‘Nina Derwael is een godsgeschenk voor de Belgische sport’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de wereldtitel van turnfenomeen Nina Derwael, de topper Genk-Club Brugge en de prestigezege van Antwerp op Sclessin.

Nina Derwael pakte goud op het WK turnen op de balken met ongelijke leggers. Heeft België er een nieuw sporticoon bij?

Jacques Sys: ‘Nina Derwael heeft charisma, ze verkoopt zich goed en praat vlot. Voor een meisje van achttien jaar echt indrukwekkend. Als turnster koppelt ze sierlijkheid aan een enorme gedrevenheid. Niet voor het geld, maar voor de eer en de wil om de beste te zijn. Al op haar elf jaar trok ze het huis uit en koos ze voor een internaat en topsportcultuur. Mentaal ijzersterk, nooit klagen. In de topsportschool van Gent kreeg ze de mogelijkheid om in ideale omstandigheden haar talent te ontplooien, daarin bijgestaan door twee Franse trainers, die de typische Belgische bescheidenheid hielpen afwerpen.

De waarde van deze prestatie kan niet overschat worden, we mogen niet vergeten dat ze deze wereldtitel behaalt in een zeer concurrentiële sport

Jacques Sys

‘De waarde van deze prestatie kan niet overschat worden, we mogen niet vergeten dat ze deze wereldtitel behaalt in een zeer concurrentiële sport: in Rusland en China, om die twee grootmachten maar te noemen, leiden ze massaal turnsters op vanaf een zeer jonge leeftijd. Het is een mondiale sport, meer dan bijvoorbeeld veldrijden, dat in feite een concurrentieslag is tussen twee landen. Want daaraan moet je de waarde van een wereldtitel toch afmeten: de concurrentie. Met een perfecte uitvoering van haar oefening blies Derwael die concurrentie weg. De focus kan nu al richting Tokio 2020 gelegd worden. Ze is een godsgeschenk voor de Belgische sport.’

De topper tussen de nummers één en twee in de Jupiler Pro League, Genk en Club Brugge, eindigde op een 1-1 gelijkspel. Is er voor jou toch een morele winnaar van die wedstrijd?

Jacques Sys: ‘Misschien toch Club Brugge, dat met eerst een overtuigende zege tegen Oostende en dan een zeer verdiend punt op het veld van Genk – dat door vier wedstrijden in negen dagen wat frisheid miste- een dipje overwint. Dat Horvath goede reddingen kon doen en eindelijk voor wat zekerheid in doel zorgde, mag alvast een lichtpunt heten. De match op Monaco in de Champions League deze week zal echter duidelijk maken waar Club nu werkelijk staat. Want als je daar verliest, betekent dat zo goed als het einde van hun Europese verhaal, dat zou een domper zijn.

Ivan Leko zette Ruud Vormer terecht op de bank

Jacques Sys

‘Vormer zit in een mindere periode, Ivan Leko zette hem terecht op de bank. Er loopt trouwens geen enkele coach rond die een speler naast de ploeg zet waarvan hij denkt dat die een meerwaarde kan zijn. Vormer begrijpt zelf niet waarom hij op de bank zit, maar dat doet geen enkele bankzitter. Ergens toont dat ook wel een gezonde instelling.’

Antwerp ging met 0-2 winnen op het veld van Standard. Dé uitslag van deze veertiende speeldag?

Jacques Sys: ‘Ja, omdat ze eerder op de week een opdoffer kregen te verwerken tegen Genk en zich nu toch opnieuw strijdlustig presenteerden op Standard. Daarmee toont Bölöni dat hij die ploeg stevig in handen heeft. Met een Oost-Europees gevoel voor discipline.

Als Antwerp zo verder evolueert, zet het op korte termijn de verhoudingen binnen de G5 op zijn kop.

Jacques Sys

‘Dat krijgt Michel Preud’homme minder in zijn team: de bruuske schommelingen in de prestatiecurve van Standard blijven onbegrijpelijk. Preud’homme slaagt er maar niet in zijn spelers elke wedstrijd te prikkelen, terwijl die passie toch het handelsmerk hoort te zijn van Standard. Diezelfde grilligheid zie je bij Anderlecht. Misschien hoort dat bij deze moderne voetbaltijden, waarin spelers vooral passanten zijn en clubliefde niet meer bestaat.

‘Antwerp is een moeilijk te bekampen en moeilijk te ontwrichten ploeg, die stap per stap dichter richting top opschuift. Als ze zo verder evolueren zetten ze op korte termijn de verhoudingen binnen de G5 op zijn kop.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content