De 31-jarige zoon van voormalig wereldkampioen Keke Rosberg had voor de start van de slotmanche in Abu Dhabi in de WK-stand twaalf punten voorsprong op zijn Britse ploegmaat Lewis Hamilton, de uittredende wereldkampioen. Rosberg moest dus in de top drie eindigen om de wereldtitel te pakken en slaagde met een tweede stek in dat opzet.

De zege op het circuit van Yas Marina was voor Hamilton, die van op de poleposition was vertrokken en zijn leidersplaats nooit echt bedreigd zag worden. De derde plaats in de laatste Grote Prijs van het seizoen ging naar viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel (Ferrari). De Nederlandse sensatie Max Verstappen (Red Bull) werd na een knappe inhaalrace alsnog vierde. Verstappen spinde bij de start en sneed zo als laatste de eerste bocht aan.

Voor Nico Rosberg is het de eerste wereldtitel in zijn carrière, nadat hij de voorbije twee seizoenen telkens zijn ploegmaat Hamilton voor zich moest dulden. Ook in 2008 was de Brit de beste, toen hij nog voor McLaren reed.

'Dit was absoluut niet de leukste wedstrijd die ik heb gereden', zegt Rosberg in een eerste reactie. 'Het was ongelooflijk afzien met die twee jongens die tegen het einde van de race achter me aanzaten. Ik ben heel blij dat het voorbij is', zei de 31-jarige Rosberg.

Het einde van het seizoen 2016 betekent mogelijk ook het einde van de hegemonie van de Zilverpijlen, die al enkele jaren de titels onderling verdelen. Komend seizoen vinden er heel wat reglementswijzigingen plaats in de F1 en dat is een uitgelezen kans voor de andere teams om de kloof met Mercedes te dichten. De GP van Abu Dhabi betekende ook het afscheid van F1-iconen Jenson Button en Felipe Massa, die beiden hun laatste race in hun carrière reden. Voor Button kwam er een vroegtijdig einde aan, de Engelsman viel na dertien ronden in de Grand Prix uit met een kapotte bolide van McLaren. (BELGA/JVL)

Recente erelijst

2016: Nico Rosberg (Dui/Mercedes)

2015: Lewis Hamilton (GBr/Mercedes)

2014: Lewis Hamilton (GBr/Mercedes)

2013: Sebastian Vettel (Dui/Red Bull)

2012: Sebastian Vettel (Dui/Red Bull)

2011: Sebastian Vettel (Dui/Red Bull)

2010: Sebastian Vettel (Dui/Red Bull)

2009: Jenson Button (GBr/Brawn Mercedes)

2008: Lewis Hamilton (GBr/McLaren)

2007: Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)

Lees meer:Vetes in de formule 1: 'Alleen klootzakken winnen de titel'

De 31-jarige zoon van voormalig wereldkampioen Keke Rosberg had voor de start van de slotmanche in Abu Dhabi in de WK-stand twaalf punten voorsprong op zijn Britse ploegmaat Lewis Hamilton, de uittredende wereldkampioen. Rosberg moest dus in de top drie eindigen om de wereldtitel te pakken en slaagde met een tweede stek in dat opzet. De zege op het circuit van Yas Marina was voor Hamilton, die van op de poleposition was vertrokken en zijn leidersplaats nooit echt bedreigd zag worden. De derde plaats in de laatste Grote Prijs van het seizoen ging naar viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel (Ferrari). De Nederlandse sensatie Max Verstappen (Red Bull) werd na een knappe inhaalrace alsnog vierde. Verstappen spinde bij de start en sneed zo als laatste de eerste bocht aan. Voor Nico Rosberg is het de eerste wereldtitel in zijn carrière, nadat hij de voorbije twee seizoenen telkens zijn ploegmaat Hamilton voor zich moest dulden. Ook in 2008 was de Brit de beste, toen hij nog voor McLaren reed. 'Dit was absoluut niet de leukste wedstrijd die ik heb gereden', zegt Rosberg in een eerste reactie. 'Het was ongelooflijk afzien met die twee jongens die tegen het einde van de race achter me aanzaten. Ik ben heel blij dat het voorbij is', zei de 31-jarige Rosberg.Het einde van het seizoen 2016 betekent mogelijk ook het einde van de hegemonie van de Zilverpijlen, die al enkele jaren de titels onderling verdelen. Komend seizoen vinden er heel wat reglementswijzigingen plaats in de F1 en dat is een uitgelezen kans voor de andere teams om de kloof met Mercedes te dichten. De GP van Abu Dhabi betekende ook het afscheid van F1-iconen Jenson Button en Felipe Massa, die beiden hun laatste race in hun carrière reden. Voor Button kwam er een vroegtijdig einde aan, de Engelsman viel na dertien ronden in de Grand Prix uit met een kapotte bolide van McLaren. (BELGA/JVL)