Vanwege de coronabeperkingen was slechts een beperkt aantal genodigden, bij wie IOC-voorzitter Thomas Bach, aanwezig in Griekenland.

De vlam werd omstreeks 11 uur lokale tijd aangestoken in de ruïnes van de Tempel van Hera in Olympia, bakermat van de Olympische Spelen. Vanwege de gezondheidscrisis wordt op Griekse bodem geen lange fakkeltocht georganiseerd.

Protest

Even was er opschudding toen een handvol manifestanten met een spandoek pro-Tibet de ceremonie verstoorden. Zij wilden zo de problematiek van de mensenrechtenschendingen door de Chinese regering in de aandacht brengen, maar de manifestanten werden al snel weggevoerd.

Een en ander roept meteen herinneringen op aan 2008, toen de tocht van de olympische vlam voor de Zomerspelen van Peking op verschillende plaatsen in de wereld begeleid werd door massale protesten.

Lees verder onder de foto

Protest tegen de olympische vlam in Olympia, 18 oktober 2021., Belga Image
Protest tegen de olympische vlam in Olympia, 18 oktober 2021. © Belga Image

Overhandiging

Het olympisch vuur zal maandagnacht op de Acropolis in Athene blijven. Een dag later volgt de overhandiging aan de Chinese organisatoren tijdens een ceremonie in het oude Panathinaikonstadion, waar de eerste moderne Spelen plaatsvonden in 1896.

De Winterspelen vinden plaats van 4 tot 20 februari 2022.

Vanwege de coronabeperkingen was slechts een beperkt aantal genodigden, bij wie IOC-voorzitter Thomas Bach, aanwezig in Griekenland.De vlam werd omstreeks 11 uur lokale tijd aangestoken in de ruïnes van de Tempel van Hera in Olympia, bakermat van de Olympische Spelen. Vanwege de gezondheidscrisis wordt op Griekse bodem geen lange fakkeltocht georganiseerd.Even was er opschudding toen een handvol manifestanten met een spandoek pro-Tibet de ceremonie verstoorden. Zij wilden zo de problematiek van de mensenrechtenschendingen door de Chinese regering in de aandacht brengen, maar de manifestanten werden al snel weggevoerd.Een en ander roept meteen herinneringen op aan 2008, toen de tocht van de olympische vlam voor de Zomerspelen van Peking op verschillende plaatsen in de wereld begeleid werd door massale protesten.Lees verder onder de fotoHet olympisch vuur zal maandagnacht op de Acropolis in Athene blijven. Een dag later volgt de overhandiging aan de Chinese organisatoren tijdens een ceremonie in het oude Panathinaikonstadion, waar de eerste moderne Spelen plaatsvonden in 1896. De Winterspelen vinden plaats van 4 tot 20 februari 2022.