Overzicht: 69 van de 123 Belgische atleten haalden een topachtnotering

De 123 Belgische atleten die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen in Tokio hebben 26 topachtplaatsen binnengehaald. Het gaat om 69 atleten, een percentage van 56,1 procent.

De 123 Belgische atleten die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen in Tokio hebben 26 topachtplaatsen binnengehaald. Het gaat om 69 atleten, een percentage van 56,1 procent. Daarbij werden zeven medailles behaald: 3 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen. Dat aantal is gelijk aan het cijfer na de Olympische Spelen van 1948 in Londen. Drie olympische titels in één olympiade is niet meer gebeurd sinds de Spelen van 1924 in Parijs.

Bovenop de zeven medailles behaalde de Belgische delegatie ook nog zeven vierde plaatsen, vier vijfde plaatsen, drie zesde plaatsen, drie zevende plaatsen en twee achtste plaatsen. Atleten die een topachtplaats behalen, krijgen een olympisch diploma.

Vijf jaar geleden op de Spelen in Rio de Janeiro behaalde Team Belgium zes medailles (2 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen). Er werden toen negentien topachtplaatsen binnengehaald door 40 van de 104 atleten, oftewel 38,5 procent. .

Lijst van topachtplaatsen op de Spelen in Tokio:

Atletiek

– 4×400 meter vrouwen: 7. Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus (3:23.69)

– 4×400 meter mannen: 4. Alexander Doom, Jonathan Sacoor, Dylan Borlée en Kevin Borlée (2:57.88)

– 4×400 meter mixed: 5. Dylan Borlée, Kevin Borlée, Camille Laus, Imke Vervaet 3:11.51

– Zevenkamp: 1. Nafissatou Thiam en 4. Noor Vidts – Marathon mannen: 3. Bashir Abdi

Roeien

– Lichte dubbeltwee: 5. Tim Brys en Niels Van Zandweghe

Basket

– Vrouwen: 7. België: Julie Allemand, Marjorie Carpréaux, Antonia Delaere, Kyara Linskens, Billie Massey, Emma Meesseman, Hanne Mestdagh, Kim Mestdagh, Heleen Nauwelaers, Jana Raman, Julie Vanloo, Ann Wauters

– 3×3 mannen: 4. België: Rafael Bogaerts, Nick Celis, Thierry Marien, Thibaut Vervoort

Wielrennen

– Wegrit mannen: 2. Wout Van Aert

– Tijdrit mannen: 6. Wout Van Aert

– Wegrit vrouwen: 4. Lotte Kopecky

– Ploegkoers mannen: 4. Kenny De Ketele en Robbe Ghys Ruitersport

– Landencompetitie jumping: 3. België: Pieter Devos (Claire Z), Jerôme Guéry (Quel Homme de Hus), Grégory Wathelet (Nevados S)

Turnen

– Allround vrouwen team: 8. België (Maellyse Brassart, Nina Derwael, Lisa Vaelen, Jutta Verkest)

– Allround vrouwen individueel: 6. Nina Derwael

– Brug met ongelijke leggers vrouwen: 1. Nina Derwael

Judo

-52kg vrouwen: 7. Charline Van Snick

-81kg mannen: 3. Matthias Casse

Gewichtheffen -49 kg vrouwen: 5. Nina Sterckx

Hockey – Mannen: 1 . België: Gauthier Boccard, Tom Boon, Cédric Charlier, Nicolas De Kerpel, Félix Denayer (cap), Arthur De Sloover, Sébastien Dockier, John-John Dohmen, Simon Gougnard, Alexander Hendrickx, Antoine Kina, Loick Luypaert, Vincent Vanasch, Florent Van Aubel,, Arthur Van Doren, Victor Wegnez, Thomas Briels, Augustin Meurmans

Kajak

– K1 sprint 500 m vrouwen: 6. Hermien Peters

Zwemmen

– 200 m schoolslag vrouwen: 8. Fanny Lecluyse

Triatlon

– Mannen: 4. Marten van Riel

– Mixed relay: 5. België: Claire Michel, Marten Van Riel, Valerie Barthelemy en Jelle Geens

Zeilen:

– Laser Radial: 4. Emma Plasschaert

BOIC spreekt van “geslaagde missie” die Belgen “trots en moed” zal geven

Pierre-Olivier Beckers was ontroerd toen hij zondag zijn laatste woorden sprak tijdens de persconferentie van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Volgende maand treedt hij na bijna zeventien jaar af als voorzitter. Hij maakte ook een evaluatie van Team Belgium op de Olympische Spelen in Tokio: “missie geslaagd”.

