De West-Vlaming had voor de Spelen in Rio gezegd dat een finaleplaats zijn hoofddoel was. Hoewel hij vrijdag in het Lagoa Stadium het felbegeerde ticket op zak stak, reageerde Obreno achteraf misnoegd. De roeier verspeelde door een incident aan de start immers heel wat nodeloze energie.

"Ik zit in de finale maar dat is het enige wat er te zeggen valt. Ik ben helemaal niet blij over mijn wedstrijd", reageerde Obreno, die uitlegt wat er gebeurde aan de start. "Ik had voor de finale een t-shirt aangetrokken met een beetje reclame op. Ik wist dat er regels over bestonden en vroeg verschillende keren voor ik het water opging of het in orde was. Dat bleek geen probleem maar eens op het water moest ik toch mijn t-shirt uitdoen. Zo werden mijn handen en mijn handvaten nat en had ik geen goeie grip meer. Daardoor roeide ik verkrampt en verspeelde ik veel energie."

De olympische finale was Obreno's doel. "Maar het is jammer dat ik mij plaats na een slechte wedstrijd", klonk het. "De vorige wedstrijden zat ik veel beter in mijn ritme."

Een medaille in de finale wordt moeilijk volgens Obreno. "Op basis van de tijden denk ik dat er drie bovenuit steken", zegt Obreno, die verwijst naar de Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale, de Kroaat Damir Martin en de Tsjech Ondrej Synek. "Met een vierde plaats zoals Tim Maeyens in Peking zou ik wel tevreden zijn. Maar het zal vooral afhangen van het gevoel dat ik zal overhouden aan de wedstrijd."

Volgens Dirk Crois, de coach van Obreno, had zijn poulain "het goed gedaan, maar niet fantastisch". "Hannes zat wat verkrampt te roeien en ik begreep aanvankelijk niet hoe dat kwam. Ik had wel gemerkt dat er een probleem was met het t-shirt. Na de finish zag ik hem dan een donderpreek geven aan die official."

Dat Obreno zich in zijn halve finale zo moest opwinden om extrasportieve zaken, kan voor de finale misschien een goede zaak zijn, meent Crois. "Ik ben tevreden dat hij niet tevreden is. Het enige probleem is dat hij in een buitenbaan zal roeien." Met een vierde plaats in de finale zal Crois "heel tevreden" zijn. "Er zijn er drie sterker, maar Hannes kan zich wel overtreffen. Het zal wat van de weersomstandigheden afhangen. Vlak water is voor ons minder voordelig dan slechter water (met veel wind, red) omdat hij een technische roeier is."

De laatste Belgische mannelijke roeier die een olympische medaille kon pakken, is overigens Dirk Crois. Hij behaalde in 1984 in Los Angeles zilver in de dubbeltwee met Pierre-Marie Deloof. (Belga/JH)

De West-Vlaming had voor de Spelen in Rio gezegd dat een finaleplaats zijn hoofddoel was. Hoewel hij vrijdag in het Lagoa Stadium het felbegeerde ticket op zak stak, reageerde Obreno achteraf misnoegd. De roeier verspeelde door een incident aan de start immers heel wat nodeloze energie. "Ik zit in de finale maar dat is het enige wat er te zeggen valt. Ik ben helemaal niet blij over mijn wedstrijd", reageerde Obreno, die uitlegt wat er gebeurde aan de start. "Ik had voor de finale een t-shirt aangetrokken met een beetje reclame op. Ik wist dat er regels over bestonden en vroeg verschillende keren voor ik het water opging of het in orde was. Dat bleek geen probleem maar eens op het water moest ik toch mijn t-shirt uitdoen. Zo werden mijn handen en mijn handvaten nat en had ik geen goeie grip meer. Daardoor roeide ik verkrampt en verspeelde ik veel energie." De olympische finale was Obreno's doel. "Maar het is jammer dat ik mij plaats na een slechte wedstrijd", klonk het. "De vorige wedstrijden zat ik veel beter in mijn ritme." Een medaille in de finale wordt moeilijk volgens Obreno. "Op basis van de tijden denk ik dat er drie bovenuit steken", zegt Obreno, die verwijst naar de Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale, de Kroaat Damir Martin en de Tsjech Ondrej Synek. "Met een vierde plaats zoals Tim Maeyens in Peking zou ik wel tevreden zijn. Maar het zal vooral afhangen van het gevoel dat ik zal overhouden aan de wedstrijd." Volgens Dirk Crois, de coach van Obreno, had zijn poulain "het goed gedaan, maar niet fantastisch". "Hannes zat wat verkrampt te roeien en ik begreep aanvankelijk niet hoe dat kwam. Ik had wel gemerkt dat er een probleem was met het t-shirt. Na de finish zag ik hem dan een donderpreek geven aan die official." Dat Obreno zich in zijn halve finale zo moest opwinden om extrasportieve zaken, kan voor de finale misschien een goede zaak zijn, meent Crois. "Ik ben tevreden dat hij niet tevreden is. Het enige probleem is dat hij in een buitenbaan zal roeien." Met een vierde plaats in de finale zal Crois "heel tevreden" zijn. "Er zijn er drie sterker, maar Hannes kan zich wel overtreffen. Het zal wat van de weersomstandigheden afhangen. Vlak water is voor ons minder voordelig dan slechter water (met veel wind, red) omdat hij een technische roeier is." De laatste Belgische mannelijke roeier die een olympische medaille kon pakken, is overigens Dirk Crois. Hij behaalde in 1984 in Los Angeles zilver in de dubbeltwee met Pierre-Marie Deloof. (Belga/JH)