"Ik ben een 34 jaar oude NBA-center. Ik ben zwart. En ik ben homo." Zo begint in het Amerikaanse weekblad Sports Illustrated een persoonlijk betoog van Jason Collins. Daarmee is de 2m13 grote center van de Washington Wizards de eerste speler in één van de grote Amerikaanse sporten (zijnde basketbal, football, baseball en ijshockey) die openlijk homo is.

Of ex-speler. Collins' is namelijk einde contract bij Washington en op zoek naar een nieuwe ploeg. In Sports Illustrated geeft hij aan dat hij wil blijven basketballen, maar dat hij gewacht had tot hij contractvrij was om zich te outen. Collins, niet veel meer dan en verdienstelijke reservespeler die zichzelf op de eerste plaats een ploegmaat noemt, wilde namelijk niet dat mediaheisa over zijn geaardheid de aandacht zou afleiden van het basketbal.

Twitter positief

Op het eerste gezicht zit het ernaar uit dat Collins zijn carrière niet al teveel kwaad heeft gedaan met zijn outing. De eerste reacties zijn positief. Een greep uit Twitter:

"Trots op Jason Collins. Verstik niet wie je bent omwille van de onwetendheid van anderen." (LA Lakers-ster Kobe Bryant)

"Trots om mijn ploegmaat en vriend Jason Collins te steunen." (Wizards-ploegmaat Emeka Okafor)

"Wij zijn bijzonder trots op Jason en steunen zijn beslissing om zijn leven trots en openlijk te leiden." (Officiële reactie van de Washington Wizards)

"Ik ken Jason en zijn familie goed en steun hem honderd procent." (Basketballegende Magic Johnson)

"zo trots op jou, Jason Collins. Dit is een grote stap voorwaarts voor ons land. We steunen je." (First Lady Michelle Obama)

"Coming out is niet makkelijk als je nog speelt. Het zou geen probleem mogen zijn, maar het is het wel. Daarom wachten zovelen tot na hun carrière" (Martina Navratilova)

Geen doetje

Jason Collins vertelt in Sports Illustrated hoe hij jarenlang een dubbelleven leidde. Hij voldoet niet aan het softe nichtenstereotype, zegt hij. Op het terrein is hij verre van een doetje en laat zijn ellenbogen graag wapperen. Toch vond hij dat dubbelleven flink deprimerend.

Collins speelde al langer met de gedachte om over zijn geaardheid te praten. De bomaanslag op de marathon van Boston eerder deze maand gaf hem een duwtje in de rug, want "het leven kan op één minuut veranderen."

"Het was niet mijn bedoeling om de eerste openlijk homoseksuele speler te worden in een van de grote Amerikaanse teamsporten, maar nu ik het ben, ben ik blij dat in een conversatie op gang kan brengen."

Mogelijk is Collins nog maar het tipje van de ijsberg. In de VS gonst het al weken van de geruchten over een collectieve coming out van een aantal spelers in de meest macho van alle Amerikaanse sporten: het American football.

"Ik ben een 34 jaar oude NBA-center. Ik ben zwart. En ik ben homo." Zo begint in het Amerikaanse weekblad Sports Illustrated een persoonlijk betoog van Jason Collins. Daarmee is de 2m13 grote center van de Washington Wizards de eerste speler in één van de grote Amerikaanse sporten (zijnde basketbal, football, baseball en ijshockey) die openlijk homo is. Of ex-speler. Collins' is namelijk einde contract bij Washington en op zoek naar een nieuwe ploeg. In Sports Illustrated geeft hij aan dat hij wil blijven basketballen, maar dat hij gewacht had tot hij contractvrij was om zich te outen. Collins, niet veel meer dan en verdienstelijke reservespeler die zichzelf op de eerste plaats een ploegmaat noemt, wilde namelijk niet dat mediaheisa over zijn geaardheid de aandacht zou afleiden van het basketbal. Twitter positief Op het eerste gezicht zit het ernaar uit dat Collins zijn carrière niet al teveel kwaad heeft gedaan met zijn outing. De eerste reacties zijn positief. Een greep uit Twitter: "Trots op Jason Collins. Verstik niet wie je bent omwille van de onwetendheid van anderen." (LA Lakers-ster Kobe Bryant) "Trots om mijn ploegmaat en vriend Jason Collins te steunen." (Wizards-ploegmaat Emeka Okafor) "Wij zijn bijzonder trots op Jason en steunen zijn beslissing om zijn leven trots en openlijk te leiden." (Officiële reactie van de Washington Wizards) "Ik ken Jason en zijn familie goed en steun hem honderd procent." (Basketballegende Magic Johnson) "zo trots op jou, Jason Collins. Dit is een grote stap voorwaarts voor ons land. We steunen je." (First Lady Michelle Obama) "Coming out is niet makkelijk als je nog speelt. Het zou geen probleem mogen zijn, maar het is het wel. Daarom wachten zovelen tot na hun carrière" (Martina Navratilova) Geen doetje Jason Collins vertelt in Sports Illustrated hoe hij jarenlang een dubbelleven leidde. Hij voldoet niet aan het softe nichtenstereotype, zegt hij. Op het terrein is hij verre van een doetje en laat zijn ellenbogen graag wapperen. Toch vond hij dat dubbelleven flink deprimerend. Collins speelde al langer met de gedachte om over zijn geaardheid te praten. De bomaanslag op de marathon van Boston eerder deze maand gaf hem een duwtje in de rug, want "het leven kan op één minuut veranderen." "Het was niet mijn bedoeling om de eerste openlijk homoseksuele speler te worden in een van de grote Amerikaanse teamsporten, maar nu ik het ben, ben ik blij dat in een conversatie op gang kan brengen." Mogelijk is Collins nog maar het tipje van de ijsberg. In de VS gonst het al weken van de geruchten over een collectieve coming out van een aantal spelers in de meest macho van alle Amerikaanse sporten: het American football.