Olympische Spelen: 14 Belgische medaillekansen om naar uit te kijken

© BELGA

Vrijdag 5 augustus gaan de Olympische Spelen van start in het Braziliaanse Rio de Janeiro en om landgenoten te zien wedijveren voor een medaille, worden best volgende data met rood in de agenda aangestipt.

Wielrennen – 6 augustus

Op de eerste dag van de Olympische Spelen is het al de beurt aan de Belgische wielrenners om een eerste Belgische medaille in de wacht te slepen. Hoewel het parcours de allure heeft van een bergetappe, koesteren Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Tim Wellens de stille hoop op een superdag om te schitteren. Ook Serge Pauwels is van de partij. De Antwerpenaar eindigde vorig jaar tweede op het testevent.

Judo – 6 augustus

Vier jaar geleden was Charline Van Snick met brons een van de drie Belgische medaillewinnaars op de Olympische Spelen in Londen. In Brazilië gaat ze resoluut voor goud in de klasse tot 48 kilogram bij de vrouwen. Nadat ze dit jaar al goud behaalde op het Europees kampioenschap zakt de judoka in ieder geval met vertrouwen af richting Rio.

Hockey – 6/18 augustus

De Belgische mannenhockeyploeg stond vorig jaar nog in de finale van de World League, die ze verloren tegen Australië. In Rio willen de Red Lions – nummer zes op de wereldranglijst – na jaren van gestage groei de eerste olympische hockeymedaille sinds 1920 grijpen. De Belgen spelen de openingsmatch van poule A op zaterdag 6 augustus tegen Groot-Brittannië. Als alles volgens plan verloopt volgen op 14 of 15 augustus de kwartfinales, op 16 augustus de halve finales en spelen ze voor de medailles op donderdag 18 augustus.

Kleischieten – 7/8 augustus

Neen, het heeft niet de allure van een 100m spurt op de atletiekpiste, maar ook in het kleischieten worden er olympische medailles uitgedeeld. En met een Maxime Mottet heeft België zelfs een kanshebber om er een te grijpen. De Waal behaalde vorig jaar op het WK een verrassende brozen medaille en wil ondanks een gebrek aan ervaring – Mottet is 24, terwijl zijn tegenstanders veertigplussers zijn – zich toch in de kijker schieten op 7 en 8 augustus

Zeilen – 8/16 augustus

Zeilster Evi Van Acker was in Londen nog goed voor een bronzen plak, maar zal zich met een evenaring van dat resultaat in Rio niet tevreden stellen. Ze won dit jaar immers al twee wereldbekers, maar toch zal de huidige nummer twee van de wereld vanaf 8 augustus zo foutloos mogelijk moet blijven in de verschillende regatta’s. Enkel zo behoudt ze uitzicht op het podium in de medalrace, waar alles beslist wordt met dubbele punten.

Zwemmen – 9 augustus

In het zwembad van het Olympics Aqiatics Stadium in Barra geeft Pieter Timmers ons land het meeste kans op een medaille. Al noemt hij zichzelf eerder een underdog. Hij komt individueel in actie op de 200m vrije slag (7 en 8 augustus) en op de 100m vrije slag (9 en 10 augustus). Ook met het Belgische team springt hij in het water voor de 4x100m vrije slag (7 augustus) en de 4x200m vrije slag (9 augustus), maar als de Belgen daarin de finale bereiken is hun missie al meer dan geslaagd.

Discuswerpen – 12/13 augustus

Zilver op het WK in 2015 en het meest recente EK in Amsterdam. De 25-jarige Philip Milanov is in geen tijd als een komeet richting de internationale top van het discuswerpen gestegen en lijkt in de goede flow om in Rio voor het eerste keer zijn tanden te mogen zetten in een olympische medaille. De kwalificaties in de discuscompetitie staan op 12 augustus op het programma. Een dag later volgt de finale.

Zevenkamp – 12/13 augustus

Zevenkampster Nafi Thiam is de rising star in de atletiekwereld. Op 19-jarige leeftijd pakte ze in 2014 als EK-brons. Ze was daarmee de jongste Belgische atlete ooit die een EK-medaille in de wacht sleepte. Twee jaar later en rijper is de absolute wereldtop nog net te hoog gegrepen, maar mits een begenadigde dag behoort ze tot de outsiders voor een medaille. Op 12 en 13 augustus geven de vrouwelijke zevenkampsters het beste van zichzelf.

Baanwielrennen – 15/16 augustus

Jolien D’hoore zette haar wegcarrière even on-hold om zich volledig te richten op het baanwielrennen in Rio de Janeiro. Op de vorige olympiade in Londen behaalde de Belgische wielerhoop bij de vrouwen verrassend een vijfde plaats en zelf acht ze het mogelijk om dit jaar voor de medailles mee te strijden. De eindoverwinning in de recente BeNe Ladies Tour bewees dat de conditie alvast optimaal is. Op 15 en 16 augustus krijgt ze twee dagen de kans om haar medailledroom waar te maken.

Tienkamp – 17/18 augustus

Met de Europese titel in de tienkamp in het Nederlandse Amsterdam bombardeerde Thomas Van der Plaetsen zich ineens tot een favoriet voor de medaillerace op de Olympische Spelen. Voor goud lijkt niemand te kunnen optornen tegen het Amerikaanse fenomeen Ashton Eaton, maar de overige podiumplaatsen liggen binnen de mogelijkheden van de atleet die genas van teelbalkanker.

Taekwondo – 17/18 augustus

De 24-jarige Jaouad Achab is wellicht de minst bekende, maar mogelijk de grootste kanshebber op een Belgische, olympische medaille. De taekwondoka met Marokkaanse origine staat eerste op de wereldranglijst in de klasse tot 68 kilogram en hij onderstreepte zijn talent op het afgelopen Europees kampioenschap, waar hij goud pakte. Ook de wereldtitel staat al op zijn palmares. Nog een statistiek om zijn gouden ambitie kracht bij te zetten: Achab won bijna 78% van al zijn kampen. Op 18 augustus doet hij een gooi naar goud.

Ook in de gewichtsklasse tot 58 kilogram maakt een landgenoot kans op olympisch eremetaal. De nog maar 21-jarige Si Mohamed Ketbi behaalde op de Europese Spelen in Baku brons en deed op zijn eerste WK bij de profs zelfs beter met een zilveren medaille. Op 17 augustus staan zijn olympische wedstrijden geprogrammeerd.

BMX – 18/19 augustus

Met een vijfde plaats op de UCI-wereldranking mag ook Elke Vanhoof dromen van een olympische medaille. Op het EK in 2015 kroonde ze zich tot beste vrouwelijke BMX-ster van Europa, maar op het olympische strijdtoneel tempert ze de verwachtingen en ambieert ze zelf top acht. Met spectaculaire crashes speelt geluk in deze wielerdiscipline een bepalende factor. Benieuwd of op 18 en 19 augustus de chance aan haar kant zal staan. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content