Een panel van het Wereldantidopingagentschap WADA adviseerde enkele dagen geleden dat het Russische antidopingagentschap Rusada als niet conform opgegeven wordt. Als de top van het WADA die aanbeveling volgt, is het erg waarschijnlijk dat Rusland er op de komende Spelen niet bij is.

'Maar we zullen alles op alles zetten zodat Russen onder de Russische vlag naar Tokio mogen', verklaarde Stanislav Pozdniakov, voorzitter van het Russische Olympische Comité. 'Ik zie geen enkel objectief obstakel dat Russen zouden worden uitgesloten, behalve voor de atletiekers. Eventuele sancties die het hele Russische Olympische Comité viseren, zijn op niets gebaseerd en mogen we niet aanvaarden.'

Het Rusada werd in 2016 geschorst naar aanleiding van een rapport waaruit bleek dat er in Rusland sprake was geweest van een grootscheeps door de staat ondersteund dopingprogramma. Tal van Russische sporters, met name in de atletiek, waren niet meer welkom bij internationale wedstrijden. Vorig jaar in september werd het laboratorium in Moskou weer in ere hersteld, op voorwaarde dat duizenden dopingtests werden vrijgegeven.

De deadline van december 2018 werd niet gehaald, maar onderzoekers van het WADA konden in januari wel rondneuzen in Moskou. De dopingstalen die daarna door het WADA werden onderzocht leidden tot de nodige vragen. Er was sprake van een gebrek aan samenhang wat betreft de data, die de schijn van manipulatie opriep.

Een panel van het Wereldantidopingagentschap WADA adviseerde enkele dagen geleden dat het Russische antidopingagentschap Rusada als niet conform opgegeven wordt. Als de top van het WADA die aanbeveling volgt, is het erg waarschijnlijk dat Rusland er op de komende Spelen niet bij is.'Maar we zullen alles op alles zetten zodat Russen onder de Russische vlag naar Tokio mogen', verklaarde Stanislav Pozdniakov, voorzitter van het Russische Olympische Comité. 'Ik zie geen enkel objectief obstakel dat Russen zouden worden uitgesloten, behalve voor de atletiekers. Eventuele sancties die het hele Russische Olympische Comité viseren, zijn op niets gebaseerd en mogen we niet aanvaarden.'Het Rusada werd in 2016 geschorst naar aanleiding van een rapport waaruit bleek dat er in Rusland sprake was geweest van een grootscheeps door de staat ondersteund dopingprogramma. Tal van Russische sporters, met name in de atletiek, waren niet meer welkom bij internationale wedstrijden. Vorig jaar in september werd het laboratorium in Moskou weer in ere hersteld, op voorwaarde dat duizenden dopingtests werden vrijgegeven. De deadline van december 2018 werd niet gehaald, maar onderzoekers van het WADA konden in januari wel rondneuzen in Moskou. De dopingstalen die daarna door het WADA werden onderzocht leidden tot de nodige vragen. Er was sprake van een gebrek aan samenhang wat betreft de data, die de schijn van manipulatie opriep.