Met zeven Belgische medailles, waaronder drie gouden, zijn dit de meest succesvolle Olympische Spelen voor ons land sinds 1948. Verder werden ook 26 topachtplaatsen binnengehaald.

“Buitengewoon”, aldus Beckers. “Deze prestaties komen op een moment dat ons land ze echt nodig had (na onder meer de catastrofale overstromingen deze zomer, nvdr.). Hopelijk geven deze prestaties mensen moed om terug te vechten na deze moeilijke momenten. Dat is de fundamentel rol van de Spelen: de wereld een beetje beter maken door middel van sport.”

“Binnen 34 dagen zal ik mijn functie in alle sereniteit neerleggen”, besluit Beckers, die zich zal toeleggen op de coördinatie tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de organisatoren van de volgende Spelen in Parijs in 2024. “Er is een tijd voor alles en iedereen. Topsport en het BOIC zullen kunnen profiteren van nieuwe ideeën en energie, maar op dit moment is de Belgische topsport al beter en gezonder dan in 2004.”

BOIC zet verder in op ontwikkeling van nationale ploegen

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zal de Red Lions en de Belgian Cats verder financieel blijven ondersteunen. In de toekomst zullen ook de Red Panthers, het dameshockeyteam dat zijn ticket voor Tokio net miste, zich bij hen moeten voegen. Dat zei Olav Spahl, Directeur Elite Sport bij het BOIC, zondag in een afsluitende persconferentie.

“Ook het mannenvolleybal heeft potentieel voor Parijs 2024”, aldus Spahl. “Op de lange termijn worden in aanloop naar Los Angeles 2028 zowel damesvolleybal, damesvoetbal, herenvoetbal en het Belgische vrouwen VII rugbyteam, dat ondersteund wordt door Be Gold, in de gaten gehouden.”

Ook de estafettes in verschillende sporten kunnen bijven profiteren van speciale ondersteuning. Het BOIC hoopt dat het voorbeeld van de Red Lions, die België voor het eerst in 101 jaar een gouden medaille in een ploegsport bezorgden, anderen kan inspireren.

Team Belgium mikt in de toekomst niet meer op top 8, maar op top 5

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) stelt de ambities voor Belgische atleten bij van top acht naar top vijf. Dat heeft afscheidnemend voorzitter Pierre-Olivier Beckers bekendgemaakt tijdens een afsluitende persconferentie.

Sinds de Olympische Spelen van Londen heeft het BOIC het opgegeven om prestaties enkel te beoordelen op basis van behaalde medailles. In Rio en Tokio was het eerste doel een plaats in de top acht. Voor deze Spelen had Olav Spahl, Directeur Elite Sport en Chef de Mission, 21 plaatsen in de top acht geambieerd. Het zijn er in totaal 26 geworden, waarvan zeven medailles.

Het is voor het eerst sinds 1948 dat Team Belgium nog met zoveel medailles huiswaarts keert. “De prestaties in Tokio waren buitengewoon, maar situeren zich rond het niveau waarop we kunnen hopen. In overleg met de gemeenschappen zullen we onze nieuwe ambities voor de toekomst definiëren”, vertelt Pierre-Olivier Beckers.

“Voor de atleten en meest veelbelovende projecten moeten we alle nodige middelen inzetten om de top vijf te halen. Beter dan de top acht dus, want we zien dat 85 procent van de medailles op de Spelen gaat naar atleten en teams die bij de beste vijf eindigden in de grote wedstrijden voor de Spelen.”

Partner Content