Op de 'hoogste parachutesprong aller tijden' wordt het nog eventjes wachten. De poging van de Oostenrijkse avonturier Felix Baumgartner om in de Amerikaanse staat New Mexico vanop een hoogte van 37 kilometer de hoogste en langste vrije val ooit te realiseren, is uitgesteld wegens te harde wind.

Felix Baumgartner (43) is een ervaren parachutist maar wat hij nu gaat proberen, tart alle verbeelding: op een hoogte van 36.500 meter boven Roswell in de Amerikaanse staat New Mexico uit een ballon springen.

De stunt stond gepland om 14.30u Belgische tijd, maar is door de ongunstige weersomstandigheden uur uitgesteld. Volg de laatste ontwikkelingen op de website van het project redbullstratos.com.

Vallen aan 1.100 kilometer per uur
Normaal gezien zal Baumgartner na amper 40 seconden al aan een snelheid van meer dan 1.100 km/u vallen. Pas op 1.500 meter boven het aardoppervlak zal hij zijn parachute openen om een tiental minuten na zijn sprong in de woestijn te landen.

Op 36,5 kilometer hoogte is ademen onmogelijk zonder zuurstofbevoorrading en kan de temperatuur dalen tot min 20 graden. Baumgartner springt vanuit een speciale capsule en draagt voor zijn stunt een pak dat aangepast is aan de druk. Het kleinste scheurtje volstaat om het bloed in zijn lichaam te doen koken of zijn hoofd te laten exploderen.

De 43-jarige waaghals beseft dat hij met deze stunt zijn leven riskeert. "Als er iets misloopt, kan enkel God je nog helpen", aldus 'Fearless Felix'. Hij oefende de voorbije weken al met sprongen vanop 21,8 kilometer en 29,6 kilometer.

Record Landt Baumgartner levend, dan verbetert hij het record van de Amerikaan Joe Kittinger uit 1960 (31,2 kilometer) en wordt hij meteen de eerste mens in de geschiedenis die door de geluidsmuur gaat zonder behulp van een voertuig. Kittinger, intussen een tachtiger, maakt nu deel uit van het team van Baumgartner.

De historische sprong van Baumgartner wordt gefilmd door meer dan 35 camera's in de lucht en op de grond. Volg het spektakel hieronder live mee. (KVDA)

Op de 'hoogste parachutesprong aller tijden' wordt het nog eventjes wachten. De poging van de Oostenrijkse avonturier Felix Baumgartner om in de Amerikaanse staat New Mexico vanop een hoogte van 37 kilometer de hoogste en langste vrije val ooit te realiseren, is uitgesteld wegens te harde wind. Felix Baumgartner (43) is een ervaren parachutist maar wat hij nu gaat proberen, tart alle verbeelding: op een hoogte van 36.500 meter boven Roswell in de Amerikaanse staat New Mexico uit een ballon springen. De stunt stond gepland om 14.30u Belgische tijd, maar is door de ongunstige weersomstandigheden uur uitgesteld. Volg de laatste ontwikkelingen op de website van het project redbullstratos.com.Vallen aan 1.100 kilometer per uur Normaal gezien zal Baumgartner na amper 40 seconden al aan een snelheid van meer dan 1.100 km/u vallen. Pas op 1.500 meter boven het aardoppervlak zal hij zijn parachute openen om een tiental minuten na zijn sprong in de woestijn te landen. Op 36,5 kilometer hoogte is ademen onmogelijk zonder zuurstofbevoorrading en kan de temperatuur dalen tot min 20 graden. Baumgartner springt vanuit een speciale capsule en draagt voor zijn stunt een pak dat aangepast is aan de druk. Het kleinste scheurtje volstaat om het bloed in zijn lichaam te doen koken of zijn hoofd te laten exploderen. De 43-jarige waaghals beseft dat hij met deze stunt zijn leven riskeert. "Als er iets misloopt, kan enkel God je nog helpen", aldus 'Fearless Felix'. Hij oefende de voorbije weken al met sprongen vanop 21,8 kilometer en 29,6 kilometer. Record Landt Baumgartner levend, dan verbetert hij het record van de Amerikaan Joe Kittinger uit 1960 (31,2 kilometer) en wordt hij meteen de eerste mens in de geschiedenis die door de geluidsmuur gaat zonder behulp van een voertuig. Kittinger, intussen een tachtiger, maakt nu deel uit van het team van Baumgartner. De historische sprong van Baumgartner wordt gefilmd door meer dan 35 camera's in de lucht en op de grond. Volg het spektakel hieronder live mee. (KVDA)