Ook de slalom uitgesteld: waar komt die wind vandaan?

© Michael Kappeler/dpa
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

De skiraces op Winterspelen in PyeongChang worden gegijzeld door de wind. Maar dat is niet uitzonderlijk.

Afgelopen nacht werd de slalomrace in het skiën bij de vrouwen uitgesteld, nadat eerder al de reuzenslalom voor dames en de afdaling bij de mannen werd verzet. Harde windstoten teisterden ook al de snowboardcompetities, met veel (levensgevaarlijke) valpartijen tot gevolg.

Uitzonderlijk is het verzetten van al die races echter niet. Integendeel, op elke Winterspelen sinds 1980 hadden de competities te lijden onder de weeromstandigheden. In Sotsji 2014 was het bij momenten te wárm, tot ruim boven de tien graden, ook in Vancouver leidden te hoge temperaturen tot veel regen, natte sneeuw en mist waardoor wedstrijden in het bobsleeën, noordse combinatie, schansspringen en in het snowboarden uitgesteld moesten worden.

In Turijn 2006 moesten nog meer events verzet worden door hevige sneeuw, mist en wind. In Salt Lake City 2002 teisterden hevige windstoten de afdaling en de combiné bij de vrouwen. In Nagano 1998 werden races in het skiën en het snowboarden ook vele keren uitgesteld door een combinatie van hagel en sneeuw. Tijdens de eerste run van de slalom bij de mannen werd Nagano zelfs opgeschrikt door een kleine aardbeving.

Om maar te zeggen: Moeder Natuur is grillig en doet haar zin. Maar in PyeongChang zijn de omstandigheden wel heel extreem. Zelfs schansspringer Noriaki Kasai, op zijn 45e aan zijn achtste opeenvolgende Winterspelen bezig, zei al dat hij zulke koude temperaturen en zo’n stevige wind nog nooit heeft meegemaakt, niet in het Wereldbekercircuit, niet op de Spelen.

Geen verrassing echter: PyeongChang mag dan wel op ongeveer dezelfde breedtegraad als bijvoorbeeld San Francisco of Sevilla liggen, het is volgens de website Accuweather.com de koudste meest zuidelijk gelegen stad ter wereld.

Bovendien komt de wind in februari vaak uit het noordwesten, uit Siberië en de Mantsjoerijnse vlakte, om via de bergpieken in Noord-Korea extra aan kracht te winnen en stevig richting PyeongChang te blazen, in het noordoosten van Zuid-Korea. Windstille dagen zijn er in de winter nauwelijks. Er zijn in het verleden ook al windstoten gemeten tot ruim boven de 120 kilometer per uur.

Rechtblijven wordt dus de boodschap voor Marcel Hirscher en co, al zou de wind de komende dagen wel iets minder sterk waaien. Maar voor begin volgende week wordt een nieuwe stormdepressie voorspeld. En kan het schema dus weer overhoop gegooid worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content