigde Mori zijn ontslag aan.

'Mijn ongepaste uitspraken hebben voor veel opschudding gezorgd. Ik wil vandaag terugtreden uit het presidentschap', liet hij noteren.

Vorige week woensdag suggereerde Mori tijdens een onlinemeeting van het Japans olympisch comité dat vrouwen te veel praten tijdens bestuursraden. 'Zulke vergaderingen met veel vrouwen duren langer omdat ze het moeilijk vinden om af te ronden. Vrouwen zijn competitief. Wanneer een iemand de hand opsteekt om te praten, voelen anderen zich verplicht dat ook te doen. En dus praat iedereen', had de 83-jarige ex-premier van Japan gezegd.

Het leverde hem felle kritiek op. Een dag later verontschuldigde hij zich. Mori benadrukte destijds wel dat hij niet dacht aan een ontslag.

De druk op Mori en Tokio 2020 nam sindsdien echter toe. De gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, zei dat ze na de uitspraken van Mori de later deze maand voorziene vergadering met alle bij de Spelen betrokken partijen niet zal bijwonen.

De Japanse autoreus Toyota, één van de belangrijkste sponsors van de Spelen, en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) veroordeelden de vrouwonvriendelijke uitspraken eveneens.

De druk op zijn persoon werd zo groot dat hij zijn ontslag indiende.De leden van de uitvoerende raad van Tokio 2020 zaten samen om 'hun mening te uiten over de opmerkingen van de heer Mori' en 'toekomstige initiatieven' van het organisatiecomité te bespreken op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Tijdens die bijeenkomst kondigde Mori zijn ontslag aan. 'Mijn ongepaste uitspraken hebben voor veel opschudding gezorgd. Ik wil vandaag terugtreden uit het presidentschap', liet hij noteren. Vorige week woensdag suggereerde Mori tijdens een onlinemeeting van het Japans olympisch comité dat vrouwen te veel praten tijdens bestuursraden. 'Zulke vergaderingen met veel vrouwen duren langer omdat ze het moeilijk vinden om af te ronden. Vrouwen zijn competitief. Wanneer een iemand de hand opsteekt om te praten, voelen anderen zich verplicht dat ook te doen. En dus praat iedereen', had de 83-jarige ex-premier van Japan gezegd. Het leverde hem felle kritiek op. Een dag later verontschuldigde hij zich. Mori benadrukte destijds wel dat hij niet dacht aan een ontslag. De druk op Mori en Tokio 2020 nam sindsdien echter toe. De gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, zei dat ze na de uitspraken van Mori de later deze maand voorziene vergadering met alle bij de Spelen betrokken partijen niet zal bijwonen. De Japanse autoreus Toyota, één van de belangrijkste sponsors van de Spelen, en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) veroordeelden de vrouwonvriendelijke uitspraken eveneens.