NBA: Racistische uitspraak kan LA Clippers-eigenaar een miljard dollar opbrengen

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De NBA wil Donald Sterling, de eigenaar van de LA Clippers, die betrapt werd op racistische uitspraken, dwingen om zijn club te verkopen. Dat kan hem een miljard dollar rijker maken. De klanten staan al in de rij.

Adam Silver, de voorzitter van de NBA, maakte dinsdag bekend dat Donald Sterling levenslang geschorst wordt. Dat deed hij nadat een opname uitlekte waarin Sterling (80) een reeks lelijke racistische dingen zei tijdens een ruzie met V. Stiviano, een veel jongere vrouw die aanvankelijk geïdentificeerd werd als zijn ex-vriendin, maar nu via haar advocaten laat weten dat ze geen seksuele relatie had met Sterling. Merkwaardig genoeg is Stiviano zelf half zwart.

Silver maakte ook bekend dat hij Sterling wil dwingen om de club te verkopen. Daar zijn de stemmen van driekwart van de andere 29 clubeigenaars voor nodig. Silver zegt dat hij die bij elkaar krijgt. Sterling zegt dat hij niet wil verkopen.

Hoe dan ook zou het financieel bepaald geen straf zijn voor Sterling, die er vele honderden miljarden dollars aan kan verdienen.

Hebbeding voor rijkelui

Duur of niet: een waslijst rijke celebrities en zakenlui staan nu al in de rij om de Clippers over te nemen. Onder hen, volgens de Amerikaanse pers: basketballegende Magic Johnson, televisiekoningin Oprah Winfrey, platenbaas David Geffen, hiphopmogul Dr. Dré en Larry Ellison, de baas van technologiebedrijf Oracle en de vijfde rijkste man ter wereld.

De Clippers zijn traditioneel zowat de slechtste club van de NBA. De laatste jaren ging het sportief echter een stuk beter. Sinds de club de sterspelers Chris Paul en Blake Griffin binnenhaalde en coach Doc Rivers, die eerder de Boston Celtics naar de titel leidde, wordt ze in staat geacht om een van de komende jaren een kampioenschap te winnen.

Bovendien gaat het dezer dagen bijzonder slecht met hun roemruchte stadgenoot, de Los Angeles Lakers. Zij haalden de play-offs niet eens, hun superster Kobe Bryant hinkt naar het einde van zijn carrière toe en de erfgenamen van de recent overleden charismatische eigenaar Jerry Buss kunnen het niet met elkaar vinden.

De Clippers zijn dus een hebbeding van jewelste voor rijkelui op zoek naar een speeltje. Je zou kunnen denken dat Sterling onder druk moet verkopen en de prijs dus zou gaan dalen. Aangezien er zoveel gegadigden zijn, leert de wet van vraag en aanbod dat het wel eens omgekeerd zou kunnen zijn.

Geen snertclub in een boerengat

Donald Sterling, een vastgoedmagnaat wiens vermogen geschat wordt op 1,9 miljard dollar (1,4 miljard euro), kocht de Clippers in 1981 voor 12,7 miljoen dollar. Sindsdien is de NBA een wereldwijd fenomeen geworden, met namen als Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan, Kobe Bryant en LeBron James. Ergo: NBA-clubs zijn in waarde verveelvoudigd.

Het zakenblad Forbes schatte eerder dit jaar dat de club 575 miljard dollar waard is, maar wellicht is het nog veel meer. In de wandelgangen circuleren bedragen tot een miljard dollar (720 miljoen euro).

Ter illustratie: eerder dit jaar werden de Milwaukee Bucks verkocht voor 550 miljoen dollar (396 miljoen euro), de hoogste prijs ooit voor een NBA-club. Dat betekent wat, want de Bucks zijn bij wijze van spreken een snertclub in een boerengat, die haar tribunes nauwelijks gevuld krijgt. Dat was overigens geen toevalstreffer, want eerder dit jaar ging een vergelijkbaar team, de Sacramento Kings, al van de hand voor 525 miljoen dollar (378 miljoen euro).

Dat je een stuk meer moet ophoesten voor de LA Clippers, spreekt dus voor zich. Ze hebben een competitieve ploeg met mediagenieke grote namen en ze spelen in de op één na grootste mediamarkt van de VS. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze door de slechte publiciteit van de afgelopen week nog meer waard zijn geworden: de hele wereld kent de naam Los Angeles Clippers nu.

Moraal van het verhaal: veel meer dan een flink blauw oog zal Donald Sterling niet overhouden aan deze affaire. Aangezien hij al miljardair ís en dus in principe geen extra geld nodig heeft, kan ego in deze zaak een grotere factor blijken dan geld. Maar als hij eieren voor zijn geld kiest, zal hij daar in geen geval armer van worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content