Schoenenoorlog barst los voor jonge NBA-ster Luka Doncic

© AFP
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Luka Doncic heeft een gouden toekomst voor zich in de NBA. Schoenenfabrikanten dingen dan ook naar de hand van de pas twintigjarige Sloveen.

Dat hij goed was, zéér goed zelfs, dat wisten insiders al langer dan vandaag, al van toen hij als tiener de pannen van het dak speelde bij Real Madid.

Maar dat Luka Doncic, op zijn pas twintigste en in zijn pas tweede NBA-seizoen, zich nú al tot een MVP-kandidaat zou opwerpen, dat hadden weinigen verwacht.

Doncic is dan ook dé hype van het huidige NBA-seizoen. Er bestaat zelfs als een naam voor: Luka Mania. Na 17 van de 82 wedstrijden is de Sloveen dan ook goed voor 30,6 punten, 9,9 rebounds en 9,6 assists per wedstrijd – net geen triple double dus – en brak hij al verschillende ‘jongste ooit’-records in de NBA.

Doncic, vorig jaar al verkozen tot Rookie van het Jaar, leidde de Dallas Mavericks zo naar dertien zeges en een voorlopig vierde plaats in de Western Conference.

‘Weinig’ verdienen

Als Halle Luka zo’n progressie blijft maken, wordt hij de komende tien jaar een van de grootste NBA-sterren. En dat zal hem geen windeieren leggen.

Tot 2021/22 zal Doncic volgens zijn vierjarig rookiecontract wel relatief weinig verdienen – naar NBA-normen althans: 7 miljoen euro dit seizoen, 9,1 miljoen euro in 2021/22. Bedragen die daarna exponentieel zullen stijgen, wanneer hij een nieuw contract kan tekenen.

Meer zal de Sloveen in zijn eerste jaren verdienen aan allerhande sponsorcontracten. Met name aan een nieuw schoenencontract, want Doncic is op dat vlak een ‘free agent’. Begin oktober liep immers het tweejarig contract met Nike af dat de Sloveen in 2017 tekende toen hij nog bij Real Madrid actief was.

In plaats van meteen een nieuwe deal te tekenen met Nike, of een andere fabrikant, besloot Doncic om het NBA-seizoen af te wachten. In de zeventien wedstrijden tot dusver wisselde de point guard zo schoenen van verschillende fabrikanten af, zelfs tijdens wedstrijden.

Welke fabrikant hem uiteindelijk zal kunnen vastleggen, is dus nog af te wachten, maar dat dat contract hem véél dollars zal opleveren, staat nu al vast.

Recordbedrag?

Afgelopen zomer tekende dat andere jonge fenomeen, Zion Williamson, nog voor één minuut in de NBA te hebben gespeeld, een contract van 75 miljoen dollar met Jordan Brand, een zij-afdeling van Nike.

Kenners verwachten dat de ook in Europa bekende en zeer populaire Doncic (gezien zijn nationaliteit en verleden bij Real Madrid) minstens evenveel zal opstrijken, ook omdat hij qua ster-/idealeschoonzoongehalte hoog scoort, begiftigd met de looks en een goeie babbel.

Vraag is of Nike zijn eerdere verbintenis met de Doncic zal kunnen verlengen, en hoeveel dollars het daarvoor over heeft, inclusief een eventuele eigen Luka Doncic-schoenenlijn.

Ook andere fabrikanten als Puma, Under Armour en Adidas dingen immers naar zijn hand. De Sloveen kan voor hen het gezicht van de komende tien, vijftien jaar worden, in de strijd met het almachtige Nike.

Gezien het opbod zullen zij, of Nike, mogelijk een recordbedrag moeten neertellen om Doncic aan de haak te slaan. Diens portefeuille zal er wel bij varen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content