Dat maakte het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) in het Duitse Bonn bekend.

Het IPC volgt daarmee, weinig verrassend, het voorbeeld van het Internationaal Olympisch Comité. Dat besliste eerder Rusland te bannen van de Winterspelen in Zuid-Korea (9-25 febuari) maar wel Russische atleten toe te laten met een zuiver dopingverleden. Die delegatie, 169 man sterk, start onder de neutrale vlag het IOC. Het IPC verwacht dat 30 tot 35 Russische atleten in vijf sporten zullen kunnen deelnemen in Pyeonchang.

Dopingrapport

De Paralympics vinden plaats van 9 tot 18 maart. Het Russisch paralympisch comité is sinds augustus 2016, kort voor de Paralympics in Rio, geschorst door het IPC als gevolg van het McLaren-rapport. Daarin staat beschreven hoe Russische atleten jarenlang profiteerden van een gestructureerd dopingsysteem, wat hen onder meer voordeel opleverde tijdens de Spelen van Sotsji in 2014.

Nog maandag zei Grigory Rodchenkov, de voormalige directeur van het Russische antidopingcentrum en klokkenluider van het schandaal, dat president Vladimir Poetin een centrale rol speelde in het door de staat gestuurde dopingsysteem in Rusland.

'Uiteraard werd alles van boven gestuurd', verkondigde Rodchenkov op de Duitse zender ARD. 'Alleen de president kan een soortgelijke opdracht aan de veiligheidsdiensten geven. De informatieketting was simpel: ik berichtte aan Iouri Nagornikh, viceminister van Sport, die zelf berichtte aan Sportminister Vitali Moutko. Hij speelde vervolgens de info door aan Poetin.'

Ontkend

De Russische autoriteiten hebben de beschuldigingen altijd met klem verworpen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) legde Moutko en Nagornikh intussen wel een levenslange olympische ban op.

Poetin zelf blijft voorlopig buiten schot, en doet het schandaal steevast af als onzin. 'Rodchenkov werkt voor de Amerikaanse geheime dienst', liet de Russische president eerder optekenen.

Dat maakte het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) in het Duitse Bonn bekend. Het IPC volgt daarmee, weinig verrassend, het voorbeeld van het Internationaal Olympisch Comité. Dat besliste eerder Rusland te bannen van de Winterspelen in Zuid-Korea (9-25 febuari) maar wel Russische atleten toe te laten met een zuiver dopingverleden. Die delegatie, 169 man sterk, start onder de neutrale vlag het IOC. Het IPC verwacht dat 30 tot 35 Russische atleten in vijf sporten zullen kunnen deelnemen in Pyeonchang. De Paralympics vinden plaats van 9 tot 18 maart. Het Russisch paralympisch comité is sinds augustus 2016, kort voor de Paralympics in Rio, geschorst door het IPC als gevolg van het McLaren-rapport. Daarin staat beschreven hoe Russische atleten jarenlang profiteerden van een gestructureerd dopingsysteem, wat hen onder meer voordeel opleverde tijdens de Spelen van Sotsji in 2014.Nog maandag zei Grigory Rodchenkov, de voormalige directeur van het Russische antidopingcentrum en klokkenluider van het schandaal, dat president Vladimir Poetin een centrale rol speelde in het door de staat gestuurde dopingsysteem in Rusland. 'Uiteraard werd alles van boven gestuurd', verkondigde Rodchenkov op de Duitse zender ARD. 'Alleen de president kan een soortgelijke opdracht aan de veiligheidsdiensten geven. De informatieketting was simpel: ik berichtte aan Iouri Nagornikh, viceminister van Sport, die zelf berichtte aan Sportminister Vitali Moutko. Hij speelde vervolgens de info door aan Poetin.' De Russische autoriteiten hebben de beschuldigingen altijd met klem verworpen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) legde Moutko en Nagornikh intussen wel een levenslange olympische ban op. Poetin zelf blijft voorlopig buiten schot, en doet het schandaal steevast af als onzin. 'Rodchenkov werkt voor de Amerikaanse geheime dienst', liet de Russische president eerder optekenen.