NBA: Seizoen officieel voorbij voor Kobe Bryant

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Kobe Bryant, de geblesseerde sterspeler van de LA Lakers, komt dit seizoen niet meer in actie. Ondertussen lijkt hij een paleisrevolutie bij het clubbestuur te orkestreren.

Bryant is al een hele tijd geblesseerd aan de linkerknie en heeft nu beslist dat hij ook de laatste achttien wedstrijden van de reguliere NBA-competitie aan de zijlijn blijft zitten. De 35-jarige superster van de Los Angeles Lakers kwam dit seizoen slechts zes keer in actie. Het begin van het seizoen miste hij met een achillespeesblessure die hem ook al en flink stuk van de jaargang 2012-13 aan de kant hield.

Kobe Bryant is één van de absolute supersterren van de NBA. Hij werd vijf keer kampioen met de Lakers, was twee keer de ‘Most Valuabale Player’ van de NBA Finals en één keer van het hele seizoen. In 2006 scoorde hij in één wedstrijd 81 punten, het op één na hoogste totaal ooit in de NBA.

Zonder Bryant zijn de Lakers dit seizoen echter ondermaats. Op dit moment zijn ze voorlaatste in de Western Conference.

Aan de top beginnen

Dat doet pijn voor een roemruchte club en zeker voor een man als Kobe Bryant die het gewend is om te winnen. “Ik ga niet zeggen dat ik meteen weer op topniveau zal terugkomen, want dan gaat iedereen denken dat ik gek geworden ben, dat ik een oude speler ben die niet weet wanneer zijn tijd gekomen is”, zei Bryant, geciteerd door sportzender ESPN, tijdens een persconferentie.

Hij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om uit te halen naar het clubbestuur. De gang van zaken bij de Lakers moet veranderen, vindt Bryant, en wel snel ook. “Het moet aan de top beginnen”, zei hij, daarbij verwijzend naar de nazaten van de legendarische, vorig jaar overleden eigenaar Jerry Buss, die de club vandaag besturen.

Bryant haalde zaagde ook aan de poten van de stoel van coach Mike D’Antoni, die nog een jaar onder contract ligt. Als het aan de gekwetste superster ligt, mag D’Antoni meteen vervangen worden door Phil jackson, de coach waarmee Bryant vijf keer NBA-kampioen werd. De geruchten willen echter dat Jackson, die in de jaren negentig ook zes keer kampioen werd met Michael Jordan en de Chicago Bulls, dichtbij een contract met de New York Knicks staat.

Jackson stond vorig jaar al op het punt om terug te keren naar Los Angeles, maar het bestuur koos voor D’Antoni, met de ondertussen bekende gevolgen. “Ik zou moeilijk kunnen begrijpen dat dat twee keer gebeurt”, zei Bryant. Hij werd daarin bijgetreden door Lakers-legende Magic Johnson, die op Twitter eiste dat Jackson opnieuw ‘het gezicht van de club’ zou worden.

Potentiële sterren

Op de keper beschouwd, kan het met wat geluk overigens relatief snel keren voor de Lakers. Met hun lage klassement maken ze een goeie kans op een van de eerste keuzes is de jaarlijkse draft, waar NBA-clubs hun selectie mogen maken uit het aanstormende talent. Die zit dit jaar vol potentiële sterren.

Eind volgend seizoen komt bovendien Kevin Love op de transfermarkt, de beste power forward in de NBA. Die is op weg om met zijn club, de Minnesota Timberwolves, voor de zesde keer in zijn zesjarige carrière de playoffs te missen. Love komt uit LA en speelde er ook zijn universitaire basketbal. De geruchtenmolen wil dat hij naar de Lakers zal verkassen zodra hij transfervrij is.

Of Kobe Bryant ooit nog meer wordt dan een schaduw van zijn vroegere zelf, is natuurlijk een ander paar mouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content